Преглед на печата – вестник “Старозагорски новини”, петък, 31 май

STZAGORA.NET
Агенция “Фокус”
Поради липса на кворум свиканото вчера Общо събрание на акционерите на МБАЛ “Киркович” АД (Университетска) в Стара Загора бе отложено. Това е водеща новина от днешния брой на вестник “Старозагорски новини”. Причината беше отсъствието на главния акционер – държавата, която притежава 80.67% от акциите на дружеството. Отсъстваха и представителите на четирима миноритарни акционери – общините Братя Даскалови, Чирпан, Гълъбово, Гурково и Николаево, чийто общ дял е 15.97%.

Според изпълнителния директор на здравното заведение д-р Петър Атанасов отсъствието на председателя на Съвета на директорите Зоя Вълева вероятно е свързано с процедурата на встъпване в длъжност на новия здравен министър и възникналите с това допълнителни ангажименти. Новата дата, за която е насрочено Общото събрание на МБАЛ “Киркович” (Университетска), е 17 юни т.г. от 11.00 часа.

По една от точките на несъстоялото се Общо събрание – промяна в капитала на дружеството, вчера стана ясно, че той ще бъде увеличен в полза на държавата. По втората гореща точка от несъстоялото се събрание – за промяна в Съвета на директорите (б.р. – петима към днешна дата), д-р Атанасов беше категоричен, че промени винаги ще има – “Но не смятам, че те трябва да се отразяват по някакъв начин на управлението на дружеството. Безспорно те ще отразяват вижданията на новия здравен министър, но какви ще бъдат, предстои да разберем”.

Д-р Петър Атанасов определи финансовото състояние на най-голямата болница в областта като стабилно. Директорът посочи, че в момента заработката сумарно надхвърля отделните делегирани бюджети на бивши две болници преди сливането им: МБАЛ “Киркович” и Университетска. Месечно тази сума е около 2 300 000 лева. По думите на директора на болницата, общите задължения са между 18 и 20 милиона лева, при наследени 22 милиона при сливането.

Протестиращите дават три седмици толеранс на новото правителство, е друга тема от страниците на днешното издание на вестник “Старозагорски новини”. “Даваме известен толеранс на новото правителство. Ще изчакаме две-три седмици, за да видим дали премиерът Орешарски ще се заеме с най-спешните мерки”, каза Антон Николов, едно от лицата на протестите в Стара Загора. Според него протестиращите стоят в бойна готовност и стягат редиците. “Изнасяме хората на улицата при първия гаф на правителството”, категорични са протестиращите. “Започваме и регионални протести за злоупотреби на местна почва”, обясни Стоян Тодоров, друго от лицата на протестите. Началото вече било дадено в Кърджали. Що се отнася до Стара Загора, все още се събирали документи.

Сред акцентите във вестник “Старозагорски новини” е и вестта, че Чирпанският районен съд постанови три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок за телефонен измамник. Освен условната присъда (след одобрено споразумение), съдът възлага възпитателната работа с условно осъдения на полицейския инспектор по местоживеене. 30-годишният Н.Р. от Ветово, български гражданин, с начално образование, безработен, неосъждан, се признал за виновен за това, че на 20 май т.г. в Чирпан въвел в заблуждение 58-годишна жена и с това направил опит да й причини имотна вреда в размер на 1400 лв. Деянието обаче е останало недовършено по независещи от извършителя причини.

Двама нови съветници попълниха oбщинските съвети на Казанлък и Раднево, е също след акцентите в днешния брой на в. “Старозагорски новини”. Двамата нови съветници се заклеха вчера на редовните сесии на oбщинските съвети в Казанлък и Раднево. Севим Юмерова и Красимир Косев заемат местата на избраните за депутати в 42-рото Народно събрание Халил Летифов от ДПС и Мариана Тотева от “Коалиция за България”. Третата в листата на ДПС за местните избори Севим Юмерова е на 43 години, семейна, с две деца, живее в с. Шейново. Работи в дървообработващата фабрика “Кастамона България” (б.р. – бившата “Габровница”) в павелбанското с. Горно Сахране. Тя е мениджър във фирмата по управление на качеството и техническата безопасност. Севим Юмерова става член на постоянните комисии по здравеопазване и по селско и горско стопанство. 50-годишният Красимир Косев идва от частния бизнес – има собствена строителна фирма, държи концесия на язовир, развива и други дейности. Семеен, с 2 деца. Той бе 5-и в листата на БСП за местните избори през 2011 г. Косев попълва съставите на постоянните комисии по законност и обществен ред, по евроинтеграция и връзки с гражданското общество и по предотвратяване конфликт на интереси в ОбС.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн