По 25 специалности ще приема тази година студенти Тракийският университет в Стара Загора

STZAGORA.NET

Предстои заключителният етап на кандидат-студентската кампания на Тракийския университет. След масирана реклама на висшето учебно заведение в 1200 български училища и посещения на място на десетки други в Старозагорска, Хасковска, Сливенска, Ямболска и Бургаска област и след преминалите предварителни изпити, на които се явиха 700 души, приемането на документи ще започне на 10 юни и ще приключи на 30 юни. Първият изпит е насрочен за 3 юли, а последният ще бъде проведен на 12 юли. Първото класиране ще бъде изнесено на 20 юли.

Това съобщи днес, в навечерието на празника на Тракийския университет 24 май, проф. Иван Въшин – изпълняващия длъжността ректор в отсъствието на титуляря проф. Иван Станков, министър на земеделието в служебното правителство на Марин Райков.

Приетите първокурсници наесен ще бъдат 1548 на брой. Държавата е одобрила и утвърдила на 100% поисканата от Тракийския университет бройка. 155 души ще продължат обучението си с магистърски програми, а докторантите ще са 25: 22-ма редовни и трима в задочна форма. Откриването на учебната година ще стане на 16 септември.

Утвърдени са и предложените от ТрУ годишни такси за обучение. Единствената промяна при тях е за специалността “Ветеринарна медицина”. Таксата е повишена с 60 лева – от 840 на 900 лева.

Структурните звена на ТрУ – Медицинският факултет, Ветеринарно-медицинският, Аграрният, Стопанският и Педагогическият, “Техника и технологии” – Ямбол, Медицинският колеж и Филиалът в Хасково ще водят обучението в 25 специалности. Новата тази година е “Медицинска рехабилитация и ерготерапия”. По нея ще учат 30 новоприети студенти. Университетът очаква пристигането на комисия, която да се запознае с още една нова специалност, предлагана за догодина – “Гериатрични грижи”.

На 30 май (четвъртък) от 9.30 часа в залата на Операта ще се състои тържественото честване на 90-годишнината на Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет, съобщи още проф. Въшин. От 11.15 часа е ритуалът по присъждане на почетното звание “Доктор Хонорис Кауза на Тракийски университет” на проф. Халил Гюнеш, декан на Ветеринарно-медицинския факултет на Истанбулския университет. В 14.00 часа тържествено ще бъде открита Музейна сбирка „Ветеринарното дело в Република България”. Международната научна конференция „90 години ВМФ и висше ветеринарномедицинско образование в Р България” ще бъде открита в 15.00 часа. За 19.30 часа е насрочен приемът на Декана на ВМФ за гостите на юбилейните тържества. Той ще е в Парк-хотел “Стара Загора” на езеро “Загорка”. На 31 май във Ветеринарно-медицинския факултет ще се проведе Юбилейна научна конференция с международно участие.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн