Космическото време днес – 23 май/09ч45мин: Мощна радиационна буря

STZAGORA.NET
През изминалото денонощие геомагнитната обстановка беше спокойна. За сметка на това в резултат на вчерашното M5-изригване на Слънцето радиационната обстановка в околностите на Земята се активизира до ниво на мощна радиационна буря (бал S3). Потокът на слънчевите протони с висока енергия (Е=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита надхвърли около 20 000 пъти обичайния си фон. Протоните с енергия над 100 MeV от своя страна се покачиха спрямо фона си около 15-20 пъти, съобщи HELIOTARAXY.COM.

При тази ситуация същестува значителен риск за техническата инфраструктура в орбита около Земята (апаратурата на борда на спътниците, спътниковата телевизия, GPS), повишен радиационен риск за космонавтите на борда на МКС. Тази обстановка носи известен риск и за гражданската и военната авиация. Тя се отнася до смущения в работата на управляващата и навигационна апаратура на самолетите. Има също така и минимален радиационен риск за хората на борда.

Геомагнитната обстановка днес и на 25 май ще бъде между спокойна и активна, а утре (24 май) ще е между спокойна и смутена. Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини днес и 25 май е по 30%, а за утре тя е 15%. Вероятността за малка геомагнитна буря на средни ширини за днес е 10%, а на 25 май тя е 15%. В рамките на 3-дневната прогноза ще се запазят условията за радиационна буря (бал между S1 и S3) собено ако на Слънцето има нови протонни изригвания.

През изминалото денононщие слънчевата активност беше висока. Вчера следобяд в 16ч32мин спокойната от много дълго време група 1645 генерира мощно изригване от клас M5. То се оказа и много продължително – над 2 часа. Изригването беше съпроводено и с изхвърляне на коронална маса и протонно (СЕЧ) изригване. Траекторията на плазмения облак е такава, че същият най-вероятно ще засегне с периферията си Земята.

ГОДИШНИТЕ КРЪГОВЕ НА ДЪРВЕТАТА И ВРЪЗКАТА “СЛЪНЦЕ- КЛИМАТ”

За първите резултати, получени в хода на работата по дендрохронологичния проект на Института по астрономия с НАО “Рожен” – БАН четете тук.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн