Папа Бенедикт XVI се оттегля от престола – подробности

STZAGORA.NET

Папа Бенедикт XVI. Снимка AFP/РИА Новости

265-ят римски папа Бенедикт XVI е заявил тази сутрин по време на консистория по канонизация на мъчениците от Отранто намерението си да се оттегли от понтификата поради напредналата си възраст и “за благото на църквата”, съобщи италианският телевизионен канала Rai News24, цитиран от световните информационни агенции. Очаква се това да стане на 28 февруари. Новината потвърди говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди. Според него конклавът за избор на нов папа ще се проведе в началото на втората половина на март, непосредствено преди Великден.

Кардинал Анджело Скола. Снимка www.vietatoparlare.it

Според анализатори най-вероятният наследник на Бенедикт XVI е миланският кардинал Анджело Скола, предаде агенция АНСА, цитирана от агенция “Фокус”. Други двама фаворити са кардинал Питър Турксон от Гана и кардинал Оскар Родригес Марадиага от Хондурас.

Почти 85-годишният немец Йозеф Алоис Ратцингер наследи на папския престол предшественика си Йоан Павел II на 19 април 2005 г. Полякът Карол Юзеф Войтила почина на 2 април 2005 г. също малко преди да достигне 85-годишна възраст.

Според приетия през 1983 г. Кодекс на каноничното право (Codex iuris canonici) папата има право да се отрече от престола без да е необходимо утвърждаване на това отричане от когото и да било. Единственото условие за валидността на отричането е свободната воля на папата, който го извършва. (The Code of Canon Law 332 §2 states, “If it happens that the Roman Pontiff resigns his office, it is required for validity that the resignation is made freely and properly manifested but not that it is accepted by anyone.”)

Последният папа, който се е възползвал от правото на отричане от престола, е бил Григорий XII в 1415 година. Предполага се, че в началото на 2000-те години Йоан Павел II е обмислял възможността за отричане поради влошеното си здраве, но това не е потвърдено официално.

*  *  *

Агенция “Фокус”, цитирайки радио Ватикана, разпространи декларацията на папа Бенедикт XVI за оттеглянето му, която той оповести лично на тазсутрешната Консистория за обявяването на три нови канонизации на светци в Католическата църква.  Тя гласи следното:

“Скъпи братя,
Повиках ви за тази Консистория не само за канонизациите, а за да ви съобщя важно решение за живота на Църквата. След многократно изпитване на моето съзнание пред Бога достигнах до увереността, че поради напредналата възраст силите не ми достигат, за да упражнявам Свети Петровото служение. Добре съзнавам, че поради своята духовна същност това служение трябва да бъде упражнявано не само с дела и думи, но не по-малко и със страдания и молитви.

Въпреки това в съвременния свят, белязан от бързи промени и от важни въпроси за живота на вярата, за управлението на Свети Петровия кораб и известяване на Евангелието е необходима жизнеността както на тялото, така и на душата. Тази жизненост у мен е отслабена дотолкова, че да призная невъзможността да упражнявам добре повереното ми служение.

Съзнавайки важността на този жест, извършен в пълна свобода, заявявам, че се оттеглям от служението ми като епископ на Рим и Свети Петров приемник, поверено ми от кардиналите на 19 април 2005 г. Вследствие на това от 20.00 часа на 28 февруари 2013 седалището на Свети Петър ще бъде овакантено, за което ще трябва да бъде свикан Конклав за избирането на нов Папа.

Благодаря ви от сърце за любовта, с която ме придружавахте в трудното ми служение, и искам прошка за всичките ми недостатъци.

Нека поверим Светата Църква на нейния Върховен Пастир, нашия господ Исус Христос, просейки от Неговата Майка Мария да подкрепя със своята майчинска нежност кардиналите при избирането на нов Свети Петров приемник.

Бих искал и вбъдеще да служа всеотдайно и молитвено на Светата Църква”.

Максим Добрев

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн