Политическите сили постигнаха съгласие относно съставите на СИК за референдума за полигона Змейово

STZAGORA.NET
При проведените днес при секретаря на Община Стара Загора Цена Велкова консултации за съставите на СИК и подвижни СИК на територията на Община Стара Загора за произвеждане на местен референдум с въпрос „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон ”Змейово“?”, представителите на политическите сили постигнаха пълно съгласие.

Присъстваха представители на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 41-ото Народно събрание – Политическа партия „ГЕРБ”, „Коалиция за България”, ПП „ДПС”, ПП „Атака” и „Синята коалиция”. Представителите на НДСВ като партия с членове на Европейския парламент, не присъстваха на консултациите, но предварително бяха заявили подкрепата си за направеното разпределение на членовете на СИК. Без забележки към предложеното разпределение на РИК бяха и останалите политически сили.

Със заповед на кмета Живко Тодоров са образувани общо 206 СИК – 202 редовни и 4 допълнителни секционни избирателни комисии на територията на общината.

От тях се предвижда 159 СИК да бъдат в състав до 7 членове и 47 СИК – в състав до 5 членове. Ръководството на СИК се състои от председател и секретар, които не могат да бъдат от квотата на една и съща партия или коалиция от партии.

При определяне съставите и ръководствата на СИК на територията на общината се запазва съотношението между партиите и коалициите от партии, представени в ЦИК, както следва:

- Политическа партия „ГЕРБ” – 49,0%;
– „Коалиция за България” – 19,6%;
– Политическа партия „ДПС” – 14,7%;
– Политическа партия „Атака” – 9,8%;
– „Синята коалиция” – 4,9%.

Политическа партия „НДСВ” има право на не повече от 2% от членовете на СИК, но не по-малко от 1 член на територията на общината.

На отделните парламентарно представени партии и коалиции от партии и партия „НДСВ“ по електронен път е предоставена информация относно изчислението на представителството в комисиите и разпределението по секции. Съотношението е както следва:

- Политическа партия „ГЕРБ”- общ брой представители за СИК – 571, от които 202 – за секционно ръководство (председатели и секретари) и 369 – за членове на СИК.
- „Коалиция за България”- общ брой представители за СИК – 300, от които 81 – за секционно ръководство (председатели и секретари) и 219 за членове на СИК.
- Политическа партия „ДПС”- общ брой представители за СИК – 225, от които 61 – за секционно ръководство (председатели и секретари) и 164 – членове на СИК.
- Политическа партия „Атака”- общ брой представители за СИК – 150, от които 40 – за секционно ръководство (председатели и секретари) и 110 – за членове на СИК.
- „Синята коалиция”- общ брой представители за СИК – 75, от които 20 – за секционно ръководство (председатели и секретари) и 55 – за членове на СИК.
– Политическа партия „НДСВ”- общ брой представители за СИК – 27, от които 8 – за секционно ръководство (председатели и секретари) и 19 – за членове на СИК.

Общинският съвет в Стара Загора прие решение, с което одобри предложението на група общински съветници за произвеждане на местния референдум и определи 26.05.2013 г. за дата на произвеждането му.

В секция „Местен референдум“ на електронната страница на Община Стара Загора са обявени избирателните списъци на лицата с право на глас на местния референдум. Право да гласуват на местен референдум и на общо събрание на населението имат гражданите на Република България с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес, когато той е различен от постоянния, на територията на съответните община, район, кметство, населено място, квартал през последните 6 месеца преди насрочването на референдума. На референдума ще гласуват 140 208 гласоподаватели с активно избирателно право.

След приключване на консултациите за съставите на СИК, в срок до 23 април 2013 г. включително представителите на политическите сили трябва да представят предложенията си за състави на СИК. В срок до 25.04.2013г.кметът на Община Стара Загора ще представи в ОИК Стара Загора необходимите документи за назначаване на съставите на СИК на територията на Община Стара Загора за местния референдум.
#

споделяне на връзка

1 коментар on “Политическите сили постигнаха съгласие относно съставите на СИК за референдума за полигона Змейово”

  • Андриана wrote on 25 април, 2013, 10:46

    На какво основание ще похарчите едни 200 хиляди лева от общинския бюджет за провеждането на референдума? Нека вносителите на предложението за референдум посочат поне едно доказателство, а не предположение, че ЦАТИП Змеево е причната за мръсния въздух в Стара Загора.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн