Проблемите в енергетиката в “Марица изток” бяха представени на среща на областните управители с премиера

STZAGORA.NET
Положението в енергийния комплекс „Марица изток“ в Стара Загора е изключително сложно, според областния управител на Стара Загора Недялко Недялков. Той е поставил проблема на днешната среща със служебния премиер Марин Райков, стана ясно от стенограмата, публикувана в сайта на Министерски съвет, цитирана от Агенция “Фокус”.

“Проведох една кръгла маса с експерти, които са управлявали дълги години комплекса. Според тях състоянието, в което се намира енергетиката в област Стара Загора, която дава повече от 35% от енергията в България, е в изключителен колапс. Аз ще направя специален доклад, който ще ви изпратя, да маркирам с определени точки, за да не вземам времето на колегите. Но искам да споделя, че наистина сме притеснени. Засягат се интересите на повече от 120 хиляди жители на четирите области около комплекса.

В момента Мини „Марица изток“ от 4-сменен режим минаха на 2-сменен и до последния ден даже тази смяна, която е работила, не е работила повече от 3-4 часа, основно по рехабилитация и т.н. Не търпи отлагане този проблем. Уверен съм, че вие ще вземете необходимите мерки”, каза областният управител Недялко Недялков.

Премиерът Марин Райков е уверил, че темата за начина, по който функционират Мини „Марица изток“, продължава да е постоянно в центъра на вниманието на правителството.

“Мерките, които ние взехме, и които продължаваме да взимаме на този етап с оглед възстановяването на определени равновесия в енергийната система, като начало, смея да се надявам, са от такова естество, че се избягва още по-негативното развитие на нещата, включително и за вас, изключително по темата, която вие засегнахте”, казва Райков.

“Продължаваме да работим по всички елементи, свързани с оздравяването на енергийната система в България. Вие следите много внимателно стъпките, които предприемаме. На първо време, поради нарушаване на определени нормативни изисквания, се извеждат от системата една част от почти 40% от ВЕИ-ата. Това ще даде малко глътка въздух на съответни предприятия. Но, повтарям, ситуацията е изключително сложна. Имаме една тежка кумулация на грешки през годините, при това не говоря за последните години, говоря за един много по-дълъг период, говоря за една верига от договори, които много утежняват ситуацията”, казва Райков.

“Работим действително всекидневно, няма ден, в който да не търсим решение на тези въпроси. Недейте нито за секунда да мислите, че този проблем, който поставяте, е останал извън нашето внимание. Проблемите в енергетиката имат множество измерения и социалният аспект в никакъв случай не е на второ място при анализа на мерките, които следва да бъдат предприети”, казва Райков.
*vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн