„Мини Марица-изток” ЕАД подмени оборудването на 4 подстанции

STZAGORA.NET

Част от близо 170 шкафа на комплексни разпределителни уредби средно напрежение вече са монтирани и работят.

Приключи първият етап от проекта за модернизация и намаляване на енергийните загуби на основните електроенергийни съоръжения в най-голямото въгледобивно предприятие в страната – „Мини Марица-изток” ЕАД.

На 24 април 2013 г. представители на Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската комисия посетиха обекти, финансирани по Международен фонд „Козлодуй“ (МФК) в „Мини Марица-изток” ЕАД. По време на кратката си визита те се срещнаха с ръководството на дружеството, с членовете на звеното за изпълнение на проекта и се запознаха на място с извършените дейности.

Четири са подстанциите на „Мини „Марица-изток” ЕАД, които вече са с изцяло подменено оборудване. Рехабилитацията и модернизацията на основните електроенергийни съоръжения на дружеството е по проект за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на енергийните загуби. Общата стойност на проекта е 12 557 687 евро, 70 на сто са финансирани от Европейската банка за възстановяване и развиване и 30 на сто със средства на въгледобивното дружество. Изпълнител на проекта е “Siemens България”.

Ангажиментът на компанията включва доставката, монтажа и пускането в експлоатация на 6 силови трансформатора, 17 сухи трансформатора, изграждане и оборудване на 8 и рехабилитацията на една мобилна подстанция, доставка и монтаж на близо 170 шкафа на комплексни разпределителни уредби средно напрежение, доставка на 65 километра шлангови кабели, инсталиране на система за диспечерски контрол и събиране на данни (SCADA).

Модернизирането е предвидено за рудник „Трояново-3” и рудник „Трояново-север”. Инвестицията ще подобри сигурността на електрозахранването и ще осигури повече стабилност на енергийната система на въгледобивното предприятие. Преминаването на захранване от 6,3 kV на 20 kV ще намали със 70% техническите загуби на електроенергия.

В подстанция „Гипсово” вече успешно са пуснати в експлоатация два нови силови трансформатора 110/21/6,3 kV, 18 панела комплексни разпределителни уредби средно напрежение, система за автоматизация и спомагателно оборудване. Три от общо деветте мобилни подстанции също са вече изградени и работят. Всичките 9 багера, включени в проекта за рехабилитация и модернизация, са преоборудвани за режим на работа на от 6,3 kV на 20 kV, като два от тях вече се захранват на 20 kV.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн