Спомените на Капсамунов: Имотите в Бедечка отдавна са заменени за други

STZAGORA.NET
Собствениците на имоти в парк “Бедечка” в Стара Загора още навремето са получили земи в старозагорския квартал “Кольо Ганчево” и това обезсилва претенциите им към зелената площ, съобщиха природозащитници. Разпространяваната от години “под сурдинка” информация получава потвърждение от публикуваните преди време спомени на легендарния старозагорски кмет Йордан Капсамунов (на факсимилето от документа).

Капсамунов описва влизането на зеленчуковите градини около река Бедечка в кооператив, който после получава земи край “Кольо Ганчево”, а на територията на градините започва засаждане на дървета. Капсамунов дори определя това като грешка – защото местата около Бедечка са много плодородни. Карта от 60-те години на двайсети век показва ясно територията на парка .

Близо 400 декара от парк “Бедечка” продължават да са застрашени от застрояване, след като скандалният подробен устройствен план на района още е в сила. Той предизвика серия протести на учени, природозащитници, архитекти, футболни запалянковци. Повече от 200 души протестираха преди два месеца в Стара Загора.

В момента общинска комисия решава кое ще излезе по-скъпо – отчуждаването на имоти, за да се спаси парка или изграждането на инфраструктура за евентуалния нов квартал на това място. Междувременно проектантът на общия устройствен план на града, арх. Борисов, предложи вариант за спасяване на парка без разходи за общината.

#

spodelime.com

2 коментари on “Спомените на Капсамунов: Имотите в Бедечка отдавна са заменени за други”

  • Калоян wrote on 24 април, 2013, 23:32

    Млади природозащитници и учени, кой ви финансира за тази ваша кампания в защита на т.н. парк “Бедечка”? Вместо да полагате толкова усилия, за да се борите за нещо, което не е по силите Ви, по добре си гледайте учението.

    Като сте толкова учени, защо не вникнете точно в спомените на Йордан Капсамунов, които сте намерили. Той много ясно казва как насила са вкарали собствениците на земи в “Бедечка” в ТКЗС. Аз ще ви цитирам едно заявление-декларация до председателя на ТКЗС Стара Загора, което моят дядо е подписал след дълги агитации:

    “Др. Председател, Вижайки големите предимства на едрите кооперативни земеделски стопанства пред дребното еднолично стопанство и убеден в неговото преуспяване, аз желая да стана член на кооперативното земеделско стопанство…”

    Много ясно Капсамунов пише, че след ТКЗС се образува ДЗС и това ДЗС обработва тези земи до края на 1979 г. (имам документ за това) и Градският народен съвет (ГНС) взема земите от ДЗС-то, а ДЗС-то получава разсадника в квартал “К.Ганчев”.

    Така че истинските собственици не получават нищо. Получава го ДЗС-то и те не са обезщетени, както Вие твърдите.

    Това момченце Данчо, което сте избрали да Ви представлява, е много неподходящо. Приличате ми на Дон Кихот, който се бори с вятърните мелници. Жалко за този, който Ви дава пари за тази кампания, че няма да постигне целите си. Затова се отказвайте и си гледайте науките.

  • Кусев wrote on 23 март, 2016, 16:41

    Има собственици на реституирани имоти в изградени паркове. Но не им се разрешава строеж там.Това ми е известно в София. Изходът е да получат обезщетението си там, където могат да си възстановят бахчите. Защото са им отнети бахчи, а не УПИ та?! И сега би могло това да се договори между общината и собствениците без да се отчуждава.Не са нужни плащания от данъкоплатците. Не те са нарушили закона и са се възползвали от власт, за да се самообогатят.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн