Земеделските производители подават три декларации до края на април

STZAGORA.NET
Земеделските производители, които са самоосигуряващи се лица, до 30 април, имат задължение да подадат 3 вида декларации в НАП:

* декларация образец 6 за дължимите осигурителни вноски за предходната календарна година – подава се еднократно и може да се коригира в срока на подаването й;
* декларация за доходите придобити от самоосигуряващите се лица през 2012 г. ( по чл.50 от ЗДДФЛ);
* декларация за авансовия данък (нова декларация) за доходите, получени през първото тримесечие на 2013 г. (по чл.55 от ЗДДФЛ), ако са реализирали селскостопанска продукция, или са получили субсидии, т.е. са получили приходи от дейността.

Горепосочените видове декларации се подават в офисите на НАП, лично или чрез упълномощено лице, по пощата с обратна разписка, или по интернет подписани с електронен подпис. Физическите лица, в това число земеделските производители и тютюнопроизводителите, могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне, ако подадат своите декларации по Интернет подписани с електронен подпис и са платили данъка за довнасяне до края на кампанията – 30 април 2013г.

По закон при започване или възобновяване на трудовата дейност самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването си, като подават декларация в компетентния офис или дирекция на НАП в срок до 7 дни. При прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност през календарната година, същите не могат да променят избрания и деклариран вид осигуряване.

От НАП-Стара Загора напомнят на земеделските производители да не пропускат попълването и на Справката за окончателния размер на осигурителни доход за 2012 г., когато е необходимо, както и да попълват коректно номера си от регистрационната карта за упражняване на дейността издадена от ДФ “Земеделие”. При попълване на годишната данъчна декларация за доходите получени през 2012 г. се декларират и сумите, получени от субсидии по европейски и други програми.

Повече информация и консултации за попълването на данъчни и осигурителни декларации можете да получите на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна, или на място в Офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък.
#enl

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн