Сериозни дебати в Общинския съвет на Стара Загора по предложението за референдум за полигон “Змейово”

STZAGORA.NET

На днешното си редовно заседание Общинският съвет в Стара Загора обсъжда предложението на 11 общински съветници за произвеждане на местен референдум с въпрос “Да бъде ли закрит военно-изпитателният полигон край Змейово?”

Предложението бе направено от Кристиян Петков (ВМРО-БНД), Николина Горова (ВМРО-БНД), Мария Динева (Съюз Стара Загора), Методи Пенчев (Съюз Стара Загора), Илия Златев (БСП), Бояна Буюклиева (БСП), Георги Гьоков (БСП), Румен Димитров (БСП), д-р Стефан Шишков (БСП), д-р Мариус Кирков (БСП) и Борис Боричев (БСП).

Предложението бе внесено с мотива, че от 2002 г. атмосферният въздух и околната среда в района системно се замърсяват, а екологичните организации сочат, че основен източник на това замърсяване са дейностите, извършвани на Централния артилерийски технически изпитателен полигон (ЦАТИП) “Змейово”.

Произнасянето на старозагорци като суверен на властта бе поискано “поради липсата на надежден и достоверен отговор на многогодишната тревога на нашите съграждани” в съответствие със Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

В момента е дадена 30-минутна почивка. До нея в дебатите по предложението се изказаха следните старозагорци:

* Кристиян Петков, общински съветник, от името на вносителите на предложението: “Не сме сигурни в екоданните, които ни се предоставят – каза той. – Опасенията ни са, че там е възможно и нямаме досега данни за обратното, че не се извършват опасни дейности”, каза той. Според него ЦАТИП “Змейово” е “един от потенциалните замърсители”.

* Станимира Данева – завеждаща връзките с обществеността на ЦАТИП “Змейово”: “На полигона функционира система за управление на околната среда. На територията му бяха допуснати разследващи журналисти от България и чужбина, по Норвежката програма се осъществи екомониторинг, прозрачността на полигона е пълна за широката общественост. Полигонът работи от 43 години и е уникално съоръжение. На него се извършват изпитвания на оръжейни системи и боеприпаси, и нищо друго. Хорската параноя бе умело манипулирана от кой ли не, без доказателства и аргументи, напук на космическия монитор за виновен бе нарочен ЦАТИП “Змейово”. С вашия вот ще обслужите лични, политически и корпоративни интереси в заграбване на общественото”, каза Станимира Данева.

* Тони Куцаров – член на граждански клуб “ЛИПА” и председател на Гражданско обединение „Екоцентър”, магистър по екология: “Стара Загора е носител на национални награди за най-добър град за живеене. В мотите на вносителите на полигона липсват обективни аргументи. Кои екоорганизации посочват вина на полигона? С какви факти разполагат вносителите на предложението за закриването му, след като автоматичните станции доказват, че въздухът около и на самия полигон е чист? В Старозагорския регион бе направено много в екологичната сфера. Този референдум имаше смисъл 2002-2003 г., но в последните години всички ние направихме много. Полигонът се промени и е безопасен. Една баничарница в града ни замърсява повече, отколкото ЦАТИП “Змейово”. Някои много искат заради политическия келепир този референдум да се осъществи точно в деня на парламентарните избори. Резултатът от референдума, дори да бъде проведен, ще има само декларативен и пожелателен характер. През годините Стара Загора е обгазявана от много и различни места. Последното – с азотен диоксид 2009-2011 г. – е проблем на всички големи градове без централно парно, и е един от основните проблеми на града ни”, каза Тони Куцаров.

* Цвета Христова-Богданова – екоактивистка от Гражданска инициатива “За чист въздух над Стара Загора”, говори от трибуната в зала “П.Р.Славейков” с двегодишното си дете в раница на гърба й. “Моля ви, направете така, че ние, старозагорци, да дишаме чист въздух”, беше единственото, което каза Цвета Христова-Богданова.

Адв. Таньо Брайков, председател на Районната избирателна комисия, предостави писмено становище, че поради различния формат на секционните комисии за парламентарните избори и за произвеждане на местен референдум, както и заради различните избирателни списъци, не е възможно, ако бъде гласуван, местният референдум да се проведе в деня на парламентарните избори 12 май.

* Маноил Манев, общински съветник: “Този референдум е невъзможен по правни основания. Юристите на вносителите много добре знаят това. Предлагат ни да разглеждаме нещо, което е невъзможно да се случи. Един местен референдум ще ни струва може би над 100 000 лв. Нека не се поддаваме на това, че на някого му липсват избиратели и иска да ги докара на 12 май пред урните.”

* Илия Златев, общински съветник: “Този референдум е юридически невъзможен, но нека да питаме старозагорци за бъдещето на полигона. Да, полигонът е военен, с принципал на МО, но на тази територия живеем ние. За мен трябва да имаме референдум. След становището на адв. Таньо Брайков ни е необходима допълнителна юридическа помощ. Нека обсъдим кога ще има възможност да се проведе реално този референдум и колко ще струва това на община Стара Загора.

* Д-р Даниела Памукова, общински съветник: “Нужно е допълнително технологично време, за да се установят другите източници на замърсяване в Стара Загора.”

* Мария Динева, общински съветник: “Предложението не е автоматично искане за закриването на полигона. Ние искаме да има референдум, на който хората да кажат мнението си. Нормално е да има и хора против закриването. Референдумът е мощен инструмент. Има технически проблеми, но дайте да ги решим.”

* Реплика – Маноил Манев: “Референдумът е незаконен, крадат ви гласовете!”

* Георги Ранов – общински съветник: “На 17 март изтекоха законните срокове за произвеждане на местен референдум в деня на парламентарните избори (между 45-я и 60-я ден след вземането на решението от Общинския съвет). Не успях да се убедя и в мотивите за провеждането на този референдум. Защо се насочва в посока, която не е правилна?”

* Кметът Живко Тодоров: “Този референдум ще се състои. 23-мата общински съветници от ГЕРБ ме увериха, че ще го подкрепят. Но подвеждането в ситуацията е, че той може да се организира в деня на парламентарните избори. Че се говори, че секциите могат да бъдат едни и същи. Това няма как да се случи. Съставът на комисиите е различен. В един ден – ще настане огромен хаос и няма да се спестят никакви разходи. Този референдум е невъзможен на датата на парламентарните избори. Разходите за него сме ги изчислили – те са около 202 хиляди лева. Нека направим почивка, за да ви запознаем с документите, които сме подготвили по темата.”

* Сашко Лозанов, общински съветник: “Коя е организацията, която твърди, че има негативни емисии от полигон “Змейово”? Не можем да го закрием само заради това, че смятаме, че има такива негативни емисии. Ами че утре може да не ни харесат други държавни институции – и тях ли да закрием? Ако има такива вредни емисии, те трябва да бъдат доказани. Полигонът не е толкова военен, колкото търговски обект. На него се сключват договори. Отдавна се говори, че ще е интересно земята му да бъде разпарчетосана и оползотворена за етерично-маслени култури и туризъм. Премахването на полигона ще лиши МО от важен обект.

След изказванията бе дадена 30-минутна почивка, в която председателският съвет започна заседание за консолидиране на позицията по казуса с предложения местен референдум. Предстои гласуване на предложението, за резултатите от което ще съобщим допълнително.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн