Преглед на печата – вестник “Старозагорски новини”, петък, 7 юни 2013

STZAGORA.NET
Сметопочистващата фирма “Нелсен Чистота” остава да събира боклука на Стара Загора. Това четем в днешния брой на вестник “Старозагорски новини”, цитиран от Агенция “Фокус“. Според определението на Старозагорския административен съд от вчера – 6 юни, подадената от доскорошния концесионер жалба против решението на Общинския съвет на Стара Загора от 29 май т.г., с което бе развален договорът с него, спира изпълнението на решението на местния парламент.

Делото в Административния съд бе образувано по жалбата на “Нелсен Чистота”, подадена в съда на 5 юни т.г. чрез Областната управа.

На 29 май общинския съвет на Стара Загора взе решение за разваляне на договора с концесионера поради съществено неизпълнение на задълженията му по чл. 2 от допълнителното споразумение към същия договор (т.нар. анекс), сключено на 01.11.2012 г. Ставаше въпрос за недоставена в срок техника за сметоизвозване, записана в допълнителното споразумение. Според решението на ОбС – Стара Загора, днес “Нелсен Чистота” трябваше да изнесе бобрите и техниката си и почистването на общината временно да бъде поверено на фирма, избрана от кмета и председателите на политическите партии в ОбС – Стара Загора, докато бъде обявен конкурс за избор на титуляр. Няколко дни по-късно стана ясно, че избраната фирма е софийската “Зауба” АД, в която съдружник е фирма на Румен Гайтански, с прякор Вълка.

“Получихме в Община Стара Загора преписа от жалбата на “Нелсен Чистота” и юристите ни започват да работят по казуса”, съобщи за вестника Емил Христов, председател на Общинския съвет.

Недялко Недялков си тръгна от губернаторския пост огорчен, е друга тема в изданието. Недялков се отчете за работата, която е извършил по деветте си основни приоритета, в голямата си част някои са изпълнени, а други доведени до добър край. По първия му приоритет, свързан с подобряване на административния капацитет на областно и общинско ниво, той обяви, че в Областна администрация работи пълен екип от експерти. Що се отнася до привличането на инвеститори, Недялков е направил всичко възможно да не създава бюрократични пречки и Областна администрация е била партньор на бизнеса в срещи и проекти. Успехи има и по третия приоритет за компетентно и отговорно отношение и административно обслужване на гражданите – няма просрочени отговори. Недялков изрази съжаление, че не е завършил работата за развитие на туризма чрез изграждане на инфраструктура до определени обекти. Болката му е, че не се е изградила такава до чирпанските села Рупките и Златна ливада, но документите са подготвени и изпратени до Агенция “Пътна инфраструктура”. Направено е и всичко възможно да се случи проектът за превръщането на летището в Стара Загора в карго терминал. “Сега трябва да се притискат управляващите този проект да се случи, защото той ще бъде вторият “Марица-изток” за региона”, убеден е Недялков. Той искрено съжалява, че инвестициите в “Мини Марица-изток” не са се случили, трябва да се работи и по проекта за “Детелината” на автомагистрала “Тракия” и пътя към областния град.

Според Недялков неговите приоритети са залегнали в предизборните програми на ГЕРБ. “Ще бъда коректив на действията на бъдещия областен управител”, категоричен бе ексгубернаторът. Недялков не пропусна да изкаже огорчението си от сегашното отношение на ГЕРБ към него. “За съжаление има много отклонения от това, което беше ГЕРБ. Мога да се върна в политиката като партиен функционер само при отсъствието на Цветан Цветанов. Не искам да работя за партия, която от партия на Борисов се превърна в партия на Цветанов”, заяви Недялко Недялков. Той директно обвини Цветанов за лошата атмосфера и резултатите на партията на последните избори.

“Свърши романтичният период, в партията останаха само доносници, нагаждачи, разчита се на очерняне и разваляне на екипи”, каза още досегашният губернатор. Той добави, че ако е трябвало да напише писмо по примера на зам.-областния управител на Пловдив Георги Игнатов, е щяло да бъде още по-остро, но е категоричен, че няма да напуска партията, нито пък да прави нова. “Ще продължавам да работя за ГЕРБ. Не ми минава през главата да напусна. Ще стоя и ще бъда коректив, докато се върнат добрият дух и добрите намерения. За съжаление има много отклонения в това, което беше ГЕРБ преди 7 години, когато го създавахме, и това, което е сега”, заяви Недялков.

Пред медиите той разкри и обидата си от това, че е бил излъган, че ще води листата на ГЕРБ в Стара Загора на парламентарните избори, а решението за Лиляна Павлова е било взето два месеца и половина по-рано. Недялков все още не е получил обяснение и защо е сменен като областен координатор на ГЕРБ в Стара Загора след успешните избори за евродепутати. Според него хората в листата на ГЕРБ на изборите са били неразпознаваеми и е било грешка, че не е сложен водач от региона. “Тези 2 хил. гласа, с които загубихме, щях да тръгна с шапката си от село на село и от град на град и да ги събера, както съм го правил. Трябва да пречистим ГЕРБ, за да вървим на следващите избори към победа. В момента официално разцепление няма, но то тлее”, предупреди Недялков.

Ток порази 11-годишно старозагорче, е друга тема от вестника. Протичащ по винкел ток удари 11-годишно старозагорче вчера, съобщиха от полицията. За радост, детето не е пострадало сериозно, има леки изгаряния по пръстите на ръцете и е доста уплашено.

Инцидентът станал вчера около 13 часа на ул. “Господин Михайловски” в Стара Загора. Петокласникът Михаил-Асен от IV ОУ “Кирил Христов” играел футбол на спортната площадка пред дома си, заедно с други деца. Топката обаче изхвърчала над мрежата на оградената спортна площадка и паднала върху покрива на близкия гараж. Михаил се качил да я вземе и се хванал за винкела в близост до покрива. По него обаче протичал ток, който обгорил пръстите му. Пострадалото момче е настанено за наблюдение в Старозагорската болница. До късно снощи полицейски екип извършваше оглед на местопроизшествието. Според Пламен Стоянов, който е съученик на пострадалото дете, то и други две момчета от класа – Давид и Любослав, дошли да играят футбол. Тогава станала белята. Пламен също се чуди защо е имало ток по винкела. Децата пред блока обясниха, че често играят на площадката, която е обградена. Досега инциденти там не е имало. Все още не е ясна причината за протичане на тока по винкела. В гаража има магазин за плодове и зеленчуци. Хората наоколо също недоумяваха каква е причината за наличието му.

БСП в Стара Загора предложи Георги Георгиев за областен управител, е още един акцент от страниците на изданието.
“Предложението ни за областен управител е Георги Петков Георгиев, зам.-председател на Общинския съвет на БСП в Стара Загора и четири мандата общински съветник”, съобщи Илия Златев, председател на Съвета. Решението е взето на заседание в сряда. То е преминало в конструктивен стил, без интриги и емоции. Обсъждани са били и кандидатурите на Трифон Митев, Илия Златев, Зоя Цвяткова, Сергей Петров, Живка Аладжова, но в крайна сметка членовете на Съвета са се обединили около кандидатурата на Георги Георгиев.

“Тя най-добре отговаря на нашите представи за изискванията, на които трябва да отговаря областният управител”, коментира Илия Златев. На първо място областният управител трябва да е от БСП, защото тя е първата политическа сила в областта. На второ – новият губернатор трябва да е от структурите на БСП в Стара Загора-град, на база резултатите от последните парламентарни избори. Третото изискване е, че областният управител трябва да е с вече изградени делови, професионални, административни качества, а не тепърва да се учи. Трябва да е готов за реакции веднага.

“Много е важно още като встъпи в длъжност, областният управител да намери начин за намаляване на сериозното социално напрежение в “Мини Марица-изток” и ТЕЦ “Марица-изток 2″ предвид тежката ситуация там и очакваните съкращения”, коментира Илия Златев. Според него едно от важните изисквания към новия губернатор ще е съдбата на проведения местен референдум за закриване на полигона “Змейово”. Новият губернатор трябва да проведе срещи в Министерството на отбраната и Министерството на околната среда и водите, с депутати и специалисти, за да се изчистят нещата около източника на обгазяване на Стара Загора. Не можело да се пренебрегне с лека ръка мнението на над 28 хил. души. Трябва да се направят и промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Дори новата екоминистърка Искра Михайлова в свое изказване е подкрепила идеята да се намери източникът на замърсяване, за да се изчистят един път завинаги нещата около този проблем.

“Областният управител не е представителна фигура, той трябва да организира и координира дейностите по време на криза, както и всички действия на териториалните поделения на централната власт”, каза още председателят на ОбС на БСП. Затова според членовете на ОбС на БСП кандидатурата на Георги Георгиев е най-подходящата, която може да отговори на тези изисквания.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн