Живко Тодоров, Мартин Заимов и Тодорина Докторова подписаха договора за реконструкция на старозагорския пазар по “Джесика”

STZAGORA.NET

Общинският пазар в Стара Загора ще бъде цялостно реконструиран и обновен със средства от “Регионален фонд за градско развитие” Джесика“. Кметът Живко Тодоров подписа днес договора с представителите на фонда – изпълнителния директор Мартин Заимов (в средата на двете снимки) и Тодорина Докторова, управляващ директор на ”Регионален фонд за градско развитие”. Това е първият проект в страната, който ще се реализира с пари от тази инициатива. Средства от фонда ще бъдат осигурени и за Пловдив, Бургас, Варна, Русе и Плевен.

Реконструкцията на общинския пазар в Стара Загора ще продължи два месеца и ще започне в началото на лятото, съобщи кметът Живко Тодоров. Масите на търговците ще бъдат преместени на паркинга на пазара и на пространството пред бившето кино „Комсомол”. Реконструкцията цели да създаде добра визия на градската среда и ще има социален ефект за хората, които работят там. Ще се създадат много добри условия, както за търговците, така и за клиентите, добави Тодоров.

Стойността на проекта е 2,7 млн.лв, като максималната сума, с която ще бъде финансиран от фонда, е до 80% от стойността му. Останалите средства трябва да се осигурят от общината. Лихвите ще са по-ниски от раздаваните в момента кредити. Средствата от инструмента „Джесика” ще са със средна лихва около 3%, а тази от дела на банката ще бъде пазарната към момента на отпускане на заема. Така се прави средноаритметично от двете нива, което при всички положения е по-ниско от лихвите на пазара. Най-ценното обаче е дългият период на връщането на заема – 12 години, което прави малка тежестта върху общинския бюджет. Крайният срок за погасяване е 2025 г., като годишната вноска на община Стара Загора ще бъде около 150 хил. лева, съобщи гл.финансист Цанка Ганева .

Таксите на пазара ще се повишат с около 1/3, но няма да бъдат непосилни за търговците. По този начин Община Стара Загора ще може да си връща вложените средства, увери кметът. Сега годишните приходи от общинския пазар са 300 хил.лв. годишно.

1813 кв. метра е разгънатата застроена площ на Централния общински пазар, която предстои да бъде модернизирана. Предвижда се на мястото на съществуващите метални покрития да бъде изграден пазар от закрит тип с остъклени метални конструкции и нова организация на достъпа и движението на посетителите. Автор на проекта е старозагорският архитект Петър Киряков.

Следващият проект, който може да бъде включен в програмата на фонда за градско развитие „Джесика“, е за закрития плувен басейн в Стара Загора. Той има нужда от цялостен ремонт, който да го направи по енергийно ефективен. В момента издръжката му е 150 хил.лв. годишно, тези разходи могат да се намалят, увери Живко Тодоров.
*vvv

spodelime.com

1 коментар on “Живко Тодоров, Мартин Заимов и Тодорина Докторова подписаха договора за реконструкция на старозагорския пазар по “Джесика””

  • Anonimous wrote on 16 февруари, 2013, 18:49

    Браво и само така!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн