Преглед на печата – в.”Старозагорски новини” – вторник, 26 февруари 2013

STZAGORA.NET
Агенция “Фокус”
С десетминутен мълчалив протест започна вчера митингът срещу монополите в Стара Загора, е водеща тема в днешния брой на вестник “Старозагорски новини”. Пред сградата на EVN в 17 часа се събраха около стотина души – най-надъханите участници от началото на протестите. “Ще мълчим като всички, които мълчат 23 години, като президента, който също мълчи. Това ще е нашият протест”, призова Антон Николов. В края на мълчанието отново зазвуча “Мила Родино”.

Междувременно продължи подписката под исканията, формулирани на срещата в Сливен. Стана ясно още, че протестиращите имат разрешение до 2 март. Сега ще умуват дали да има протест на националния празник – 3 март, или който може – да се качи на заветния връх Шипка.

С 9 случая сме надхвърлили вече тримесечния си лимит за Инвазивната кардиология, който ни е отпуснат от РЗОК. Болни няма да връщаме, въпреки това, заяви изпълнителният директор на МБАЛ “Киркович” (Университетска) в Стара Загора д-р Петър Атанасов, четем още от вестника. “Ще искаме преразглеждане на ситуацията от Здравната каса и въведените прогнозни бюджети от НЗОК”, допълни д-р Атанасов.

По негова информация, средствата за извършените дейности през януари ще бъдат получени в пълен обем. Проблем би имало за следващите периоди, ако няма преразглеждане на конкретните ситуации.

“Новата методика с прогнозни бюджети притеснява ръководителите на здравните заведения, но без основание”, коментира д-р Славка Йорданова, шеф на Районната здравна каса. “Ще има отчетност, анализи и корекции, ако са необходими. Така за февруари, според броя на случаите и извършените дейности, корекциите ще бъдат направени”, допълни тя.

И още една здравна тема от вестника – намаляват случаите на грип в Старозагорско. С 28 по-малко са регистpираните случаи на остри респираторни заболявания в периода 18-24 февруари т.г., отчете Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Стара Загора. Общият им брой е 239. За предходната, седма седмица от началото на годината, те са били 267. Но независимо от това, заболеваемостта за региона е над средната за страната. “Далеч сме от епидемичните стойности, които са 333 на 10 хиляди”, коментира д-р Таня Перчемлиева, началник-отдел в РЗИ.

Мегаделото срещу старозагореца Вихър Марков, наричан още бащата на ДДС далаверата, като ръководител на организирана престъпна група, което продължи повече от четири години, ще бъде изпратено в Специализирания съд, пише вестникът в брояю си. Това съобщи прокурор Алексей Ангелов от Окръжна прокуратура в Стара Загора. С решение на Апелативния съд в Пловдив от 1 февруари 2013 г. е отменена присъдата на Старозагорския окръжен съд и делото е върнато на Окръжна прокуратура. Понастоящем Марков е вън от затвора, с най-предпочитанатa от осъдeните мярка за неотклонение – “домашен арест”. “Длъжен съм да изпратя делото в Специализирания съд”, обясни прокурор Ангелов. На 18 юли м.г., след четиригодишна сага, Окръжен съд – Стара Загора, осъди Вихър Марков на 7 години и 9 месеца “лишаване от свобода”. От тях трябваше да бъдат приспаднати 2 години и 9 месеца, тъй като ги излежал под “домашен арест”. Тоест на вилата си в Борилово.

Вихър Марков бе арестуван през 2007 г. заедно с още петима и обвинен в организиране и ръководене на престъпна група, източила над 15 млн. лв. ДДС. Мегаделото срещу него и групата му започна през юли 2008 г. Според обвинението той разработил схемата за оформяне на счетоводни документи с невярно съдържание на 53 фирми от цялата страна. Призовани бяха за разпит повече от 120 свидетели – някои вече покойници. И досега Марков твърди, че е невинен. Хората от групата му обаче сключиха споразумение с прокуратурата за условни присъди.

И докато съдебните заседания се точеха заради неявяването на свидетели, в края на 2011 г. Вихър Марков влезе в ареста заради ново престъпление, нанесло по първоначална оценка щети на държавата за над 1 милион лева. Досъдебното производство по това обвинение ще бъде проведено в Стара Загора, а след това делото ще бъде пратено в спецпрокуратурата в София, обясни тогава наблюдаващият прокурор Митко Игнатов.
*vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн