Научна публикация представя най-добре съхранените в Европа неолитни жилища на два етажа

STZAGORA.NET

Книга, която представя археологическата сензация, че неолитните жилища в Стара Загора отпреди близо 8000 г. са били на два етажа, беше представена пред обществеността на областния град в присъствието на авторския колектив на изданието.

Общинската администрация на кмета Живко Тодоров инициира и финансира извършените проучвания и издаването на научната публикация на български и английски език. Тя легитимира неолитните жилища, датирани от шесто хилядолетие преди Христа или в края на така наречения неолитен период в Тракия. Автор на „Двуетажна раннонеолитна постройка в селищната могила Окръжна болница в Стара Загора“ е гл.ас Петър Калчев, археолог от Регионалния исторически музей в Стара Загора, ръководител на проекта.

Неолитните жилища са открити при археологически проучвания по време на строежа на Окръжна болница Стара Загора през 1968 г. Навремето са били опожарени, но въпреки това, цялата къщна посуда е останала незасегната, но затрупана под нападалите стени на древните жилища. Покъщнината се е запазила точно по този начин, по който са я оставили обитателите преди 8 хил. години. Тези неолитни жилища се смятат за най-добре съхранените от неолитната епоха в цяла Европа.

Авторът на книгата Петър Калчев (вдясно), редакторът й проф. Васил Николов и зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова по време на обявяването на археологическата сензация на 6 юли 2012 г.

Книгата бе представена от редактора й проф. д.и.н. Васил Николов. Според археолозите има безспорни доказателства, че постройката е двуетажна с дължина 10 м, широчина 5,60 м и височина минимум 7 м, с включено в нея покривно пространство. По думите му, до голяма степен това ще преобърне представата за ранния неолит, начина на живот на хората през тази епоха.

„И Община Стара Загора и РИМ са в дълг на проучването на най-древната култура по нашите земи. Ние правим максималното като специалисти да докажем, че тук, в тази част на Тракия, е едно ядро на европейската цивилизация. Община Стара Загора трябва да използва тази даденост на района, от това може да бъде направено много за имиджа на града, за да привлича повече посетители от цял свят“, каза още проф. Николов.

Според доц.д-р Крум Бъчваров от Националния археологически институт с музей при БАН, който е редактор на английския текст, книгата въвежда в обръщение нова научна фактология, но е написана достъпно и разбираемо за неизкушения от праисторията читател. Тя е с отлично полиграфично качество, което обслужва тесните научни интереси и добре представя постройката. В книгата е публикувана графична възстановка на сградата. Илюстрациите в нея са на старозагорския фотограф Цветан Четъшки, който е пристрастен към праисторията, по думите на Петър Калчев.

Момент от представянето на книгата в конферентната зала на хотел "Верея".

„Благодарност към екипа, който успя да провокира общинското ръководство на Стара Загора с цялата си настойчивост, за да може днес тук присъстващите да се поздравим взаимно за това издание. Благодаря ви, че го направихте. Само за 1,5 година настоящото ръководство на Община Стара Загора успя да продъжи изследването на неолитните жилища и в резултат книгата вече е факт, каза в приветствието си зам.-кметът Иванка Сотирова.

„Привилегията, която ни дават тези резултати, е изключително необходима. Тази находка прави Стара Загора уникална в световен мащаб. От тук нататък ще се разгърне идеята на настоящото общинско ръководство за мощна рекламна стратегия и популяризиране на уникалния за Европа и света културно-исторически обект. Целият този ресурс в историческите дадености трябва да бъде използван. Дано имаме благоприятни условия в страната, за да продължат проучванията с необходимия финансов ресурс“, пожела Сотирова.

Тя сподели, че кметът Живко Тодоров е поел ангажимент да бъде доизградена необходимата инфраструктура за пълноценното използване на обекта като туристическа атракция.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн