Студенти от Международната оперна академия – в „Сватбата на Фигаро” на старозагорска сцена на 8 и 10 юли

STZAGORA.NET

Само на 8 и 10 юли старозагорската публика ще има удоволствието да види операта “Сватбата на Фигаро” от Моцарт. Спектакълът е с участието на студенти от Международната оперна академия с преподаватели Сюзън Невс, Кенди Смит и Ръсел Франкс.

Ще свири сборен оркестър на Държавна опера Стара Загора и Пловдивската опера, под диригентската палка на маестро Диан Чобанов.

На старозагорска сцена операта „Сватбата на Фигаро” е поставяна един-единствен път през далечната 1966 година. На 27 октомври премиерата е дело на творческия екип: диригент Димитър Димитров, режисьор Петър Златев, художник Петър Русков и хормайстор Богдана Попова.

“Сватбата на Фигаро” е комична опера в четири действия от Волфганг Амадеус Моцарт(1756-1791), италиански текст: Лоренцо Да Понте, базиращ се на „Le mariage de Figaro“, втората част на трилогията на Пиер Аугустин Карон Бомарше за личността на Фигаро.

”Сватбата на Фигаро”((Le nozze di Figaro) била представена за пръв път на 1 май 1786 г. във виенския Бургтеатър под ръководството на композитора. Операта намерила добър прием у публиката и била представена още през декември същата година и в Прага. На основата на големия успех в Прага Моцарт получил поръчка за следващия оперен сезон да композира още една опера: „Дон Жуан“.

„Сватбата на Фигаро” била вече най-известното произведение в Европа. Театралната пиеса на Бомарше предизвикала като предусещане за революцията (1784) в Париж силно внимание, заради което авторът на текста Лоренцо да Понте трябвало да промени някои диалози в либретото, за да се осъществи и премиера във Виена. Йозеф II разрешил лично премиерата въпреки съпротивата на влиятелни кръгове, но и я свалил (може би заради твърде големия успех) отново само след няколко представления.

В операта на Моцарт всяка от фигурите е очертана изключително релефно в музикално отношение. Дори в речитативите настроенията са отразени с най-голяма яснота и така те докосват слушателя.

Действието се разиграва в замъка на граф Алмавива в Агуас Фрескас, близо до Севиля. Това е една предимно весела пиеса за любовта, която води граф Алмавива при Сузана – прислужницата на неговата съпруга, пажа Керубино - до всички женски същества, и несъвсем младата Марчелина – към камердинера Фигаро. Следвайки стара традиция, феодалният господар има правото на първата нощ (ius primae noctis). Тъй като граф Алмавива е отменил това право в своята владетелска област, сега той съжалява за отменянето му точно преди предстоящата сватба на очарователната Сузана с камердинера Фигаро.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн