Приеха Областна стратегия за интегриране на ромите до 2020 г.

STZAGORA.NET

Под председателството на областния управител Недялко Недялков днес бе приета Областната стратегия за интегриране на ромите (2013-2020).

На областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси беше представена стратегията в цялостния й завършен вид. Документът е изработен в съответствие с Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020).

„Основната цел, която трябва да бъде постигната в края на програмния период е да се осигури социалната интеграция на ромите на областно ниво, което ще допринесе за подобряването на качеството на живот, максималната самостоятелност, пълноценната реализация и подкрепа за лицата в неравностойно положение. За целта са заложени конкретни отговорности на всички заинтересовани страни, като се прилагат механизми за координация и сътрудничество.”, заяви областният управител Недялко Недялков.

Стратегията започва с аналитична част, в която са описани на какви основни документи се базира тя. Направен е анализ на ситуацията в областта, като са използвани данни от преброяването на населението и жилищния фонд през 2011 г., както и информация, подадена от общините. Официалните данни сочат, че като роми населяващи област Стара Загора се самоопределят 24 018 души с относителен дял 7.8%, който намалява незначително в сравнение с 2001 г. Статистиката показва, че в област Стара Загора е констатиран нисък процент на продължителността на живот сред ромите. Числеността им за региона във възрастова група 0-9 години е най-многобройна и наброява 5 291 души. Най-малобройна е групата на ромите над 70 и повече години – 475 души.

Приоритетите, които са заложени, са „Образование”, „Здравеопазване”, „Жилищни условия”, „Върховенство на закона и недискриминация”, „Култура и медии” и „Закрила на детето”. Посочени са и основни дейности за тяхното изпълнение.

Всички 11 общини в областта са изготвили общински планове за интегриране на ромите. Плановете, които ще се актуализират всяка календарна година, са приложени към стратегията и представляват неразделна част от нея.

Със Заповед на Областния управител на област Стара Загора ще се обособи Звено за мониторинг и оценка. Подобно действащо Звено ще бъде ясен индикатор за това, до колко са изпълнени поставените цели и планираните дейности в Стратегията. Резултатите от мониторинга и ежегодното оценяване са основа за актуализиране на стратегията по отношение на приоритетните направления, поставените цели и дейностите в хода на тяхното изпълнение.
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн