Преглед на печата – вестник “Старозагорски новини”, понеделник, 25.02.2013

STZAGORA.NET
“Митрополит Неофит е новият български патриарх. Галактион не присъства на общоцърковния събор, бил болен” е водещото заглавие на днешния брой на старозагорския ежедневник. От първа към втора страница тръгва и голямо интервю с Николай Колев-Босия. Заглавието е “Това е само началото”. “Всички неща, които 23 г. не бяха свършени, сега трябва да се свършат. Сега моментът е изключително удобен – депутатите, каквото им каже улицата, това ще гласуват”, заявява известният дисидент, борец за права и свободи от зората на демокрацията, родом от Стара Загора. Този парламент трябва да бъде заставен от протестиращите да работи до 7 юли. Трябва и спешно да се направи референдум, съвпадащ с парламентарния вот, за закриването на институцията Велико народно събрание и да се прехвърлят правомощията му на Обикновено народно събрание, както е в цял свят, препоръчва Босия. Той настоява и за осигуряването на кредити с ниска лихва – до 4%, за насърчаване на малкия и средния бизнес. Подробностите – в интервюто.

На цялата трета страница в. “Старозагорски новини” публикува репортаж от неделния протест в Стара Загора, както и исканията от националната среща на инициативните комитети в Сливен, състояла се в събота. Заглавието е “Мила Родино” стана химн и на протеста, подзаглавието – “Старозагорци искат граждански контрол върху управлението на държавата и високи доходи”.

Започна строителната година на Община Стара Загора, съобщава в. “Старозагорски новини” на стр.4. Текстът разказва за подмяната на тротоарите по главната улица от консирциум ЗЗД “Пи Ес”, която ще приключи за два месеца.

Фокусът на стр. 5 е върху готвения от лекарите протест, които искат оставката на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков и среща с президента. Информацията е от срещата на УС на БЛС в петък, на която е присъствал д-р Живко Желязков, зам.-председател на Регионалната колегия на БЛС в Стара Загора.

На стр. 5 е публикувана и важна политическа новина, съобщена от инж.Георги Ранов, общински лидер на СДС-Стара Загора: Десни партии възродиха Съюза на демократичните сили. В новото обединение влизат партията СДС, в която през 2002 г. бе преобразуван от Иван Костов автентичният едноименен съюз, Обединени земеделци, Радикал-демократическата партия, БСДП, Движение “Гергьовден” и Гражданско сдружение “Патриот”. Партия ДСБ на Иван Костов не е била поканена.

Ученици в 9 и 10 клас ще изучават военна подготовка, съгласно решение на Министерския съвет, взето на последното му заседание на 20 февруари, съобщава в. “Старозагорски новини” на стр. 6. В рубриката “Памет” на стр.7 е публикуван обширен разказ на Стоян Русчев от Гълъбово, потомък на участника в Освободителната война Тодор Русчев. Историческото четиво е под заглавие “Руснаци и българи прекъсват жп линията до Гълъбово, помагат за успешния изход на Руско-турската война”.

Стр. 8 на вестника е посветена на протестите в страната в неделния ден. Стр.8 е спортна – футбол, борба и баскетбол. На стр. 11 ще намерите съвети как да се предпазим от грип. На 12 стр. се съобщава за голямата изложба от мартеници на Таня Иванова, уредена в къща “Градски бит и култура XIX век”. В рубриката “Между нас да си остане – ЧРД на д-р Златина Нанева, директор на РЗИ, и на бившия дългогодишен председател на бившия ОС на БСФС в Стара Загора Русен Митев.
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн