1708 българи са носители на ХИВ/СПИН. Новозаразените са двойно по-малко от средното за ЕС

STZAGORA.NET
Според данни на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) в света живеят над 35 милиона души с болестта. От началото на епидемията са починали над 20 милиона.

Общият брой на официално регистрираните в Министерство на здравеопазването на Република България лица с ХИВ/СПИН е 1708. През първите три месеца на 2013 г., 89 292 лица са се изследвали за ХИВ, регистрирани са нови 78 ХИВ-серопозитивни лица, броят на починалите е 5 лица. По данни от 5-те сектора за лечение на ХИВ и НПО, за периода 2006-2012 г. починалите от СПИН в България са 74-ма.

Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 на 100 000. Добра новина е, че броят на новоинфектираните с ХИВ млади хора намалява.

Всяка година нараства броят на лицата, които са се изследвали за ХИВ и са узнали своя резултат. Традиционно през последните няколко години над 65% от новорегистрираните ХИВ-серопозитивни лица са открити от 19–те Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), 17-те мобилни кабинета и от НПО, работещи с най-уязвимите групи.

През първото тримесечие на 2013 г. на антиретровирусно лечение в България, осигурено от Министерство на здравеопазването, са били общо 555 пациенти. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот. 89% от пациентите, започнали лечение през 2007 г., са живи и продължават да се лекуват. 36 пациенти от започналите терапия в периода 1999–2002 г. продължават да се лекуват повече от 10 години. Това показва, че ХИВ може да се приеме като хронично заболяване, което при своевременно диагностициране и навременно започване на лечение и придържане към назначената терапия осигуряват продължителен живот с добро качество.
#vikknov

социални мрежи

Напишете коментар


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн