Преглед на печата – в. “Старозагорски новини”, сряда, 13 март 2013

STZAGORA.NET
Стр.1 – Водещото заглавие в днешния брой на регионалния ежедневник “Старозагорски новини” е “Ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков е новият министър на земеделието”. Новината е продължена като чело и на стр.3. На втора линия на стр.1, е съобщено: Пада цената на ресторант “Аязмото” – с 20% (от 685 000 на 548 000 лв.), след безрезултатно завършилият първи търг за продажбата му, по който предложения се приемаха до 11 март. Купувач не се е явил, затова след месец ще бъде обявен нов търг. По същия начин със стъпка от 20% цената може да бъде намалявана многократно, до намирането на купувач.

Стр.2“Магарешко от 5 до 10 лв. килото се продава в Интернет”, съобщава вестникът. Обявите се подавали предимно от Северна България. Новината е коментирана негативно от Румен Кузманов – един от собствениците на месопреработвателното предприятие “КЕН” АД. “Онлайн покупките са рискови”, предупреждава в отделен материал и д-р Дамян Миков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора.

Стр.3 – Водеща е новината за назначаването на проф.Иван Станков за министър на земеделието в служебното правителство на Марин Райков. Публикувани са и мненията във връзка със събитието на декана на Аграрния факултет на Тракийския университет проф. Радослав Славов, на общинския лидер на ПП ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов, на председателя на ОбС на БСП в Стара Загора Илия Златев и на кметския наместник в с.Малка Верея Дончо Брайков.

Стр.4 – “Късо съединение: Община Казанлък чака от EVN мотивирано обяснение за разликите в сметката за ток” за януари 2013 г., сравнено с януари 2012 г., след като са били проверени сметките за улично осветление, общинските сгради и сградата на Общината. (Подробности – тук.) Още на страницата – Политика: Листата на СДС – готова до 20 март, съобщава лидерът на общинската организация на сините в Стара Загора Георги Ранов. В нея ще бъдат включени 22-ма души, вкл. коалиционните партньори на СДС – БСДП, “Гергьовден”, ЗНС и др. И още една публикация: “Започнаха курсовете за кандидат-ловци”, в тях са включени 130 души от Старозагорска област, по данни на инж. Петър Заяков, директор на Регионалната дирекция по горите. Подробностите – във вестника.

Стр.5“Казанлък представя България на “УТАГЕ ’2013″ (подробности за участието на Града на розите в изложението за храна и напитки в Осака, Япония – тук). Още на страницата: “Форум промоцира създаването на клъстери” (подробностите – тук) и “Над 1500 фирми вече подадоха декларации за облагане с корпоративен данък” (подробностите – тук).

Стр.6“Започна ремонтът в музейния ансамбъл “Яворов” в Чирпан” (подробностите – тук). “Организират кръводарителска акция на 14 март”, организаторите са Ротаракт клуб – Стара Загора, Сдружение “Самаряни” и Районният център по трансфузионна хематология. Подробностите – във вестника. Още - “Семейството измамници Дойчеви остава в ареста”.

Стр.7“Могилата “Шушманец” отваря врати след реставрация и консервация” (подробностите – тук) и “РИМ се замогва край античния проект на Стара Загора”. Голямото предимство на проекта е, че към него е присъединена и сградата на РИМ, заедно с Античната улица, експонирана в нея. Това позволява да се набавят крайно необходими технически устройства, които досега липсват поради недостатъчни финансови средства при изграждането на експозиционната среда. Това са аудиогидове за индивидуална информация на посетителите на различни езици, художествено осветление на някои от експонатите, изработване на допълнителни информационни центрове, в който посетителят сам ще може да се информира за подробностите по артефактите и моментите от историята”, споделя директорката на музея Светла Димитрова.

Стр.8 – подборка от актуалните национални новини: “Марин Райков оглави служебния кабинет, той ще бъде и външен министър”, “Протестиращи “изметоха” остатъци от политическия елит” и “Зам.-министри подават оставки часове преди идването на новото правителство”.

Стр.9 – Спорт: “Рефер-кадемлия ще свири първия четвъртфинал на “Берое” с “Пирин”; Зелено-белият фенклуб организира пътуване до Сливен за срещата от 18-я кръг между “Етър” и заралии; “Дариха 3600 лева на Детско-юношеската школа на “Берое” (дарението прави ДЗЗД “Берое 1916″); “Баскетболистките на “Тракийски университет” паднаха с 5 точки от варненските си колеги” и “Недьо Ранчев” взе бронз от Държавното по джудо и два от шампионата при самбистите”.

Стр.10 – Справочник.

Стр.11 - “Старозагорският театър представя Дон Жуан… по пантофи” – за предстоящото премиерно представяне на 14 и 21 март на новото заглавие в репертора на ДТ “Гео Милев” “1003… и то само в Испания” от Росица Обрешкова. Втори материал на страницата: “101 концерти и спектакли е представила Операта за 2012 г.”

Стр.12“Втората космическа столица на България е Стара Загора” – мнение на д.т.н. д-р инж. Гаро Мардиросян, научен секретар на ИКИТ при БАН, по време на представянето на книката му “Въведение в космонавтиката” на 7 март в Стара Загора, направено от доц.д-р Алексей Стоев, директор на местния филиал на института. В публикацията е разказано подробно за книгата на Г.Мардиросян. В рубриката “Между нас да си остане” – ЧРД на общинския съветник от “Атака” Георги Георгиев; На 13 март от 19 ч. в Кукления театър ще се състои пролетното музикално шоу “Черната овца”. Кои ще са участниците в него – четете на стр.12 в днешното издание на в. “Старозагорски новини”.
*vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн