Преглед на печата – вестник “Старозагорски новини”, понеделник, 11 март 2013

STZAGORA.NET
Стр. 1 – Водещата публикация на в. “Старозагорски новини” е “Протестиращите търсят експерти за обществен контрол” – които да се включат в надзираването на регулаторните органи в държавата. Чакат се и хора, които сами ще се обадят, според решението на съботната среща в Габрово на представители на протестиращите от 35 града в страната. В залата там не бе допуснат един от старозагорските представители – Станислава Канева, която обвинява част от ръководителите на протестиращите, че подменят исканията и “искат да ни компрометират”, като визира софиянците Ангел Славчев, Янко Петров и Дончо Дудов.

И областният лидер на БСП в Стара Загора Трифон Митев не иска да е депутат, е другата голяма новина, която вестникът съобщава на първата си страница. Трифон Митев е третият от водещите кадри на БСП в Стара Загора и областта, който отказва участие в кандидатдепутатската листа на червената партия, след народния представител от Коалиция за България д-р Евгений Желев и общинския председател Илия Златев, които обявиха решението си преди няколко дни, припомня в. “Старозагорски новини”.

Стр.2“Мащабна строителна програма започна Община Стара Загора” (подробности – тук) и “Изграждат дом за бездомници по “Красива България” (подробности – тук).

Стр.3.“Днес погребват самозапалилия се радневец” Венцислав Василев, който почина след 12 дни лечение в Университетската болница в Пловдив в неделя в 4.05 часа от 75-процентните си изгаряния. На стр.3 са представени и три от лицата на протеста в Стара Загора: Стоян Кадиев, първият демократично избран председател на Общинския съвет в Раднево, едно от известните имена на демократичните промени в Старозагорска област отпреди 23 години, заявява, че отново е на улицата, защото иска промяна и в знак на протест, че за 23 години нищо не се е случило, освен че младите българи забягнаха в чужбина, а някои тук забогатяха за сметка на основната маса хора. Адриан Ралев, работник в ТЕЦ 1, обяснява, че заплатата му от 700 лв. не стига за издръжка на семейството му с едно малко дете.

Стр.4 - “Намаляват приходите от нощувки в Старозагорско” – с 21.1% през декември 2012 г. в сравнение с предходния месец, по данни на Регионалния статистически офис в града относно 27-те налични хотела и 5 други места за подслон и настаняване. Намаляла е и общата заетост на леглата. Втори материал на стр.4: “ДЗУ-Видеотон” и “Пи Ес Ай” влязоха в Клуба на работодателя”, представени от изпълнителните си директори Иван Стаев и Латьо Латев. На страницата е публикувана и вестта за смъртта на 9 март на бизнесмена Теньо Паунов от Павел баня, който бе задържан на 8 февруари заедно с кмета на града Станимир Радевски заради продажбата на комплекс “Плажа” в града.

Стр.5“Осмомартенски вълнения” в 3 части: “270 общинарки получиха по цвете от кмета”, “Областният управител подари 30 целувки” и “В ГПЧЕ “Ромен Ролан” събраха 1100 лв. от кулинарен базар”. Втори материал на стр.5: “Над 200 души започнаха голямото пролетно почистване на община Стара Загора” в първите дни на месец март. По данни на Елка Бонева, началник на отдел “Административни бюра”, организацията е създадена във всички административни бюра и в селата, 51 на брой. Включили са се работници от различни звена на Общината. Съобщава се и за оповестеното по-рано голямо почистване на терена около река Бедечка, което ще се състои тази събота (16 март) от 9 часа, в което се очаква да се включат екоактивисти и протестиращи, според разпространения апел на групата за защита на парк “Бедечка”.

Стр.6 е в памет на загиналия в София на 4 март 2013 г. голям български и старозагорски поет Янко Димов (подробности – тук). Статията In memoriam за него със заглавие “Янко Димов – каменоломна на духа” е от Иван Матев, директор на Музей “Литературна Стара Загора”.

Стр.7 – Предстоящо: “Шествие със 100 факли и знамена ще ознаменува 100-годишнината от Одринската епопея”. В продължение на 4 дни (23, 24, 25 и 26 март) Стара Загора ще отбележи вековната годишнина с концерт на Академичен хор “Гусла”, голям концерт на открито пред Общината, младежка научно-историческа конференция “Чудото на България през ХХ век” и общоградски тържества от 17.30 ч. на четвъртия ден пред паметника “Одринска епопея” в парк “Тракия”, съобщава Петра Мечева, председател на Тракийско дружество “Одринска епопея”. С превземането на Одринската крепост на 26 март 1912 г. се слага край на Балканската война и се освобождават Беломорска и Одринска Тракия, Странджа, Родопите и много голяма част от Македония.

Стр.8 – Подборка от актуалните национални новини. Двете заглавия са “България отново на национален протест” и “ТИМ – държава в държавата”.

Стр.9 – Спорт. Акцентите: Баскетбол – “Берое” се опъна на “Левски”, но липсата на опит и рутина отново се оказа проблем”. В следващия кръг старозагорци приемат “Черно море порт Варна”, целта пред тях е шестото място. Подробностите – в броя. Друго заглавие е “Радневец отсрами със сребро заралийския регион на “Злати Динев Ройдев” в Гълъбово”. Всички участници и зрители в зала “Енергетик” се присъединиха към каузата “Да запазим борбата в олимпиадите”. Третото заглавие на страницата е “Атанас Русев и Симона Янева вече мислят за Европейското” – става дума за най-добрата казанлъшка двойка в спортните танци.

Стр.10 – Справочник

Стр.11“Силната жена е щастливата жена” – интервю на цялата страница на Уляна Кьосева със Стела Христова-Сачи – “чаровницата, която само малко по-бледата кожа различава от оригинална индийка”, в което се дискутират различни аспекти от индийския бит и култура.

Стр.12“Мощен топовен гръм възвести началото на маскарадните игри в Стара Загора” – репортаж от събитието. В рубриката “Между нас да си остане” – “столичанинът в повече”, спортният журналист Станил Йотов, е предложен нашега от Фейсбук-групата “Метро и за “Дружба-2″ за служебен премиер; “Господари на ефира” снимаха в петък в Стара Загора с няколко мъже и жени с двигателни проблеми от Дома на инвалида.
*vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн