Електронен регистър ще осигури от 22 май обективност и прозрачност при класирането на децата в детските заведения на Стара Загора

STZAGORA.NET

На 22 май от 10.00 ч. ще заработи електронната система за прием на деца в общинските детски градини в Стара Загора. На специален сайт, който ще бъде достъпен и чрез линк от електронната страница на Община Стара Загора, в рамките на 15 дни родителите ще могат да попълват онлайн заявление за записване на децата им в желаните от тях детски заведения. Системата ще бъде достъпна 24 часа в денонощието без почивен ден.

Общо 4440 деца в Община Стара Загора са настанени в 146 групи в 25 детски градини. През 2013 г. ще бъдат формирани и 41 групи за 3–годишните деца. При необходимост Община Стара Загора има възможност за разкриване на нови детски групи през есента.

Това разясниха на съвместна пресконференция днес Пенка Чавдарова – началник отдел “Образование, младежки дейности и спорт” и Георги Георгиев – нач.отдел “Информационни технологии” в Община Стара Загора.

Родителят, подаващ заявлението, и детето трябва да са с настоящ адрес в община Стара Загора. Всички деца, кандидатстващи за прием в детските градини и обединените детски заведения на територията на Община Стара Загора, задължително трябва се регистрират в електронната система.

Всяко дете има право на една регистрация в системата – само по един от двата начина: или по електронен път (онлайн), или чрез подаване на заявление в някое детско заведение (в този случай директорът ще въведе данните в системата).

Получаването на входящ номер за участие в класирането става при навършване на минимална възраст в годината на прием – за първа група в детска градина и ОДЗ – 3 години. Едно дете може да кандидатства за 6 детски заведения.

В рамките на три дни ще бъде извършено класирането по постъпилите заявления за прием, а на четвъртия ще бъдат обявени резултатите. Класирането се извършва според събраните от всяко дете точки. Първо се класират децата с точки, в низходящ ред по броя точки и според желанията. При равни условия се класират според входящия номер. След това се класират децата без точки и с работещ родител. При равни условия се класират според входящия номер. Накрая се класират децата без точки и с неработещ родител. При равни условия се класират според входящия номер.

Родителите записват класираното дете в определения срок от 15 работни дни. След записването на приетите деца, отново ще бъдат обявени свободните места. Подадените заявления, които не са класирани, запазват номера си и могат да участват отново, както и да се подават документи на други деца. Класирания ще има постоянно, при наличие на свободни места, разясниха участниците в пресконференцията.

Чрез внедряване на електронния регистър Община Стара Загора дава възможност родителите да изберат свободно детската градина, която да посещава детето им. По този начин ще бъде постигната равнопоставеност на кандидатите и ще могат да бъдат избегнати възможностите за намеса при класирането. Системата осигурява бърз и лесен достъп до необходимата на родителите информация и гарантира обективност и прозрачност на процеса.
#vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн