Министърът на отбраната, висши военни и старозагорската общественост изпратиха 15-та българска рота на мисия в Кандахар, Афганистан

STZAGORA.NET

Министърът на отбраната Ангел Найденов, Началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командирът на сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител в Стара Загора Живка Аладжова, директорът на ОДМВР гл.инсп. Иван Чолаков, командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бриг.ген. Любчо Тодоров и много старозагорци изпратиха с тържествена церемония от 11 часа днес на площада пред Общината 15-та българска рота на мисия в Кандахар.


Ротата от близо 300 военнослужещи, сред които и 8 жени, ще се включи в операциите на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан ISAF, като ще изпълнява задачи по охрана на вътрешната зона на летище Кандахар. Националният командир на контингента подп. Тихомир Димчев и командирът на ротата капитан Светослав Годинов са от състава на 2-ра механизирана бригада в Стара Загора.

Министър Найденов се обърна към тръгващите на мисия бойци със следните думи:
- Позволете ми най-напред да ви поздравя за вашата всеотдайност, за вашата отговорност и професионализъм, с които участвахте в подготовката за изпълнение на предстоящата мисия в Кандахар. Участието на наши военни контингенти на мисии зад граница е най-доброто доказателство, че Република България изпълнява коректно и достойно своите задължения към НАТО и към ЕС. Нашият принос е ценен и важен за ООН в поддържането на мира и сигурността в глобален мащаб. Днес български военнослужещи отстояват ценностите на мира и свободата не само в Афганистан. Ние имаме военнослужещи, участващи в мисии и операции в Косово, в Босна и Херцеговина, в Средиземно море, край бреговете на Сомалия. Имаме участници в Мали, имаме военни наблюдатели в Либерия и в Еритрея.

Съгласно стратегията за участие на български военнослужещи в ISAF ние намаляваме своето участие. И въпреки това контингентът, който днес изпращаме, остава най-многочисленото бойно формирование, с което Българските въоръжени сили участват в мисии и операции зад граница. Това е пряко доказателство за нашата практическа ангажираност и загриженост за успеха на мисията на НАТО в Афганистан.

Уважаеми офицери и войници, искам да ви поздравя за забележитените резултати, които постигнахте в хода на подготовката си за изпълнение на предстоящата мисия. Далеч от родината, в една непрекъснато променяща се среда на сигурност, при висока степен на риск, вие поемате високата отговорност да защитавате името, честта и достойнството на Българската армия. Убеден съм във вашата безукорна служба, убеден съм във вашия професионализъм.

Пожелавам ви успех и много късмет. Бъдете сигурни, че всички ние, заедно с вашите семейства, близки и познати, ще мислим за вас и ще се молим за вас. Върнете се живи и здрави у дома. Всички!

Успех и на добър час!

Министър Найденов подари на националния командир на контингента подп. Димчев икона на Св.Георги Победоносец, а Началникът на отбраната ген.Симеонов му връчи сертификата за участие на ротата в мисията. На свой ред зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова подари на ротата знамето на Стара Загора със следните думи:

- Вие ще отнесете със себе си в мисията частица от особения енергиен заряд на Стара Загора. Той ще ви дава сили, кураж, увереност да се справите достойно с мисията за осигуряване на сигурност в Афганистан. Днес имам удоволствието да ви връча знамето на Стара Загора, символа на старозагорци. Това знаме носи духа на бойната слава, духа на въстанието на старозагорци от 1875 г. Това знаме ще ви дава увереност, ще ви закриля, ще повишава вашия боен дух. Сигурна съм, че след 6 месеца вие ще го връчите по достойнство на кмета на Стара Загора. Българските военнослужещи през последните 10 години са участвали в множество международни мисии. Те са доказали своето умение да работят в многонационална среда. Сигурна съм, че и този път ще защитят честта на България. На добър час! Очакваме ви, бъдете здрави и нека Бог да ви закриля!

В края на официалната церемония по изпращането 15-та рота премина в тържествен марш пред трибуната с официалните лица:


#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн