На първата си пресконференция старозагорските депутати от Коалиция за България акцентираха върху социалните мерки и спасителният план за енергетиката

STZAGORA.NET

Първа среща с медиите на новоизбраните народни представители от 27-ми Старозагорски избирателен район се състоя този следобед в Стара Загора. В нея взеха участие Георги Гьоков (втори в листата след водача Сергей Станишев, който бе начело на листата и в 25 МИР – София), четвъртата в листата Мариана Тотева – зам.-председател на ОбС на БСП в Раднево и Атанас Пъдев (вляво на снимката), председател на ОбС на БСП в Павел баня. Не участва третият в листата Георги Анастасов от коалиционния партньор на БСП – Партия Български социалдемократи, който, както се помни от предишни мандати, сравнително рядко прескача от София в Стара Загора.

Партийните структури могат да предлагат имена за нов областен управител, но не могат да диктуват на кабинета кой да бъде назначен. Така Георги Гьоков коментира въпроса за очакваното ново име начело на Областната управа. За момента е известно предложението на БСП – Стара Загора: Георги Георгиев, зам.-председател на Общинския съвет. Знае се и това, че назначенията на новите губернатори се очакват до края на тази седмица. Атанас Пъдев, чието име също бе сред спряганите за поста, бе категоричен, че не би заменил депутатската банка с мястото на наследник на Недялко Недялков.

Георги Гьоков се спря обстойно на първите седмици от работата на 42-то народно събрание, като акцентира върху предложенията за промяна на законите в социалната сфера:

* Увеличаване на размера на помощта за първокласниците и насърчаване на раждаемостта, като държавната помощ се фокусира върху три деца в семейството;
* Вдигане на детските добавки от 35 на 50 лева и разширяване на обхвата им, като подоходният критерий се повиши на първо време от 350 на 450 лева на член от семейството, а впоследствие отпадне изцяло;
* Спиране на растежа на пенсионната възраст, която в момента е 63,8 години за мъжете и 60,8 години за жените, за което се очаква разбиране от страна на Европейската комисия, която и без това не настоява за постигане на горните граници още утре. Разумният срок за това според Георги Гьоков е 2020-2025 г. Дискутира се и въвеждането на гъвкаво пенсиониране: ако на човек не му достига възраст или стаж, да може все пак да се пенсионира, като му се приспаднат по 0,4% от пенсията за всеки недостигащ месец, с таван 2 години (24 месеца), което прави отбив до най-много 9,6% от пенсията. Пенсионирането при тези по-лоши условия обаче е необратимо, те не могат да бъдат подобрени впоследствие и хората трябва да знаят за това, за да направят своя информиран избор, каза Георги Гьоков.

Коалиция за България и старозагорските народни представители ще работят за пълна защита на интересите на държавните дружества “Мини Марица-изток” и ТЕЦ “Марица-изток 2″, стана ясно на брифинга. Мините са пред технологичен и финансов фалит заради изземането на печалбата им и неосъществената програма за рехабилитация на минното оборудване. Голямата опасност е, че състоянието им може да доведе до тежки социални последици като неизплащане на заплати или дори съкращаване на работна ръка, а оттук – и фалити сред свързаните фирми-доставчици на стоки и услуги в комплекса, коментира с тревога Мариана Тотева. “Запознати сме с това и ще вземем спешни мерки още преди новия отоплителен сезон за стабилизиране на финансовото и технологичното състояние на Мините и осигуряването на икономическа и социална стабилност в региона”, каза тя. Това може да стане при цена на добиваните лигнитни въглища от 94-95 лв. на тон условно гориво и при добив, не по-малък от 22-23 милиона тона годишно, което би пресякло декапитализацията на дружеството, като се мисли и за последващата му рекапитализация. Сред първите мерки в национален план е и “отпушването” на износа на електроенергия чрез намаляване на таксата за пренос.

Атанас Пъдев отрече да е имало гласуване с чужди карти в пленарната зала на Народното събрание. “Местата ни са сравнително тесни, а аз съм едър човек, и всяко завъртане встрани ме принуждава да се подпирам с другата ръка в пространството на съседа. Заснето от балкона, едно такова подпиране лесно би могло да бъде тълкувано и в негативна посока, какъвто случай имаше. Но действителността е, че всеки държи у себе си депутатската карта, с която се гласува, и злоупотреби не могат да стават”, обясни той. През следващата седмица, когато започне да се гласува с пръстови отпечатъци, този проблем ще отпадне напълно, допълни Георги Гьоков.

Постоянните комисии в парламента ще бъдат 18 на брой. Те все още не са конструирани, но старозагорските депутати от Коалиция за България обявиха предпочитанията си. Георги Гьоков заяви участие в ПК по труда и социалната политика, както и в комисията по регионална политика и местно самоуправление. Мариана Тотева предпочита комисията по правните въпроси и ПК по икономическа политика и енергетика. Ориентацията на Атанас Пъдев е към парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, както и към ПК по земеделие и гори.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн