Живко Тодоров: Интересът към въпроса за референдума в Стара Загора традиционно е голям

STZAGORA.NET
Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров в интервю за Агенция „Фокус” относно предстоящия референдум с въпрос „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово”

Фокус: Г-н Тодоров, в края на седмицата ще се проведе първият местен референдум в Стара Загора. На какъв етап е подготовката му?
Живко Тодоров: Всичко за референдума е подготвено. Избирателните списъци за провеждането на местния референдум са обявени, охраната на секциите също е осигурена – всичко е организирано както трябва, за да бъде проведен референдумът. Информационната кампания се движи от инициативния комитет, които стои зад идеята и който беше вносител на предложението в Общинския съвет.

Фокус: От Министерство на отбраната и Министерство на околната среда бяха категорични, че полигонът „Змейово” не е причинител на замърсяването в града. Каква тежест ще има местния референдум?
Живко Тодоров: Аз смятам, че хората ще могат да изразят своето становище по въпроса – дали считат, че полигонът трябва да го има и дали има общо със замърсяването на Стара Загора. Оттам нататък е ангажимент на съответните институции да обяснят на хората дали е така, къде има замърсяване и да не се спекулира с този въпрос. Това беше решение на общинския съвет. Общината може да бъде информатор, да даде всичко, с което разполага по тази тема, но не може, разбира се, да заема страна. Ние сме свършили всичко, което е необходимо. Имаме общинска програма, която влиза в действие, когато има наднормени показатели за серен диоксид, сега вече имаме и разработена програма за намаляване на азотните окиси, която с помощта на Сдружението на еколозите в България беше разработена. Имаме вече и разработена програма за намаляване на азотните окиси, която с помощта на Сдружението на еколозите беше разработена. Предстои да влезе на общинска сесия, така че от наша гледна точка ние сме си свършили работата. Смятам, че отговорните институции в случая, Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, както и инициативният комитет трябва да си проведат съответната информационна кампания, за да обяснят на хората как стоят нещата с полигона.

Фокус: Върховният административен съд върна за разглеждане от Административен съд-Стара Загора протеста на Районна прокуратура за законосъобразността на референдума. Какво ще стане с резултатите, ако референдумът бъде обявен за незаконен?
Живко Тодоров: В момента преписката е в Административния съд, като Административният съд ще трябва да се произнесе през следващите дни за законосъобразността на референдума. Ако съдът се произнесе по определен начин, ние ще се съобразим с това решение.

Фокус: Ако референдумът бъде обявен за незаконосъобразен, какво ще стане с резултата?
Живко Тодоров: Аз като кмет ще се съобразя с това решение. В момента изпълнявам решението на Общинския съвет. То е влязло в сила и към момента няма друг акт, с който то да е отменено. Кметът е длъжен да изпълни това решение на общинския съвет.

Фокус: Каква очаквате да бъде избирателната активност?
Живко Тодоров: Това е първият местен референдум в Стара Загора и не мога да кажа какъв ще бъде интересът към него. По принцип към този въпрос традиционно в Стара Загора интересът е голям. Оттам нататък вече не знам как хората ще подходят към тази възможност да изразят своето мнение. Мисля, че активността ще бъде нормална – нито много висока, нито много ниска. Смятам, че хората ще искат да изразят мнението си. Дали ще бъде „за” или „против” – това вече не мога да кажа.

Фокус: Възникнаха ли проблеми при организацията на референдума?
Живко Тодоров: Не. Никакви проблеми нямаме до този момент. Организацията на референдума е по същия начин, както и всички други избори се организират. До този момент нямаме никакви пречки.

Фокус: А краткият срок след провеждането на парламентарните избори не създаде ли усложнения?
Живко Тодоров: Не. Няма никакви пречки, тъй като и самите парламентарни избори протекоха не толкова тежко. Това не са първите избори, които общинската администрация провежда. Тук има хора, които 20 години работят и се занимават именно с това, така че няма проблем. По отношение на организацията всичко е наред.

Фокус: В края на миналата седмица внесохте предложение за промяна на общия устройствен план на Стара Загора във връзка с казуса „Бедечка”. Какво се случи с предложението?
Живко Тодоров: Общинският съвет отхвърли това предложение, тъй като счете, че сумата, която ще бъде необходима, за да се изпълни това отчуждаване, е прекалено голяма и общината не може да си я позволи. Всъщност трябват над 20 млн. лв., за да бъдат обезщетени собствениците на терени в тази част на града, тъй като към момента това не се води и парк. На практика тези територии са извън рамките на парка и са върнати още преди 10 години на бивши собственици.

Фокус: Какво включваше вашето предложение за промяна на общия устройствен план на Стара Загора?
Живко Тодоров: През 2003 г. тези земи се връщат на бивши собственици по предложение на общински съветник от БСП от общинския съвет, който тогава е доминиран от БСП. В рамките на парка се възстановяват територии на бивши собственици. След това тези територии се вадят от границите на парка, променя се общият устройствен план – там се предвижда застрояване, изработва се ПУП. Когато новата администрация, т.е. сегашното общинско управление влезе, вече имаше изработен ПУП, имаше наследен Общ устройствен план, имаше собственици, на които са възстановени имотите там. Единственият вариант, който може да се случи, е ако там се предвиди парк по ПУП-а и се измени общият устройствен план, трябва тези територии да бъдат отчуждени. Това са 250 дка земи, това са 250 дка в регулация, или ако ги сметнем по пазарните цени, се получават над 20 млн. лв., за който общината трябва да плати. Бюджетът на община Стара Загора с държавно делегираната дейност и със собствените средства, които се осигуряват, е общо около 90 млн. лв. Може да си представите колко години трябва да се изплащат, а отчуждаването трябва до две години да се изпълни. Така е по закон. Затова общинският съвет е преценил, че ако тръгне на отчуждителни процедури, това означава общината буквално да бъде докарана до фалит с тези над 20 млн. лв. за отчуждаване, които се предвиждат. Поради тази причина общинският съвет отхвърли предложението за промяната на Общия устройствен план и остава сегашното положение, което е прието с решение от предишния общински съвет.

Фокус: Ако бъдат построени тези сгради, защото там се планира построяването на жилищен квартал, общината какви средства трябва да отдели за осигуряването на например ВиК, пътна инфраструктура?
Живко Тодоров: На това не може да се отговори, тъй като знаете, че когато се изгражда ВиК, улично осветление, пътища, трябва да има технически проекти за това, които да бъдат остойностени и да може да се каже какво би струвало това. При всички положения няма да са малки суми, но общината към този момент не може да се ангажира със строежа на инфраструктура, тъй като това е доста сериозен ангажимент и зависи изцяло от средствата в бюджета.

Фокус: В края на миналата седмица Общинският съвет трябваше да реши и за съдбата на покрития пазар до бившето Енерго.
Живко Тодоров: Да. Общинският съвет отложи взимането на това решение. Това е един пазар, който е бил адекватен през 90-те години. В момента на него има не повече от 10 заети маси и предложението беше той да бъде оформен като свободни пространства за паркиране, тъй като се намира в центъра на града. В момента има разположени празни маси върху него. Безсмислено е да заемат място там, а хората да търсят места за паркиране, при положение, че би имало в близост. Тези маси, които ги има налични сега – около 10, да бъдат разположени на тротоара, за да може да продължат да продават, за да не се загуби препитанието на хората, а останалите маси да бъдат премахнати и да се оформи като пространство за паркиране. Общинският съвет отложи това решение. Оттам нататък вече зависи изцяло от тях какво ще възприемат, но предложението е разумно.

Фокус: Да ви попитам и за още едно важно събитие за Стара Загора, което се случи миналата седмица – ПФК „Берое” взе Купата на България. По какъв начин общината може да подпомага отбора?
Живко Тодоров: Поздравявам всички фенове с взимането на купата, играчите – също, треньора и ръководството на клуба. Всички се радваме за това, което „Берое” прави и винаги общината ще помага за реализирането на идеята „Берое”. Винаги са разчитали и ще могат да разчитат на помощта на общината.
Фокус: По какъв начин общината помага на футболния клуб?
Живко Тодоров: Предоставяне на база, консумативи, които се поемат по отношение на осветление, вода, ток на стадиона. Освен това много често помагаме с транспорта на подрастващите. Другото, което правим, е постоянната подкрепа за клубовете, спортния календар. Сега и пистата на стадиона се рехабилитира. Това също повишава имиджа на Стара Загора като спортен град. Строи се спортна зала – много неща се случват, които може би над 23 години не са били правени.

Златина ДИМИТРОВА
#

социално споделяне

2 коментари on “Живко Тодоров: Интересът към въпроса за референдума в Стара Загора традиционно е голям”

  • Астаров wrote on 23 май, 2013, 22:11

    „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово”

    Не, той ни храни 40-50 години (е, с изключение преди 15-20 г., когато може би замърси Ст.Загора и околността за около 1-2 месеца, за около 1-2 месеца!!!

  • Анонимен wrote on 24 май, 2013, 7:49

    Да го махат, такъв голям полигон няма място в средата на България! Това е все едно посред Стара Загора, в Градската градина, да направят казарма. Военните да си демонтират техниката от “Змейово” и да я пренесат на полигона Корен или някъде другаде в периферията.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн