Венелина Попова, адв. Александър Желязков и Иван Чапразов внесоха иск в Европейския съд срещу ниските пенсии у нас

STZAGORA.NET

Журналистката от Стара Загора Венелина Попова (на снимката – втора отдясно) превърна в реалност дългогодишна своя кауза. Заедно с адвокат Александър Желязков (първи отдясно) и от името на Българската асоциация на пенсионерите, представен от Иван Чапразов (в средата), е внесен колективен иск в Европейския съд в Люксембург срещу държавата. Той е първият по рода си и засяга правото на достоен живот на над 800 000 възрастни хора у нас.

Прагът на бедност за 2012 г. е 236 лв. при минимална пенсия от 145 лв., която получават 736 000 души. Т.е. държавата не осигурява дори минималните средства, необходими за оцеляването на възрастните хора, уточни пред медиите днес Венелина Попова.

Искът срещу държавата е за “тотален геноцид над пенсионерите”. “През последните години поставях проблема пред политиците от 3 народни събрания, от три правителства, но отговор или не получавах, или бе, че “имаме доброто желание, но пари няма” – каза Венелина Попова. – Затова мисля, че този иск е изключително справедлив. България е страна, член на Европейския съюз, и така повече не могат да съществуват 1 млн. пенсионери.”

Адвокат Александър Желязков, който е внесъл иска, акцентира върху факта, че и в нашата Конституция, и в Европейската социална харта е защитено правото на достоен живот на възрастните хора. “Завеждаме този иск, за да поискаме от ЕС да признае, че българската осигурителна система, която допуска пенсии под прага на бедност, е в противоречие с Европейската социална харта и със собствената ни Конституция. Искаме откриване на процедура срещу България, която да я задължи да синхронизира законодателството си с това на останалите страни от ЕС”, каза той.

Делото ще бъде образувано в понеделник.
#

бутони към социални мрежи

3 коментари on “Венелина Попова, адв. Александър Желязков и Иван Чапразов внесоха иск в Европейския съд срещу ниските пенсии у нас”

  • Татяна Николова wrote on 7 април, 2013, 18:16

    Браво г-жа Попова на вас  и на всички които решили и стартирали този иск !!!Благодаря !!!!!!!!Крайно време ! Искам да бъда включена в вашата кауза ! Аз съм от гр.Плевен . Цял живот съм работила като зъботехник, не чистачка, и получила “достойна” пенсия 138 лв.
    за стаж – 35г.10м. ,от които 5г. 11м в Русия ! От които 22г. работила в държавна стоматологична поликлиника в гр. Плевен
     С Уважение Николова Татяна Александровна 
    07.04.2013г.
    т. за връзка 0878 51 09 30

  • д-р Златка Стаматова wrote on 9 април, 2013, 21:36

    Приветствам идеята, но мисля, че искът трябва да включва и по-голяма част от пенсионерите, а не само най-бедните, които са с най-ниски пенсии.Ако държавата бъде принудена да вдигне техните пенсии, ще се наруши принципът на справедливост. Т.е. пенсията на нашата чистачка, която идваше  в редакцията ни за 2 часа в края на деня да изпразни кошчетата с хартийки, ще се доближи до моята, например. Аз съм лекар по образование и научен журналист по професия. В работата си като медицински редактор съм ползвала двете си висши образования – по медицина и журналистика – и трите чужди езика, които владея. Работила съм супер квалифицирана работа. такива бяхме само няколко души в страна в ония години.  Пенсията ми е 285 лв. Да, по-висока е от минималната Но какво са тези пари за един интелектуалец, който ще предпочете да не яде, да ходи със скъсани дрехи и обувки, но да има пари за книги, за компютър, за интернет!…..За него това също са ЕЛЕМЕНТАРНИ УСЛОВИЯ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ!  Страшно се дразня от всички добавки,които се дават на най-бедните пенсионери.Ами такъв е бил приносът им към осигурителната система! Нима аз и нашата чистачка трябва да получаваме едни и същи пари?!….Истината е, че геноцидът е върху ВСИЧКИ български пенсионери А ние сме почти 2,5 милиона!…

  • Ела Александрова wrote on 16 април, 2013, 12:38

    Браво на г-жа Попова и нейните съмишленици, започнали реална борба за правата на пенсионерите да изживеят достойно годините си. Явно в нашата държава няма кой да реши този проблеми, остана само някой да срита управниците ни отвън!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн