Художествено осветление на катедралния храм “Св.Димитър” дари Лайънс клуб Стара Загора-Тракия

STZAGORA.NET

Обновеният преди 10 години Катедрален храм “Свети Великомъченик Димитър” в Стара Загора се сдоби с художествено осветление, което бе включено за пръв път тази вечер. То бе дарено от Лайънс клуб Стара Загора-Тракия. Проектът е дело на члена на клуба, известният старозагорски архитект Николай Ситев, а 48-те осветителни тела са произведени в старозагорската фирма “Техносвет”, чийто собственик Валентин Вълков също е член на Лайънс клуб-Тракия.

Арх. Николай Ситев

“С финансирането на проекта се ангажира целият клуб. Проведохме благотворителен бал за набиране на средства, използвахме и клубни пари. Проектът е дарение, трудът по изпълнението му също е дарение. Пари се ползваха само за материали, оборудване и механизация. Ученици от старозагорския Техникум по строителство заснеха двора на църквата. Със студент от УАСГ, стажант в ръководеното от мен Архитектурно бюро, извършихме заснемане на катедралния храм и направихме 3D фотореалистична симулация на проекта. Проектът бе одобред от клуба, от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион, както и от ръководството на Община Стара Загора”, разказа пред събралите се за събитието членове на клуба и поканените от тях гости арх. Ситев.

Малко преди 21 часа, когато автоматичните фотоклетки включиха осветлението по съседните на Катедралния храм улици, блеснаха и прожекторите на художественото осветление. Засега то обхваща входа на храма, първия (западен) купол и южната фасада. Това е първият му етап. Остава да се освети и източният купол. Специално решение ще се търси и за осветяването на кръста на храма, без да се наруши целостта на покрива.

3D-проектът за екстериорното осветление на храма, дело на архитект Николай Ситев.

Общата мощност на инсталираните осветителни тела е киловат и половина. Те са енергоспестяващи, от два вида – натриеви и метал-халогенни, с различна цветна температура. Едните дават по-ярка бяла, а другите – по-топла жълто-червена светлина за подчертаване на детайлите по фасадата, сподели Валентин Вълков. Голямото постижение, по думите му, е било да направят 10 пъти по-евтино от обичайното осветителната система. Осветители на фирмата от този тип са използвани досега само в Москва.

Консумацията на електричество от художественото осветление на Катедралния храм “Св.Димитър” ще бъде от порядъка на 150 лева месечно. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е разпоредил сумата да се заплаща от общинския бюджет. Тя представлява незначителна част от месечните средства за улично осветление на града.

В Стара Загора към момента има вече немалко на брой сгради, които се осветяват нощем, но “Св.Димитър” е първият храм с външно художествено осветление.
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн