Нели Калнева, ГЕРБ – Стара Загора: Бизнесът трябва да бъде активен участник в образованието на младите хора

STZAGORA.NET

„Започнахме реформите в средното и висшето образование, но за съжаление седмица не стигна на парламента да бъде приет новият Закон за образованието. В неговото изработване Синдикатът на българските учители взе сериозно участие и всички заедно показахме, че имаме политическа воля и решимост за промяна в системата. Трябва да има приемственост и затова бе запазена добрата практика със зрелостните изпити. Целта ни бе да създадем един съвремен, работещ закон, защото резултатът от него засяга всяко едно българско семейство.”

Това каза по време на среща с представители на Синдиката на българските учители в Стара Загора Нели Калнева, кандидат за народен представител от ГЕРБ в 27-ми многомандатен избирателен район.

„ГЕРБ има решимост за реформа във висшето образование. Проведени бяха редица срещи с ректорите на университетите и изработени стратегически документи, които да залегнат в закона. От друга страна професионалното образование е гръбнакът на икономиката и трябва да отговори на потребностите на пазара на труда. Необходимо е бизнесът да бъде активен участник при придобиването на квалификация от младите хора, в осигуряването на практики и стажове в реална работна среда”, допълни тя.

На свой ред Иван Поров, председател на СБУ към КНСБ в Стара Загора отбеляза, че задържането на младите учители в училищата е едно от предизвикателствата пред системата. „Убедени сме, че образованието трябва да е приоритет за всяко едно управление. Увеличаването на парите в системата е инвестиция в бъдещето”, категоричен бе той.

По време на срещата с кандидатите за народни представители от ГЕРБ синдикалистите поискаха да се криминализира насилието над учителите, да се увеличи единният разходен стандарт през 2014 г. и средствата за квалификация на учителите, както и да се въведе мандатност при директорските длъжности.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн