Преглед на печата – в. “Старозагорски новини”, вторник, 26 март

STZAGORA.NET
«ТЕЦ “Марица-изток 2″ чака милиони от НЕК», съобщава от първата си страница днес в. «Старозагорски новини», цитиран от Агенция “Стандарт”. Според Христо Дяков, председател на КНСБ в централата, Националната електрическа компания дължала на енергетиците около 20 млн. лв. и заради това ТЕЦ-ът не можел да се издължи на “Мини Марица-изток” за доставените въглища. “Внесохме предложение до ДКЕВР за намаляване цената на произвежданата при нас електроенергия с 3 лева на киловатчас”, информирал още синдикалният лидер. Идеята била по този начин да се произвежда и продава повече електроенергия, което ще бъде добре и за въгледобива в комплекса, защото ще осигури повече работа на миньорите. “Направихме този жест с добри намерения и се надяваме да получим разбиране”, допълнил Дяков.
От своя страна мините са заявили, че ще дадат неплатения дълг на цесия, което де юре е нормална счетоводна практика. Това обаче можело да стане само със съгласие на Българския енергиен холдинг, под чиято шапка са и двете държавни дружества. Според експерти същата процедура можела да приложи и ТЕЦ “Марица-изток 2″ спрямо НЕК заради дължимото.

Всекидневникът информира още, че австрийската компания “EVN България” е внесла в ДКЕВР заявление за утвърждаване на нови цени на електрическата енергия от 1 април до 30 юни 2013 г. В заявлението се подчертавало, че увеличението на цените за крайните клиенти било неприемливо от гледна точка на защита на техните интереси. Експертите на EVN считали обаче, че с последното ценово решение от 5 март 2013 г. регулаторът не е отчел всички възможности, които законодателят е предоставил, като се е ограничил единствено до намаляване на размера на технологичните разходи на операторите на електроразпределителни мрежи. От ДКЕВР не са взели под внимание и обстоятелството за некомпенсираните средства от НЕК към EVN в размер на близо 125 млн. лева, натрупани от юли 2012 г. до февруари 2013 г. заради задължителното изкупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници. От EVN заявяват, че не са против “зелената” енергия, а против действащия механизъм, по който се компенсирало дружеството за натрупаните разход. Това превръщало компанията в безлихвен кредитор на енергийната система на България.

„Старозагорски новини” пише и за спасението на 4-годишно дете в МБАЛ “Киркович”. Момченцето от чирпанското с. Малко Тръново е паднало по време на игра в непочистен домашен басейн с неизточена, много замърсена вода и е започнало да се дави. Оказана му е била първа помощ и след това детето е било прието в отделението за анестезия и интензивно лечение. Под постоянното наблюдение на лекарите състоянието на детето е било стабилизирано и вчера то е било преместено за лечение в детското отделение на областната болница.

Оказало се обаче, че здравната каса нямала предвидена пътека за лечение на удавници. «Ще направим всичко което трябва за момченцето, но остава въпросът откъде ще си получим парите за това лечение”, казал зам.-директорът по медицински дейности на болницата д-р Живко Желязков.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн