Днес – референдум за полигон “Змейово”. Ще продължим ли да ругаем колективно, а да се спасяваме поединично?

STZAGORA.NET

В същите изборни секции, в които преди две седмици се проведе парламентарният вот, днес на местен референдум гласуваме за или против закриването на военния полигон “Змейово”.

Референдумът е поредният етап от многогодишната борба на старозагорци и жителите на селата от общината срещу 30-километровата зона по билото на Средна гора, разположена недалеч от областния град. Дали е последен, ще се разбере довечера. За да е валиден референдумът, трябва да гласуват близо 70 000 избиратели, колкото бяха участниците в местните избори през 2011 г.

Мотивите за исканото закриване на полигона са два: екологичен и инфраструктурен.

Изразител на екологичния мотив е активна група природозащитници, които обвиняват военната структура, че е източник на вредни емисии, които замърсяват въздуха в региона и създават екологични проблеми. Аргументите им са, че през 2002 г. на “Змейово” бяха унищожени бойните глави на свалените от въоръжение над 100 ракети “СС-23″, “Скъд” и “Фрог”, което бе последвано от многобройни изнесени в медиите случаи на аномалии в растителния и животинския свят, както и от съобщения за многогодишни отлагания на тежки метали в зоната около полигона. Не остана напълно изяснен въпросът с начина на унищожаване на най-опасния компонент – ракетното гориво. Съобщено бе само, че то е изнесено за утилизация извън пределите на България. Преди няколко дни се разбра, че въпросното гориво е било разделено на две – “мръсно” и “чисто” (разбирай канцерогенно и неканцерогенно), като второто, по-безопасното, е било унищожено във Велико Търново, а за първото отново бе казано, че е пратено зад граница.

Поддръжниците на втория мотив за исканото закриване на Централния артилерийски технически изпитателен полигон “Змейово” са категорични, че мястото на подобно военно поделение с дължина около 30 и ширина 3-4 км не е в центъра на България, и то точно по средата на Старозагорска област, в гъстонаселен район и сред чудесна природа. Ако такъв полигон е нужен, той трябва да бъде преместен в друга част на страната. Районът на полигона с развитата си инфраструктура – пътища, сгради и обилно електроснабдяване, според застъпващите инфраструктурния мотив може да бъде използван в интерес както на хората от Старозагорско, така и на всички българи, с далеч по-голям ефект.

А че полигон “Змейово” като място за изпитание на боеприпаси (артилерийски снаряди, ракети, РПГ-та и др., както и оръжейни системи) е нужен, многократно заявяваха през годините както от Министерството на отбраната, така и представители на българския военно-промишлен комплекс в лицето на фирмите-производителки на боеприпаси. На него се сертифицира годността на боеприпасите за използване както за целите на Българската армия, така и преди продажба на части от тях на чуждестранни купувачи. На него се канят оръжейни търговци и задгранични наблюдатели, които на място се информират за номенклатурата и качествата на продукцията на родния ВПК. Министерството на отбраната, производителите на оръжие и боеприпаси, както и представители на самия полигон категорично отхвърлят обвиненията, че той е замърсител на околната среда. “Змейово” е най-прозрачното поделение в Българската армия – с денонощно видео от главната огнева позиция, със сателитен мониторинг и свободен достъп на граждански наблюдатели, сочат те. Но въпреки това огромната площ на полигона не подлежи на практика на ефективен контрол, контрират опонентите им.

Отделен, но не и маловажен въпрос е и този, че ЦАТИП “Змейово” дава препитание на около 140 военнослужещи от Стара Загора и региона. Ако се стигне до закриването му, на тази хора трябва да се осигурят алтернативни и равностойни работни места.

Днес ще проследим и доколко местният референдум ще бъде припознат от старозагорци като силен инструмент за участието им в демократичния процес, както и дали в съзнанието на българина от 21-ви век е утвърдено схващането, че общата ни съдба зависи с пълна сила от волята на всеки от нас поотделно. С други думи – факт ли е вече лелеяното силно гражданско общество, или все още ругаем колективно, а се справяме, или по-скоро бягаме от проблемите, поединично.

В крайна сметка последната дума за съдбата на ЦАТИП “Змейово” ще има собственикът му – държавата. В момента тя е заела като че ли неутрална позиция с това, че Административният съд ще се произнесе относно референдума постфактум, когато вотът на старозагорци вече ще е ясен.

Максим Добрев
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн