Стара Загора – с нови седем сертифицирани за безопасност детски площадки

STZAGORA.NET
На изнесена пресконференция идния вторник (16 април) кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще представи нови седем сертифицирани за безопасност детски площадки. Повечето от тях са изградени в междублокови пространства на територията на града и кварталите:

* кв.“Три чучура-север“ – югозападно от бл.82
* кв.“Три чучура-юг“ – югоизточно от бл.40
* междублоково постранство – кв. „Казански“ бл.9
* междублоково пространство югозападно от ул. „Братя Жекови“ и бул. „Отец Паисий“
* междублоково пространство в кв. „Самара“ 3, до бл.5
* кв. „Зора“ – до детската градина
* Парк „Самарско знаме“

Всички детски съоръжения са със сертификати, гарантиращи безопасността на площадките, съобразени с Наредба №1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра от 12.01.2009 г. Те са застлани с ударопоглъщаща настилка, обособени са с огради и осигуряват възможности за занимания на деца с увреждания. Общата стойност на площадките е 120 000 лв., осигурени от бюджета на община Стара Загора. Изграждането им е възложено на изпълнител чрез процедура за обществена поръчка.

Площадките осигуряват възможности за игра на децата при максимален брой занимания, като се гарантира сигурност на съоръженията по възприетите европейски стандарти.

Извършено е разчистване на терените от битови и строителни отпадъци, демонтаж на стари детски съоръжения и плочници, полагане на нова настилка, бордюри, бетонови плочи, асфалтова настилка, направа на декоративни огради и т.н. Площадките са оборудвани с нова паркова мебел – пейки, кошчета за отпадъци, перголи, беседки и др.

Спазени са всички изисквания за качество, както и площадките да са с изразена тематичност. Съоръженията в тях са обединени от обща тема и са с висока игрова стойност, която се изразява във функциите люлеене, пързаляне, въртене, клатушкане, пазене на равновесие, катерене, игри със сюжети и роли, експериментиране, учене, колективни игри и игри с пясък.Те са многофункционални, подходящи за игра на деца от различни възрастови групи и интереси.

Всички материали са придружени със сертификати и декларации за съответствие. Стълбите и платформите са изработени от галванизирана перфорирана ламарина с галванизирано покритие от 25 µ, и допълнително покрити със защитно покритие от пластмаса или с горещо пресовано гумено покритие (отдолу, отгоре и отстрани). Пързалките и платформите, както и парапетите им, са изработени от полиетилен. Съоръженията и люлките са сертифицирани по “Safety Tested” (Тест за степен на безопасност).
#enl

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн