SMS-паркирането в Стара Загора заработи успешно още от първите дни. Подробности за използването на системата.

STZAGORA.NET

От старта й в понеделник до днес (четвъртък) има подадени вече над 200 SMS-са през новата система за платено SMS-паркиране в Зелената зона на Стара Загора. Към днешна дата може да се отчете, че нововъведението е успешно, съобщи пред медиите този следобед зам.-кметът Йордан Николов, заедно с Мария Боянова –нач.отдел „Обществени поръчки“ и Георги Георгиев – нач. отдел „Информационни технологии“. Николов изрично подчерта, че въвеждането на SMS-паркирането е в изпълнение на предизборно обещание на кмета Живко Тодоров.

Електронната система за SMS-паркирането е предоставена на Община Стара Загора за ползване и за нея не е даден нито един лев общински пари, обясни Йордан Николов.

Приключва поставянето на общо 55 табели за SMS-паркиране до всеки автомат за талони. Самите автомати остават за ползване както досега. Разликата е, че те позволяват минимален срок на престоя до половин час, а за SMS-паркирането минималният срок е 1 час.

Системата се обслужва от 4 екипа по двама души, всеки от които има своя зона за наблюдение. Те са оборудвани с лесни за ползване таблети, чрез които за секунди се проверява дали водачите на колите без талонче зад предното стъкло са си платили чрез SMS. Отново бе наблегнато на това, че номерата трябва да се изписват на латиница така, както се виждат – например СТ 5385 НА, а не ST 5385 NA. Без значение дали буквите са главни или малки, нито дали между буквите и цифрите има интервал или няма интервал. Така в случая са еднакво валидни SMS-ите СТ 5385 НА и ст5385на.

След подаването на SMS за паркиране системата връща обратен SMS, с който потвърждава направеното плащане – 1 лев за 1 час, плюс стойността на самия SMS. Номерът за всички мобилни оператори е един и същ – 1342.

5 минути преди изтичане на платеното време на престоя системата изпраща друг безплатен SMS, с който предупреждава за края на времето и подканва за заплащането на нов едночасов престой, ако такъв е необходим на водача.

С новата система за SMS-паркиране ще отпадне неудобството за онези водачи, които нямат в себе си монети за талонните автомати, както и оправданието на онези, които, хванати без талон, обясняват при проверка, че тъкмо са отишли до РЕП-а за монети.

Предстои след юни месец Общината да закупи още един репатратор, по-голям от сегашния, който ще може да вдига и джипове. За него Общинският съвет е дал разрешението си, има предвидени и средства в бюджета. Двата репатратора ще работят на денонощен режим, за да могат да вдигат и през нощта автомобили, които са паркирани така, че пречат на движението. За работа с новата техника ще бъдат назначени още двама души.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн