Казанлък: Над 300 души залесяваха днес парк „Тюлбето“

STZAGORA.NET

Над 300 души – служители в Общинска администрация, общински съветници, работници и специалисти от общинското предприятие „Комунална дейности поддръжка на инфраструктурата“, както и ученици от казанлъшки училища, се включиха от 9 часа днес в мащабната кампания на Община Казанлък по залесяване на парк „Тюлбето“ върху площите, които бяха опожарени през лятото на 2012 г.

Община Казанлък осигури 1500 дръвчета – кедър и синя дугласка от иглолистните видове, и явор, ясен, офика, див рожков и червен американски дъб от широколистните растителни видове. Върху 10 декара площ за по-малко от два часа дръвчетата бяха засадени от включилите се в кампанията общински служители, няколко общински съветници и представители на казанлъшки училища.

В кампанията участваха кметът Галина Стоянова, заместник-кметовете Лилия Цонкова и Петър Косев, секретарят Ваня Иванова, главният архитект Ивелин Недялков. Директори на дирекции и началник-отдели в Общината също дадоха личен пример в залесителната кампания. Журналистите Иван Янев от БГНЕС и Георги Стоянов от kazanlak.kom не само запечатаха в снимки ентусиазма на залесителите и резултата от тяхното дело, но и самите те се включиха активно в кампанията, като засадиха иглолистни дръвчета.

Теренът бе предварително подготвен от служители на общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ с ВрИД Николай Чалъков. Самите дръвчета са от разсадниците на Държавно горско стопанско – Казанлък с директор Иван Славов, който заедно със своите заместници и служители на предприятието също се включи в залесяването. Червеният американски дъб е от разсадника на Горско стопанство „Мазалат“ – Павел баня.

Първият кът за отдих с масички и пейки, изработени от дървесния материал, получен от опожарените дървета, бе монтиран заедно с една детска люлка. Идеята е в парк „Тюлбето“ да се оформят няколко къта за отдих с маси, пейки, алеи за разходка, барбекю, спортни и детски съоръжения. Проектът, разработен от ландшафтен арх. Станислав Пеев, вече се изпълнява и за настъпващото топло време казанлъчани ще имат чудесната възможност да отдъхват в обновения парк, от който се открива прекрасна панорамна гледка към Казанлък и Розовата долина.

Утре и в неделя (23 и 24 март) залесяването продължава от служители на Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“. Всички граждани, които имат желание да засадят дръвчета на парк „Тюлбето“ през тези дни, ще бъдат посрещнати от служители на предприятието от 9.00 часа на „Стрелбището“ над „Козела“, където ще им бъдат раздадени дръвчета и инструменти.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн