Отново „Турандот“ на старозагорска сцена след 23 години

STZAGORA.NET

На 7 март 1990 година за първи път на сцената на Старозагорската опера е поставена операта на Джакомо Пучини – „Турандот“. Диригент е Димитър Димитров, режисьор – Пламен Карталов, художник на декора – Иван Йорданов, художник на костюмите – Цветанка Петкова. В главната роля на Принцеса Турандот е Евдокия Здравкова–Хорозова, а Принц Калаф е Атанас Шопов. Участва и представителен детски хор при Читалище „Родина“ в Стара Загора.

След големия пожар в Старозагорска опера по чудо е оцелял само един костюм от първия спектакъл на „Турандот“ в историята на операта. Костюмът, изложен в Билетния център на Операта, е на един от тримата министри – Пинг, Панг и Понг. До него във витрината, предоставена от РБ “Захарий Княжески“, са изложени трите корони на Турандот от постановката през 1990 година и корона на балетист. Вдясно е костюм от „Мадам Бъртефлай“ и перука от същата опера – от постановката през 1991 година. Короните са запазени от Дана Димитрова (перуки и грим), а костюмът е част от „мъжки гардероб“ с отговорник Елена Димитрова. Експонирани са със съдействието на Антоанета Марулева – завеждащ постановъчна част в Операта.

Оригиналният плакат на „Турандот“ от 1990 г. е съхранен в архива на Държавна опера – Стара Загора, където се пази и афишът на постановката и програми от премиерата.

За премиерата на „Турандот“ на 28 февруари 2013 година се шият няколко нови костюма – солистичен и балетен, изработват се императорска шапка, шапки и костюми на 16-те деца от Детската музикално-танцова формация “Маргаритки” при Общинския детски център, които също участват в постановката. Сценографията за „Турандот“ – 2013 г. на Държавна опера Стара Загора е на Борис Стойнов, костюмите са по проект на Цветанка Петрова-Стойнова. Утре е първата костюмна репетиция, а на 28 февруари от 19,00 ч. е премиерата на „Турандот“ и голямото й завръщане след 23 години.
*

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн