ОбС на БСП – Стара Загора иска оставката на Сергей Станишев

STZAGORA.NET
Публикуваме пълния текст на декларацията, приета на заседание на ОбС на БСП – Стара Загора, на 17 юни 2013 година.

До членовете НС на БСП
До делегатите на 48-ия конгрес на БСП

ДЕКЛАРАЦИЯ

Общинският съвет на БСП в Стара Загора е обезпокоен от действията на ръководството на партията, които водят до загуба на доверие от страна на хиляди членове и симпатизанти, на много хора, гласували за пръв път за левицата. Наложената кандидатура на Делян Пеевски за директор на ДАНС от председателя на БСП Сергей Станишев е политическа грешка. Озадачени сме от решението този ключов пост да бъде поверен на човек с такова реноме, вместо на експерт, познаващ добре работата. Това показа подмяна на приоритетите, с които правителството дойде на власт, защото вместо да се вземат решения в социалната сфера и икономиката, се заложи на законодателни промени, свързани с разширяване на правомощията на ДАНС.

Обезпокоени сме от начина, по който бяха определени и назначени областните управители, от явното незачитане и пренебрегване на мнението на структурите по места. Недоумение буди и поведението на народните представители, в това число от Старозагорски избирателен район. С поведението си те започват да приличат на машинки за гласуване по посочен от ръководството на партията и парламентарната група начин, противоречащ на очакванията, на избирателите.

Не може да не ни притесняват протестите, в които участват и наши членове и симпатизанти, както и подадените молби за напускане на партията от млади и можещи хора.

Намираме за вредно и опасно съсредоточаването на управлението на партията в ръцете на група приближени на председателя Сергей Станишев хора. В 120-годишната си история БСП не е била лидерска партия и няма да допуснем да се превърне в такава. С продължаването на тази линия на поведение и управление рискуваме за дълго да останем извън политическия живот в страната, което не биха ни простили онези близо милион българи, гласували за „Коалиция за България” на последните избори.

Настояваме председателят на БСП Сергей Станишев и ръководеното от него Изпълнително бюро да подадат незабавно оставка. Той, както и премиерът Пламен Орешарски да обяснят действията си в последните седмици пред Националния съвет, който да насрочи извънредно заседание на 48-ия конгрес на БСП. Ръководният орган трябва да направи задълбочен анализ на грешките и да очертае реалните приоритети в дългосрочен план. Конгресът е в правото си да направи и други персонални промени в ръководството на БСП.

Общинският съвет на БСП – Стара Загора, ще продължи да защитава интересите на хилядите свои членове и симпатизанти. Настояваме членовете на Националния съвет на партията и народните представители от региона да се съобразяват с решенията на колективния орган и да не подменят нашата позиция.

Общински съвет на БСП – Стара Загора

(По данни на председателя на ОбС на БСП – Стара Загора Илия Златев, съобщени в ефира на ТВ “Стара Загора”, в гласуването са участвали 30 души от 41-членния Общински съвет на БСП. От тях 18 са били за оставката на Станишев, 10 са се въздържали и само двама са били против – бел. ред.)
#gerb

бутон за споделяне

1 коментар on “ОбС на БСП – Стара Загора иска оставката на Сергей Станишев”

  • Анонимен wrote on 18 юни, 2013, 10:36

    Оставка!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн