20-тите Чудомирови празници завършиха с 3 статуетки и нова идея

STZAGORA.NET
На стилна церемония, заслуга за която имаше водещият – актьорът Георги Атанасов, актьорите в скечовете по произведения на Чудомир – Ирена Дунавска, Георги Антов и Стефан Марков, и петимата от Общински театър „Любомир Кабакчиев“, и изненадата на вечерта – камерен оркестър „Казанлък“, официално бяха закрити Чудомирови празници ‘2013.

20-тите поред празници, посветени на уникалния талант Димитър Чорбаджийски–Чудомир, влязоха в историята с множество събития, които направиха изключително богат културния живот в Казанлък за времето от 25 март до 1 април. Заедно с издаването на 6-те тома на произведенията на Чудомир, дълго очаквани от почитателите на неговото творчество, станаха известни и тримата носители на наградата и бронзовата статуетка „Чудомир“. Това са Петър Софрониев, носител на литературната награда „Чудомир“ за хумористичния разказ „Минералната вода – начин на употреба“, спектакълът „Сега или никога” на театъра на Българската армия, постановка на братятa Красимир и Веселин Ранкови, грабнал приза „Комедийният хит на сезона“, и Десислава Игнатова, спечелила първа награда в 6-я национален фотоконкурс „Човекът до мен“.

20-тите празници завършиха и с една новина – Съюзът на българските писатели, Община Казанлък и Фондация „Чудомир“ учредяват Национална награда за българска комедия. Наградата се дава за нови комедийни текстове от български автори, които не са публикувани и не са поставяни на сцена към датата на провеждане на конкурса. Такъв конкурс досега не е имало в България. Неговият статут ще бъде публикуван на сайта на Съюза на българските писатели.
*vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн