Миньорите готови да излязат на протест заради застрашения от фалит въгледобив

STZAGORA.NET
Миньорите са готови отново да излязат на протест, този път със семействата си. За да поставят исканията си, те настояват за спешна среща с новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, съобщи Агенция СТАНДАРТ.

Миньорските синдикати алармираха, че българският въгледобив е пред фалит и не може да издържи важни решения за неговата дейност да се взимат не от служебното, а от следващото нормално избрано правителство.

От началото на февруари въгледобивните мини в страната работят само с 20-30% от капацитета си. 3000 миньори от един месец са в платен отпуск. 1500 от тях работят в най-голямата Марица Изток. Причината за колабса във въгледобива е свиването на необходимите количества въглища за производството на електро и топлоенергия в страната. В момента производството на енергия от български въглища е едва за 800 мегавата при технологичен минимум 1600 мегавата, обяви Владимир Топалов, шеф на миньорския синдикат към КТ Подкрепа.

Сривът във въгледобива е заради все по-големия дял на енергията, която се произвежда от възобновяеми източници. В момента се произвеждат 1000 мегавата от вятър вода и слънце, при положение че по план те не трябваше да надхвърлят 140 мегавата, припомни Топалов.

Работата на въгледобивните мини под технологичния минимум в най-скоро време ще създаде сериозни проблеми и ще принуди спирането на част от рудниците, алармираха синдикатите. Затова те призовават министъра на икономиката да свика браншовия съвет, за да предприемат спешни мерки. Първата от тях е да се ограничи делът на възобновяемите източници в енергийния микс до 140 мегавата. За да може ВЕИ-тата да изнасят, това което произвеждат, трябва да се намалят и таксите за пренос и износ, или дори да отпаднат, настояват синдикатите.

Ако до края на март не се предприемат мерки, миньорите излизат на протест със семействата си, заплашиха от КТ Подкрепа.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн