Преглед на печата – в. “Старозагорски новини”, петък, 15 март 2013

STZAGORA.NET
Стр.1 – Водещо заглавие на регионалния ежедневник “Старозагорски новини” е “Лидерът на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев: Енергетиката ни е пред колапс”, с три подзаглавия: * За да излязат миньори и енергетици на улицата, значи има много голям проблем, по цялата верига; * Договорите за ВЕИ и умопомрачителната такса за износ са част от факторите да се стигне до тази драма; * Обявихме стачна готовност на нашия съвет, защото очакваме нещата да се задълбочат. На стр. 3 следва голямо интервю с д-р Тренчев.

Втората публикация на стр.1 е “Миньорите излизат в отпуск заради липса на поръчки” за въглища от електроцентралите в комплекса “Марица-изток”. Отпускът е платен. Със заповед на изпълнителния директор в отпуск излизат хора от разкривните дейности. Натоварването на централите в комплекса е било само 640 мегавата.

Стр.2“Новото старозагорско село Яворово си върна стария кметски наместник” Райчо Стоев, който беше уволнен преди 8 месеца от кмета на Чирпан заради работата му по излизане на селото от община Чирпан и присъединяването му към община Стара Загора на 19 януари т.г. след проведен местен референдум. Повторното му назначаване е станало със заповед на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Подробности – в броя. Още на страницата: “Монтираха нови икономични лампи по главната” улица на Стара Загора – 77 броя, от “Х.Д.Асенов” до “Патр.Евтимий”. 75-ватовите метал-халогенни лампи са заменили старите 2 х 125 вата живачни. Те са на красиви чугунни стълбове, производство на старозагорския чугунолеярен завод “Прогрес”. Трети материал: “Кичка Петкова (Чирпан) стана “Кмет на годината 2012″ на предаването “Кметовете на България, излъчвано по сателитната телевизия България – BGTV.

Стр.3. – Интервю на цяла страница на Йовка Николова с лидера на КТ “Подкрепа” д-р Константин Тренчев – “Енергетиката ни е пред колапс”. При 3000-3500 мегавата консумация на ток в страната в момента имаме около 800 мегавата производство от възобновяеми източници (ВЕИ), чийто ток се изкупува задължително от държавата, и то с “чудовищни пари”. Има и умопомрачителна такса за износ, която прави електроенергията ни непродаваема на външния пазар, казва д-р Тренчев. БЕХ не реагира до момента, тъй като, доколкото му е известно, холдингът е създаден като структура, която да благоприятства построяването на АЕЦ “Белене”. Тази бюрократична структура на практика затормозява работата на мините, като бави заявките им. БЕХ обира дивидентите на дружествата, откъдето те попадат в хазната, и така се пречи на реинвестирането на печалбата в поделенията му. Положението на НЕК е трагично, ЕРП-тата също правят неща, които трябваше да бъдат много тежко санкционирани при един сериозен контрол. Д-р Тренчев заявява, че очаква нещата да се усложнят и служебното правителство едва ли ще ги подобри, затова КТ “Подкрепа” вече е в стачна готовност. Може да се мисли и за други форми на гражданско неподчинение освен стачки, казва К. Тренчев в интервюто и иска да се търси персонална отговорност на всички, подписвали заробващи документи в енергетиката от времето на Иван Костов насам.

Стр.4“ТЕЦ “AES Гълъбово” ще съдейства на прокуратурата” и проверяващите институции по договореностите й с НЕК, според съобщение от компанията до вестника. Здравеопазване: “Все още няма яснота за заплащането и направленията” – информация след проведеното снощи общо събрание на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Стара Загора. “Днес е празникът на здравния инспектор” – празнуват 41 здревни инспектори, работещи в РЗИ – Стара Загора, направили миналата година 16 592 проверки в 5919 обекта с обществено предназначение в областта. “30 младежи станаха нечии герои с дарената си кръв” – проведената вчера акция по кръводаряване е по инициатива на Ротаракт клуб – Стара Загора, съвместно със Сдружение “Самаряни” и Регионалния център по трансфузионна хематология.

Стр.5“Мехмед Шукри паша предаде сабята си в Казанлък” – историческа възстановка на Национално дружество “Традиция” в Града на розите по случай навършването на 100 години от Одринската епопея, в рамките на организираното тържествено отбелязване на вековния юбилей от Общината и други общински институции. “Очакват още изненади от Марс” след установеното от марсоходите на НАСА наличие на основните химически съставки на живота на повърхността на Червената планета. “10 000 лв. дадоха на телефонни измамници трима пенсионери” в Кирилово, Стара Загора и Медникарово. Поместена е и кратка информация за пренасрочването на дамското рали в Гълъбово от 16 на 23 март.

Стр.6“Изложение събира пчелари и фирми в Стара Загора”; очакват се представители от немския концерт “Байер”. В събота, 16 март, на второто поред след миналата година изложение в Стара Загора идват неколкостотин пчелари от региона и представители на 10 фирми от бранша. Организатор е старозагорското пчеларско дружество “Липа” с председател Тодор Иванов. “Проф. Иван Въшин ще замества министър Станков в Тракийския университет”; “Разпределиха средствата за читалищата в Раднево”.

Стр.7“Над 10 000 възпитаници на V ОУ “Митьо Станев” честват неговата 60-годишнина” днес (15 март, петък) с голям празничен концерт в ДТ “Гео Милев”, който увенчава проявите, свързани с юбилея. Сградата на училището е построена през 1950 г., но първите 3 години в нея е Второ основно училище, което впоследствие се трансформира в Пето средно и се построява трети етаж на сградата. В публикацията се проследява подробно историята на училището. Православие: “На Сирни заговезни да пречистим душите си с прошка” е другата голяма публикация на страницата.

Стр.8 – подборка от актуалните национални новини: “Информацията за атентат на Доган срещу Борисов била с ниска степен на достоверност”, “Народното събрание се разпусна”, “Депутати направиха равносметка”, “Лекарите спират с протестите” и “ВСС върна Пеевски в следствието”.

Стр.9Спорт: “Стотици беройски фенове ще подкрепят своите в Сливен”; Венцислав Христов съжали, че са могли да решат четвъртфинала с “Пирин” още под Аязмото. “Йоана Димитрова показа класа в плувните коридори в Пловдив”; на държавния шампионат добре се представиха и беройките Антония Господинова, Ивона Данева и Мария Любенова. Баскетбол: “Бойко Миленков едва ли ще играе в дербито с “Черно море порт Варна”.

Стр.10 – Справочник.

Стр.11“Старозагорци вече могат да наблюдават кометата Панстарс”; следващото й приближаване до Земята ще е след… 110 хиляди години. Кометата се вижда вечер след 18.30 часа ниско над западния хоризонт и може да се види дори с просто око. Подробности – в отделна публикация тук в сайта от днес. Надя Кискинова от Народната обсерватория “Юрий Гагарин” в Стара Загора съобщава, че от 18 до 25 март старозагорци ще могат да няблюдават кометата през телескопи на обсерваторията от 18 до 19.30 ч.

Стр.12“Стартира “Ариана аматьорска лига ’2013″, турнирът ще се проведе в 13 града в страната”; героят от незабравимото американско лято на 1994 г. Красимир Балъков е посланик на инициативата тази година. Подробности по темата – в отделна публикация тук в сайта stzagora.net. В рубриката “Между нас да си остане” – ЧРД на пресаташето на болница “Св.Иван Рилски” в Стара Загора Румяна Димчева; ЧРД утре на Иван Велев, председател на комисията по земеделие, гори и проблеми на селата към Общинския съвет в Стара Загора (от ПП ГЕРБ); ЧРД в неделя на директора на Руската гимназия в Стара Загора Мариана Пенчева.
#gerb

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн