Две хиляди старозагорци протестираха срещу скъпия ток и произвола на монополите

STZAGORA.NET

2000 старозагорци излязоха днес на протест срещу високите сметки за ток. В 11 часа пред сградата на EVN (Енергото) имаше към 500 души, но хората продължиха да прииждат и към 11.30 вече бяха към 2000. Ул.”Отец Паисий” се изпълни с народ, а полицейски коли блокираха кръстовищата с “Цар Калоян” и “Столетов”, като отбиваха трафика по обиколни маршрути.

Както и преди седмица, когато на същото място излязоха едва 50 души, и сега сред протестиращите се образуваха центрове на интерес около спонтанно вземащи думата граждани, споделящи неволите си със сметките за ток.



Мнозина носеха саморъчно направени лозунги, развяваха националния флаг. От един момент нататък ораторите събраха смелост и започнаха да говорят от стълбите на EVN, така че да ги виждат и чуват възможно повече хора. Думите на по-гръмогласните, като едно едро момче – Явор Куманов, бяха чути от всички. С ораторски качества изпъкна и дребен мургав заралия – Минчо от кв.”Лозенец”, когото хората идентифицираха като продавач на централния пазар.

По едно време група жени запяха “Стани, стани юнак балкански”. От другия край на митинга агитка младежи им отговори с химна на България. Започнаха мощни скандирания “Мафия!”, “EVN – aufviedersehen!” и “Оставка!”, придружени с освирквания и с призиви да се появи представител на EVN. Но никой не дойде. 50 минути след началото на протеста се появи мегафон, от който представител на гражданското движение “ДНЕС” срещу произвола на монополите предложи митингът да се пренесе на площада пред Общината.

Хората тръгнаха надолу по “Отец Паисий” и завиха на изток по главната. Тогава се видя истинският мащаб на протеста. Колоната изпълни цялото южно платно на “Цар Симеон Велики” от “Отец Паисий” до “Х.Д.Асенов”.




Речите продължиха от стълбите на Общината. От гражданско движение “ДНЕС” прочетоха протестен текст срещу монополите и високите цени, както и исканията си – шест на брой:

* Електроразпределителните дружества да се откажат от драстично завишените сметки за януари 2013 г.;
* Да бъде променен начинът на ценообразуване, с което да се гарантират прозрачни и ясни сметки за потребителите;
* Да можем да се отказваме от услугите на “Топлофикация” без последващи плащания, както и да плащаме реално потребеното количество енергия, а не на прогнозен дял;
* Да имаме възможност да избираме доставчика на електро- и топлоенергия;
* Народното събрание да вземе спешно решение за изпълнение на исканията на над половин милион граждани, участвали в подписката срещу произвола на монополите през 2010 г., както и да поеме ангажимент за приемането на изцяло нов закон, ограничаващ произвола на монополите и гарантиращ правата на потребителите;
* Спешно да се извърши пълна ревизия на фирмите на НЕК, тъй като при тях отива голяма част от цената на електрическата енергия.

Още снимки от протеста:


*vvv

бутони за споделяне

4 коментари on “Две хиляди старозагорци протестираха срещу скъпия ток и произвола на монополите”

  • emilia wrote on 17 февруари, 2013, 15:09

    браво народът се събуди докога щяхме още да чакаме някой да ни поведе докато всички избягат от страната ни а възрастните да умират от глад защото нашата малка родина която може досущ да е като Швейцария ако не бяхме позволили да я разграбят и да унищожат всичко което е градено с толкова труд на нашите родители нека всички заедно да се обеденим и да оправим нещата в родината ни

  • Анонимен wrote on 17 февруари, 2013, 15:44

    Браво старозагорци, така трябва всички заедно!

  • Desislava wrote on 17 февруари, 2013, 15:59

    Браво на старозагорци! Съжалявам, че не успях да дойда за протеста, но се радвам, че много хора този път са споделили общите проблеми на обществото ни!

  • Ставрев wrote on 17 февруари, 2013, 18:24

    Моето искане е само едно: тези фирми да напуснат България и никога да не се връщат. Национална енергетика и държавна разпределителна мрежа! В която да работят младите кадри на България, завършили съответните специалности. БЪЛГАРИЯ, МИЛО ОТЕЧЕСТВО, ДОКОГА ЩЕ ТЕ РАЗГРАБВАТ?!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн