32 нови лешояда от Испания пристигнаха в старозагорския Спасителен център на “Зелени Балкани”

STZAGORA.NET

Екип на Зелени Балкани докара 32 белоглави лешояда от Испания. Птиците са осигурени от испанската организация GREFA.

Лешоядите са предназначени за проект “Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278″. Те пропътуваха над 3600 км през цяла Европа: Испания – Франция – Италия – Словения – Унгария и Румъния, за да пристигнат у нас. Причината за дългия маршрут е, че поради европейския си произход и нашите лешояди пътуваха с европейски документи, затова не е било желателно да напускат ЕС.

В България птиците бяха настанени в Спасителния център за диви животни към “Зелени Балкани” – Стара Загора, където ще изкарат едномесечна карантина.

Птиците са съвсем млади, миналогодишни. Събрани са от различни центрове за рехабилитация в Мадрид, Валенсия и Каталуня. Между тях има съвсем младо лешоядче на едва няколко месеца. Малчуганът е отделен от другите, за да се увери екипът, че се храни нормално, след което ще бъде пуснат при останалите 31 птици. Лешоядите са колониални птици и се чувстват зле, когато са изолирани и сами, въпреки че дрязгите и разправиите помежду им са също ежедневие.

Експертите от Центъра ще следят отблизо аклиматизацията на испанските птици и ще ги маркират с индивидуални жълти крилометки и пръстени, за да улеснят разпознаването им на свобода. В края на юли лешоядите ще бъдат разпределени между четирите адаптационни волиери на проект Завръщане на лешоядите в България, които се намират във Врачански, Централен Балкан, над Сливен и Котел. Тук птиците ще преседят още няколко месеца, за да приемат Балкана като роден дом. Най-рано наесен или другата пролет, новите испански лешояди ще полетят в небето на България!

От Спасителния център на “Зелени Балкани” благодарят на колегите си от GREFA и на целия екип, който самоотвержено е посрещнал недоволстващата от дългия път пратка.

#gerb

spodelime

1 коментар on “32 нови лешояда от Испания пристигнаха в старозагорския Спасителен център на “Зелени Балкани””

  • мария христова wrote on 2 юли, 2013, 12:41

    ПУСНЕТЕ ГИ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,МНОГО МЪРША ИМА ТАМ И НЕ САМО ТАМ И В ДРУГИТЕ ИНСТИТУЦИИ.ГОЛЯМО ЯДЕНЕ ЩЕ ПАДНЕ.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн