Стартираха хидробиологичните изследвания на Защитени зони “Язовир Овчарица” и “Язовир Жребчево”

STZAGORA.NET

В началото на настоящия месец май 2013 г. стартираха хидробиологичните изследвания на Защитена зона „Язовир Овчарица” и Защитена зона “Язовир Жребчево”, планирани по проект “Изготвяне на Планове за управление на Защитена зона “Язовир Овчарица” BG0002023 и Защитена зона “Язовир Жребчево” BG0002052.

Целта на изследванията е получаване на максимално пълни данни за всички водни организми, формиращи хранителната база на водолюбивите птици, стоящи на върха на хранителната верига в двете влажни зони.

Изследванията включват проучване на фитопланктон, зоопланктон, бентосни организми, видово разнообразие на риби и рибни запаси, както и изследване на земноводни в няколко микроязовира в района на защитена зона “Яз. Овчарица”.

Изследванията на планктонните и бентосни организми имат два аспекта – от една страна установяване на количеството биомаса на първите звена от хранителната верига (като хранителна база за гръбначните организми) и свързаното с това способност за естественото им възпроизводство, а от друга страна установяване на наличие на видове, застрашаващи екологичното равновесие във влажните зони – например отделящи токсини микроорганизми или такива, които при бурното си развитие изчерпват кислорода от водата и довеждат до мор по рибата. Поради глобалните климатични промени подобни изследвания стават още по-актуални, доколкото подобни организми се развиват при по-висока температура на водата.

Изследванията на гръбначните водни организми също има две страни: първо – регистриране на редки и застрашени видове, потенциално застрашени от човешка намеса в защитената зона, и второ – състоянието на техните популации и възможности за възпроизводство с оглед използването им за храна от птиците обект на защита.

Продължават наблюденията и проучванията и на орнитофауната в двете зони, с цел попълване на информацията за мигриращи и гнездящи видове.
#gerb

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн