ВиК – Стара Загора смени „ЕВН“ с доставчик на свободния пазар на електроенергия, предложил по-изгодни условия

Интервю на STZAGORA.NET с инж. Румен РАЙКОВ, управител на ВиК ЕООД – Стара Загора

- Г-н Райков, кой е най-характерният резултат от работата на „ВиК“ ЕООД – Стара Загора през последните месеци?

- Първото, което заслужава да бъде отбелязано е, че и тази година успяхме да намалим значително ползването на ел.енергия от основната помпена група Зимница-Ягода по поречието на Тунджа, която доставя водата на Стара Загора. От една страна направихме по-ефективни помпите, а от друга намалихме загубите на вода. Оттам падна и обемът на изпомпваните количества. Третата причина за реализираната икономия на ток е, че увеличихме собственото производство на метан за CO-генерация на електричество от инсталираните мощности на пречиствателната станция край Стара Загора, като променихме технологията на получаването му. Равносметката е, че през последните 6 години сме свалили разхода на енергия общо с над 8 милиона киловатчаса годишно. Но плащаме като левова равностойност повече, отколкото в началото, когато харчехме повече ток, заради постоянно растящата му цена. Новото е, че вече имаме нов доставчик на ел.енергия. Вече не е „ЕВН България“. Това стана след провеждането на открита конкурсна процедура в рамките на 2 месеца. Договорът е конкретизиран и очаквам да го подпишем до 1 юни. На конкурса се явиха 4 фирми. Тази, която спечели, предложи с близо 7 лева по-ниска цена на тока за един мегаватчас. Плюс това ни дава разсрочено плащане до 2 месеца. Тези условия са много добри за предприятието и са глътка въздух за нас. Факт е, че от 6 месеца насам хората много трудно плащат. Забавиха се всякакви плащания, включително и от големите и мощни държавни фирми. Започнахме да изпитваме затруднения да си плащаме на доставчиците – тръбите, горивата, тока.

- Доколкото ми е известно, ВиК – Стара Загора реагира на усложнената обстановка с все по-добра организация и намаляване на загубите на вода по трасето…
- Припомпването от вододайната зона до Стара Загора е на три подема във височина, докато водата се качи до резервоара с обем 11 хиляди кубически метра преди Стара Загора. Доставяните количества са от 1050 до 1300 литра в секунда, в зависимост от потреблението. Оттам, от Аязмото, започва разпределението на водата към трите главни градски зони – Висока, Средна и Ниска. Подменихме голяма част от водопреносната мрежа в тях, което доведе до по-малки загуби. На някои места сложихме и регулатори на налягането, които го понижиха. Такъв е случаят и в Казанлък. Той е описан като научно постижение в последния брой на списание „BulAqua“ – специализираното издание на Българската асоциация по водите за водния сектор у нас. Заедно с проф.Ганчо Димитров от Катедра „ВиК” при Университета по архитектура, строителство и геодезия, екип специалисти от Дружеството и с мое пряко участие, разбира се, извършихме необходимите изчисления и го приложихме. Налягането падна до пределно необходимото, което доведе до почти нулева аварийност във водоснабдителната зона и намали разхода на вода с около 20-30 литра в секунда. Този метод може и трябва да се приложи и на редица други подходящи места. Зависи от това, къде какво налягане има и какво трябва да бъде. Не може на една ниска къща да й се подаде същото налягане, като на висок блок. При наличие на 6-7 атмосфери водата в разпределителната мрежа създава неблагоприятни хидравлични условия в нея и предпоставки за течове. Всичко това е въпрос на пресмятане и регулация.

- Разкажете повече за постигнатото дългоочаквано увеличение на добива на метан от пречиствателната станция на Стара Загора.
- Успяхме да повишим производството му около два и половина пъти. Нещо, което изпълнителят упорито „не допускаше да се случи” в периода на валидност на гаранцията на съоръжението. Но тази гаранция изтече. Веднага след това приложихме нашата технология и сме доволни, защото CO-генераторът работи вече по около 7 часа в денонощието за наши собствени нужди. Пускаме го в пиковите часове, за да не ползваме най-скъпия ток. Персоналът на пречиствателната станция понастоящем е 22-ма човека и при нужда може дори леко да бъде редуциран.

- Прави впечатление, че в момента на много места в Стара Загора ВиК работи по водопроводната мрежа. Какво точно извършвате?
- Заедно с Община Стара Загора, която спечели проект за рехабилитация и преасфалтиране на основни улици като „Цар Симеон Велики“, „Ген. Столетов“ и „Христо Ботев“, подменяме въпреки тежкото си финансово състояние изцяло водопроводите и отклоненията на тези улици с тръби от полиетилен висока плътност, за да избегнем всякакви ремонти впоследствие. Т.е. като асфалтират и оправят тротоарите, ние повече да не разкопаваме по никакъв повод тези улици. Гаранцията с тези тръби е 80 години. Те не могат нито да корозират, нито да се спукат по начин, по който обикновено това неприятно явление се случва на етернитовите и дори и на стоманените проводи. Издържат 10 атмосфери налягане. Но такъв висок напор няма как да допуснем в мрежата. В нея поддържаме около 3-4 атмосфери. Това налягане трябва да го има, то е задължително, защото сградите са различни по височина. До момента сме приключили подмяната на тръбите от западната част на Стара Загора до бул. „Патриарх Евтимий“. Едновременно с това подменяме всички водопроводи и оглеждаме канализационните връзки и в Казанлък, където Общината също работи по спечелен проект за обновяване на улиците. Имаме и други неща за правене, но това са вече наши текущи виждания за все по-добро, по-стабилно и по-предсказуемо водоснабдяване.

- Каква е ролята на познатите ни хидрофори в блоковете?
- Ако се използват, трябва да ги слагаме ние, което означава да плащаме допълнително ток. Нашата програма е постепенно да ги премахнем, защото те са язва в системата. И да осигурим равномерно подаване на вода навсякъде. Те остават само там, където има много високи блокове, заради които няма как да подаваме на целия район свръхналягане. Там е по-добре да се поддържа хидрофорна система. Те сега са малки, но все пак харчат ток. Най-доброто е да държим нашата система с по-ниско общо налягане, за да няма аварийност.

- Не говорите вече за евентуален режим на водата в Стара Загора, въпреки че миналото лято беше много сухо и създаде проблеми на много места в България…
- Да, в страната имаше проблеми, но ние не ги допуснахме да се появят и на наша територия. В един момент само медиите се поддадоха на моментна паника – някой беше казал, че евентуално в Казанлък ще има ограничаване на водоподаването. Това стана, след като единият водоизточник намали дебита си от 110 литра в секунда на 40, което си е значима загуба, но ние имахме варианти за реакция. Три помпи, които подаваха вода за Стара Загора, ги обърнахме към Казанлък. Така проблемът бе решен. Така че дори и при тези страшни жеги миналата година при нас нямаше режим на водоснабдяването. В момента разполагаме с доста резервни количества вода и смятам, че и в бъдеще няма да допуснем режим в нито едно населено място, в което оперираме.

- Ще искате ли промяна в цената на водата?
- Не. Остава същата. Ще се създаде проблем единствено и само ако цената на тока мръдне нагоре. Ако я вдигнат, тъй като нашите помпи работят основно с ел.енергия и плащаме до 900 хиляди лева на месец за нея, тогава ще трябва и ние да реагираме с цената на водата.

- Продължавате ли да подменяте водомери в Стара Загора с електронни?
- Смяната им върви бавно и методично. До момента сме поставили 30 000 водомера от нов тип, с дистанционно отчитане. Хората сами също постоянно си слагат нови водомери, а ние им предлагаме такива, които са обикновени, но има възможност да им се сложи по-нататък за наша сметка електронен модул, който елиминира влизането на инкасатори по домовете. До момента сме сменили водомерите в целия кв.“Железник“ – големия и малкия, в „Три чучура-север“, в „Зора“ и в част от кв.“Казански“, като вървим към центъра. Но за да активизираме подмяната, чакаме нова наредба, която да определи как точно трябва да се процедира. Защото Метрологията например казва, че водомерите трябва да се проверяват на 2 години, а министерството има друго виждане, примерно на 10 години. А също и че водомерите трябва да станат собственост на предприятията, но пък ДКЕВР не е на това мнение. Тези неща трябва да се изяснят детайлно и висшестоящите органи да конкретизират някои от правилата, по които да работим, за да няма разнобой между вижданията на институциите, а ВиК експлоатационните дружества да се намират в състояние на несигурност по отношение на нормативната база.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн