Преглед на печата – в. “Старозагорски новини”, понеделник, 10 юни 2013

STZAGORA.NET
Агенция “Фокус”
Служители на софийската фирма “Зауба” АД от няколко дни слагат нови контейнери за боклук в Стара Загора. На контейнерите е изписана присъдружната фирма в акционерното дружество – “Волф”, четем в днешния брой на вестник “Старозагорски новини”. Така на местата, определени за стоянки, вече има двойно повече контейнери.
“Зауба” АД бе избрана да чисти временно общината до провеждането на конкурс и избора на титуляр, след като Общинският съвет реши на 29 май т.г. да развали договора с 14-годишния си партньор “Нелсен Чистота” заради неизпълнение на допълнителното споразумение към концесионния договор, сключено през ноември миналата година.
Според подписания протокол миналата седмица, “Нелсен Чистота” трябваше да изнесе своите контейнери до петък – 7 юни, а на тяхно място “Зауба” да постави своите.
Междувременно стана ясно, че “Нелсен Чистота” обжалва заповед на кмета на община Стара Загора, с която й е наредено да прибере съдовете, с които е извършвала сметопочистването и сметосъбирането. По закон самото обжалване спира изпълнението на заповедта.
“С определение на Административен съд – Стара Загора, от 7 юни производството по делото е прекратено”, съобщи председателят на съда Пламен Петрунов. Мотивите на магистратите са, че в искането за разваляне на договора не е налице административно производство. Отношенията между двете страни не са предмет на административното право и не подлежат на разпореждане от този съд. Страните могат да търсят правото си по Търговския закон или по Закона за задълженията и договорите в други институции.
Решението на Старозагорския административен съд обаче подлежи на обжалване в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховен административен съд. Естествено “Нелсен Чистота” обжалва, което означава най-малко две седмици до следващо съдебно решение.
Чака се и становище на Комисията за защита на конкуренцията, където също има жалба от “Нелсен Чистота” против решението на Общински съвет – Стара Загора, за разваляне на договора с нея.

От изданието разбираме, че бившият областeн управител е изключен от ГЕРБ. “Може да са ме изключили, но аз ще продължа да работя за ГЕРБ, докато ме реабилитират”, зарече се вече бившият областен управител на Стара Загора Недялко Недялков в петък. По думите му, това можело да стане само ако го няма Цветан Цветанов.
“Хората се освободиха от страха, готви се национално съвещание на недоволните”, съобщи бившият губернатор на Стара Загора. Той обаче не уточни кога това ще се случи.
След като в четвъртък на сбогуване Недялков заяви пред медиите, че остава член на ГЕРБ, но ще се върне отново в активната политика, ако Цветанов го няма, и че е свършил романтичният период и в партията са останали само доносници, нагаждачи, хора, които разчитат на черния ПР, в петък той свика нов брифинг, на който обяви, че без да е информиран по надлежния ред, научил от медиите, че е бил изключен от ГЕРБ. Бившият губернатор цитира агенция “Фокус”, която на 6 юни вечерта, позовавайки се на пресцентъра на ГЕРБ, информира, че Недялков е изключен от партията на 22 май. Като мотиви се сочат “нерегламентирани срещи с представители на други политически партии, целящи удовлетворяване на лични користни интереси”.
“Никой не ми се е обаждал, не съм виждал решение за изключването ми. Разговарях с общинския и областния координатор на ГЕРБ и те ми казаха, че не са правили предложения за това”, обясни Недялков.
Според него партията, за която е работил, не е демократична, защото “малките, като се провинят, се гонели веднага, а за големите не било така”. “Очаквах, че след тези изявления ще ме изключат, но не очаквах със стара дата”, поясни бившият губернатор. Нямало и как да разбере дали наистина е отлюспен от своите, защото в ГЕРБ никой не давал обяснения. Още в понеделник (3 юни) пратил SMS на Бойко Борисов, че иска среща с него, но и досега отговор нямал.
“Има нужда от национална конференция, на която да се избере ново ръководство”, категоричен бе Недялков. Според него отговорна политика е, когато загубиш изборите, да си подадеш оставката и това трябва да направи Цветанов.
“Сега ще създам дискусионен клуб и ще работим, докато някой прозре, че трябва час по-скоро да се направи национална конференция, а не да се чака редовната през 2014 г.,” каза още Недялков.
Колегите му от ГЕРБ отказаха да коментират изявленията на Недялков, още повече, че те бяха направени в публичното пространство, след като беше освободен от поста областен управител. От старозагорската структура уточниха, че Уставът на партията позволява даден член, без значение на каква длъжност е, да бъде изключен от партията по решение на Изпълнителната комисия.

Старозагорският административен съд ще разгледа по същество делото за това законен ли е вече проведеният местен референдум за закриване на полигона “Змейово” на 20 юни от 10.30 часа, пише още вестникът. Делото бе образувано след протест на Районна прокуратура – Стара Загора, според която решението, взето от Общински съвет – Стара Загора, за провеждане на референдума, е незаконосъобразно. Най-напред Административният съд в Стара Загора отхвърли протеста заради просрочие. Върховният административен съд обаче отмени определението и върна делото за по-нататъшно разглеждане.
Преди дни председателят на Административния съд, който е и съдия по делото, обяви, че за да се стигне до заседание, трябва да се обнародва обявление от съда в Държавен вестник, че е образувано такова дело. Чрез оповестяването се дава възможност за конституиране и на други страни в делото.
Припомняме, че на 26 май 29 557 жители на община Стара Загора (19.94%) се включиха в местното допитване, от които 28 008 гласуваха “за” закриването на полигона. Ниската избирателна активност стана причината референдумът да бъде обявен за невалиден. За провеждането му бяха изхарчени над 200 000 лв. от местния бюджет.
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн