Космическото време днес – 1 март/11ч15мин: Геоматнитна суббуря

STZAGORA.NET
СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие слънчевата активност беше много ниска. Имаше изригвания само от B-клас. Слънчевият рентгенов поток е около нивото B3. На видимият слънчев диск има 4 групи петна. На юг от екватора са групите 1680, 1682 и 1683, а на север е 1681. Петнообразуването е почти изцяло в южното полукълбо. Групата 1682 е от магнитен клас “бета-гама” с площ около 200 милионни части от слънчевия диск. Групата 1683 е втората по площ (около 150 милионни части от слънчевия диск) и засега е от магнитен клас “бета”. Боулдърското число е 63, а Волфовото число по наша груба оценка е около 50. Радиоиндексът F10.7 e 106. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е около 450-460 км/с.

В рамките на 3-дневната прогноза (1-3 март) слънчевата активност ще бъде предимно ниска. Вероятността за M- изригване е средно по 15% за всеки едив от трите дни. Вероятността от мощно изригване от клас X е пренебрежима. Стойността на радиоиндекса F10.7 на 2 и 3 март ще бъде около 110.

ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие среднопланеталната геомагнитна активност достигна смутени нива. Планетарната геомагнитна суббуря започва около полунощ българско време и продължава и в момента. Тя се поддържа от сравнително високата скорост на слънчевия вятър (около 450 км/с) и отрицателната стойност на Z- компонентата на междупланетното магнитно поле.

Днес геомагнитната обстановка ще бъде смутена. Успокояване ще настъпи утре и на 3 март. Вероятността за геомагнитно смущение (суббуря) за 2 март е 20%, а за 3 март е 10%.

Потокът на слънчевите протони с висока енергия е около фоновите си стойности. Не се очаква неговото покачване днес и през следващите два дни.

Подробности – в сайта HELIOTARAXY.COM
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн