Заключителен концерт на програмата „Фортисимо в клас” на 22 март в Стара Загора

STZAGORA.NET
На 22 март от 11,00 ч. е заключителният концерт на програмата “Фортисимо в клас” за Стара Загора с ученици от двете училища, включени в програмата – Второ основно „П.Р. Славейков“ и Девето основно училище „В. Ханчев“.

Залата на Оперния театър ще посрещне и ученици от 4-то и 5-то Основни училища, СОУ „Максим Горки“, Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, както и специално поканени малки зрители, деца от социалните домове „Българка“, „Теофано Попова“ и „Мария Терезия“. По време на концерта заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова ще получи специалната Кристална звезда за заслуги към провеждането на Програма „Фортисимо в клас“ в общинските училища.

Максим Ешкенази ще дирижира оркестъра на Държавна опера Стара Загора. Солисти са Чавдар Вълков /цигулка/ и Адриана Николова-Печенката. Водещ ще бъде актьорът Стефан Рядков.

В програмата са включени произведения на Вивалди, Добри Палиев, Моцарт, Бетовен и Хачатурян. Атрактивни за децата ще са изпълненията на музика от филма „Карибски пирати“, от известната компютърна игра Angry birds, шеговитият хит „Концерт за пишеща машина и оркестър” на Лирой Андерсън и др.

За програмата „Фортисимо в клас“ в Стара Загора:

Държавна опера Стара Загора е един от координаторите за реализацията на Програмата „Фортисимо в клас“, посветена на децата и класическата музика. Програмата придоби популярност в цялата страна и се финансира от фондация „Америка за България“. Нейната цел е да провокира и запали интерес към високохудожествената класическа музика у деца до 10-годишна възраст и да ги приближи до нов и непознат за тях свят. Общо 9 музиканти от Симфоничния оркестър на Операта и преподаватели в НУМСИ „Христина Морфова“ запознаха деца от 2 ОУ „П. Р. Славейков“ и 9 ОУ “Веселин Ханчев“ с основните инструменти в класическия оркестър – цигулка, виола, виолончело, контрабас, флейта, обой, кларинет, тромпет, валдхорна, също и с китарата.

Програмата „Фортисимо в клас“ стартира на 20 октомври 2012 година с урок във Второ основно училище и завършва със заключителния концерт на 22 март.

На 22 януари тази година в Стара Загора бе основният координатор на „Фортисимо в клас“ Хари Ешкенази, който има срещи със заместник-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова, с директора на Държавна опера Стара Загора – Красимир Къшев и наблюдава урок от програмата в Девето основно училище „Веселин Ханчев“. Лектор бе Йордан Вълчев, преподавател по флейта в НУМСИ „Христина Морфова“.

Реализацията на „Фортисимо в клас“ за Стара Загора е по идея и с изключителната помощ и съдействие на Богдана Попова – хормайстор в Операта и на Петко Петков – заместник-председател на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания в Общински съвет – Стара Загора. Координатор за Стара Загора е Борис Борисов – артист-хорист в Държавна опера Стара Загора.
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн