Казанлък: Параклисът в Гробищния парк става действащ храм, Общината го дарява на Старозагорската митрополия

STZAGORA.NET
На днешната сесия на Общинския съвет в Казанлък общинските съветници подкрепиха предложението на кмета на община Казанлък имотът на територията на Гробищния парк, върху който е изграден параклис, да бъде предоставен като дарение на Старозагорска митрополия, за да се превърне параклисът в действащ храм и да се обслужва от свещеник за нуждите на гражданите. По предложение на кмета Галина Стоянова параклисът трябва да заработи незабавно след подписването на договора между Община Казанлък и Старозагорска митрополия.

С решение на Общинския съвет днес бе одобрен Подробен устройствен план – План за застрояване за промяна предназначението на земята за разширение на Гробищния парк. Разширението ще стане на два етапа, като първото ще е върху площ от 25,488 дка, а второто – върху 25,124 дка. Съветниците одобриха и схеми за водоснабдяване и електроснабдяване на разширението на Гробищния парк.

На 30 юни 2013 г. изтича договорът между Община Казанлък и фирма „Танатос“ ООД, съгласно който частното дружество стопанисва и поддръжка Гробищен парк – Казанлък в продължение на 15 години. От 1 юли 2013 г. Община Казанлък ще възложи дейностите по стопанисване и поддържане на парка на Общинско предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“. Целта е да бъде подобрена инфраструктурата в парка, да се предлагат по-качествени услуги на по-ниски цени. Ще се работи в посока изграждане на ограда и осветление на парка, оформяне на алеите, увеличаване на местата с течаща вода, поддържане чистотата на цялата територия, ще се осигури охрана. Така Гробищният парк ще придобие вид, достоен за паметта на починалите. Общината продължава социалната си функция да поема социалните погребения, като в общинския бюджет за 2013 г. са заложени разходи за погребение на социално слаби, самотни и безимотни жители.

Община Казанлък поема стопанисването на Гробищния парк, водена от стремежа си да улесни гражданите в тъжния момент, когато се разделят със своя починал близък, както и да се предлагат погребални услуги на чувствително по-ниски цени.
На 26 юни комисия от общинска администрация прие активите на Гробищния парк.
#vvv

споделяне на връзка

1 коментар on “Казанлък: Параклисът в Гробищния парк става действащ храм, Общината го дарява на Старозагорската митрополия”

  • поддръжка на пожарогасители wrote on 22 август, 2013, 12:26

    Поздравления за това предложение на кмета Галина Стоянова параклисът да заработи незабавно след подписването на договора между Община Казанлък и Старозагорска митрополия.Все пак по-добре да работи, отколкото да бъде със затворени врати за хората, които искат да се помолят и да стигнат до някой, в когото вярват. Поздравления и за това, че общината продължава социалната си функция да поема социалните погребения, като в общинския бюджет за 2013 г. са заложени разходи за погребение на социално слаби, самотни и безимотни жител. В този момент на човек най малко му е да мисли за пари и тем подобни неща, когато е толкова тъжен.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн