Живко Тодоров: Общинският съвет да реши да се застроява или запазва парк „Бедечка” – интервю

STZAGORA.NET
Агенция “Фокус”/Радио “Фокус”
*
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус

Водещ: На сесията на Общинския съвет в Стара Загора в четвъртък – 31-ви януари – кметът Живко Тодоров внася предложение за запазване на парк „Бедечка” от застрояването на върнатите в предишни мандати негови части. Господин Тодоров, защо избрахте решението да запазите парка? В крайна сметка хората, които имат земи на него, също имат своите права.
Живко Тодоров: Предложението, внесено в Общинския съвет, е за промяна в Общия устройствен план във връзка с призивите тази територия да остане парк. Целта да се внесе това предложение е да се провокира дебатът на сесията на общинския съвет, за да се установи как във времето се е случило това и какви са причините, за да се стигне до този изключително тежък за община Стара Загора казус. Казвам, че е тежък, защото от едната страна е интересът на онези граждани, които искат паркът да се запази, а от другата страна е интересът на други граждани, които имат в притежание имоти на въпросната територия и искат да се възползват от тях.

Този казус е създаден през 2003-а година, когато с едно предложение в Общинския съвет на общински съветник от БСП са възстановени тези земи върху територията на парка. След което отново с мнозинството от БСП през 2007 година е взето решение да се изработи Общ устройствен план и план за застрояване на този парк „Бедечка”. След което през мандат 2007-2011 е изработен и приет Общ устройствен план, и на база на него е изработен Подробен устройствен план, който вече беше внесен в Общинския съвет през този нов мандат.

Така че дебатът, който исках да провокирам, е именно за това изясняване. Да знаят хората защо се намираме в тази ситуация. Намираме се, поради решенията, които изброих до момента на съответните общински съветници. И заради които днес се намираме в тежка ситуация, защото единият изход е да остане в този вид ПУП-а на „Бедечка” – т.е. собствениците да бъдат удовлетворени. А другият вариант е да бъдат отчуждавани техните имоти, за да бъде запазен паркът в сегашния си вид. Което ще означава, представете си – над 250 дка частни имоти, които трябва да бъдат отчуждени за доста голяма сума. Това предполага сериозен финансов ресурс, който общината трябва да отдели, и който не знам аз лично откъде би могъл да дойде.

Затова внесох предложението в Общинския съвет, защото там е мястото за един наистина политически дебат, в който могат да се включат и гражданите, да чуят позициите и да се вземе най-адекватното решение.

Исках да покажа, че отговорността за тази ситуация не е на сегашното управление, не е на сегашния кмет или Общински съвет. А отговорността е много по-назад и сега всъщност трябва да се вземе решение какво да се направи, за да се реши по най-добрия за община Стара Загора начин. Но като имам предвид община Стара Загора, това са всички хора, които живеят тук, плащат си данъците и очакват да се вземат адекватни решения.

Водещ: Господин кмете, малко статистика да вложа в нашия разговор. Колко от жителите на Стара Загора са заинтересовани да се запази парка? За колко десетки или стотици хиляди жители на Стара Загора този парк е благодатен? И колко са хората, които очакват да получат имоти. Интересите в количествено отношение как се разпределят между гражданите в Стара Загора?
Живко Тодоров: Трудно е това да се определи, защото наследниците през годините са свързани със свои наследници, някои от които са продавали частите си на други и т.н., т.е. засяга се сериозна група от хора. От другата страна пък, разбира се, целият град е заинтересован да има зелени площи и да има парк. По-скоро тук въпросът е какво в момента може да се направи.

Единият вариант е да се запази сегашното положение и земите от парка да бъдат застроени. Вторият вариант е да се отчуждават територии, което ще струва на община Стара Загора десетки милиони. Това е реалният дебат.

Може ли да се намерят тези пари, откъде ще дойдат, за да се направи такова отчуждаване? Аз лично нямам отговор и не мога да определя откъде да дойдат тези средства, защото общината ги няма налични. Бюджетът на община Стара Загора е 80 млн. лева за годината, което включва държавно делегирани дейности и абсолютно всичко. Няма откъде да се заделят тези пари за отчуждаване. Тогава трябва да се търсят от Общинския съвет такива варианти, които наистина да предположат разумно и в интерес на общината решение.

Защото е най-лесно еднолично да се каже: или едното, или другото. Аз не мога да го направя това, защото съм отговорен човек и смятам, че вкарвайки в Общинския съвет това предложение за промяната на Общия устройствен план, аз направих най-важното: провокирах дебата по тази тема. Нека да излязат всички страни, да бъде ясно кой носи отговорността за сегашното положение. Последното и най-важното е всичко да се случи пред обществеността по най-прозрачния начин в Общинския съвет, в дебат да се вземе най-доброто решение за града.

Това е, което може да направи кметът и Общинският съвет в момента, за да има пълна прозрачност по отношение на съдбата на парк „Бедечка”.

Водещ: През годините хората били ли са информирани какво реално се случва с парка и най-вече със земите му? И какви ще бъдат последиците за общината?
Живко Тодоров: Имало е обществени обсъждания, имало е някакъв дебат, но мисля, че болшинството от хората в града не са били информирани за това, което предстои да се прави. Тъй като те няма откъде да знаят, че се готви такова застрояване. А то е започнало да се подготвя още от 2003-та година…

Водещ: Извинете, господин кмете. Да ви разбирам ли, че след като с решение на ваш предшественик от БСП тези земи са определени за връщане, веднага е започнала подготовката за изготвяне на проект за застрояване?
Живко Тодоров: На практика проектът за застрояване е узрявал във времето, тъй като тогава кметът е трябвало, той е бил задължен от Общинския съвет през 2003-та година да отчужди тези имоти, но това не е било изпълнено от него. И след като не е изпълнено, тогава Общинският съвет е взел решение да се изработи промяна в Общия устройствен план и да се направи план за застрояване. Тази процедура е била стартирала, тя е направена после в следващ мандат вече и приет Общият устройствен план на Стара Загора с определено застрояване. Междувременно през тези 10 години са реализирани множество сделки между онези хора, на които са върнати земите през 2003-та година и други, които знаейки, че Общинският съвет е взел такова решение за застрояване, вече са искали да осъществят определени инвестиционни намерения.

Водещ: Те са купили на зелено бъдещи строителни имоти, а вие сте изправени в доста тежката ситуация да гарантирате тяхното изграждане?
Живко Тодоров: Точно така. И в момента общината е действително в тежко положение заради подобни решения, които са вземани във времето и заради това, че хората не са били достатъчно информирани. И затова исках да се получи този голям дебат, затова исках двете страни да застанат една до друга и да се разбере кой носи отговорността за застрояването на парк „Бедечка”.

Това е по-важното в случая – да се знае. Защото не може хората, които са вземали тези решения, днес да ги няма, да се крият и да чакат официалните власти, които нямат отношение към създаването на този проблем, да вземат определено отношение.

Водещ: Да. И да обират парсата. Това остава за вас, пасивите са за вас.
Живко Тодоров: Точно така. Защото, ако ставаше въпрос за нещо минимално, което общината трябва да даде, за да отчужди тези имоти, въпросът щеше да приключи много лесно. Но тук става въпрос наистина за десетки милиони, които ще трябва да бъдат дадени, за да се отчуждават тези територии, които са придобити от различни собственици. Голяма част от собствениците, които днес протестират, нямат нищо общо с онези хора, на които са били възстановени имоти. Те са препродавани, някои по няколко пъти. Купувани са имоти на действително много високи цени и трябва да ви кажа, че общината е в такова положение, че просто искам хората, които са докарали нещата дотук, да си поемат отговорността. И да заявят пред обществото – да, ние докарахме нещата дотук да направим така, че паркът да бъде застроен, ние носим вината и сега в момента общината е в подобно положение.

Аз наистина не мога да намеря източник, с който да могат да бъдат обезщетени собствениците и да се направи това отчуждаване. Затова поставих въпроса в Общинския съвет, да може да се запознаят всички, които следят темата с това, което е извършено през годините.

Водещ: Въпросната тема е повече от скандална, господин кмете. Вие не можете първо да платите земите, второ да платите купените на зелено строителни имоти и всичко това срещу едно гласуване на предишен Общински съвет. Има ли вариант да се потърси юридическа, правна отговорност? Защото едва ли тези хора ще се изправят и ще признаят своята вина. Силно съм скептична.
Живко Тодоров: Аз също съм скептичен, защото сме виждали много подобни случаи в годините…

Водещ: Това е заразително мошеничество, искам да ви кажа, и думите не са силни.
Живко Тодоров: Това, което подобни хора правят, е да се крият зад колективната безотговорност, когато се взимат определени решения. Защото тук не може на един човек да се търси отговорност, тук има решение на общинския съвет и те ще се скрият зад тези решения.

Водещ: За съжаление това ще се получи. Съвсем е обречена каузата на еколозите и на хората от Стара Загора, които искат да си запазят своите зелени площи.
Живко Тодоров: Ние ще направим всичко, което е в нашите възможности. Междувременно днес беше тук вицепремиерът Симеон Дянков…

Водещ: Той какво ви посъветва?
Живко Тодоров: Запознахме го с казуса.
Между другото, получихме един хубав жест от страна на държавата – тя ни дарява бившите артилерийски казарми в Стара Загора, които се намират почти в централната част и заемат около 90 дка – т.е. това е теренът, който държавата ни дарява и който ще бъде направен на парк. Това обсъждахме с финансовия министър – да направим възможно този парк да бъде реализиран на мястото на артилерийските казарми и да покажем, че наистина нас ни интересува екологичната тема и че работим за озеленяването на града и за интересите на хората. Това, което е по нашите сили, ще го направим.

Но много е тежък въпросът с „Бедечка”. Възложил съм да се оценят всички имоти на сравнително занижени цени. Представете си, това са 250 хиляди квадратни метра, които трябва да бъдат отчуждавани. Ако сметнем квадратния метър дори по минимални стойности, това ще означава десетки милиони и затова нека Общинският съвет умува, да вземе своето най-адекватно решение и да прецени какви отговорности може да поеме общината. Аз смятам, че е по-важно да излезе истината. Когато човек е поставен в положение, в което няма решение на определен въпрос, най-важното е да излезе истината наяве и хората да не бъдат заблуждавани.

Водещ: Включете, ако позволите, в тези сметки и разгънатите застроени площи на апартаментите, на жилищата, на сградите, предвидени за застрояване.
Живко Тодоров: Голяма част от тези хора, които са собственици, имат предварителни договори с инвестиционни проекти, които трябва да бъдат реализирани там, което означава, че при евентуална процедура от страна на общината за запазването на парка, те ще заведат дела срещу община Стара Загора.

Водещ: Наистина много тежък случай, жалко за хубавия парк, това може да се каже в крайна сметка.
Живко Тодоров: Каквото е по нашите сили, ще го направим, затова и внесохме предложението в Общинския съвет, за да видят хората, че сме на тяхна страна и че искаме Стара Загора да се развива в правилната посока, но нека истината да излезе наяве в Общинския съвет по време на обсъжданията и да се видят алтернативите.

Цоня СЪБЧЕВА
*

spodelime.com

3 коментари on “Живко Тодоров: Общинският съвет да реши да се застроява или запазва парк „Бедечка” – интервю”

  • Христов wrote on 31 януари, 2013, 20:29

    Нямам представа дали колегата Събчева, която е разговаряла с г-н Живко Тодоров някога е виждала т.нар. от нея “хубав” парк или е съдила за достойнствата му по преразкази, жалкото е че като цяло интервюто е от сорта на “обслужващите”. По една случайност съм проследил от 1990 г. насам перипетиите около реституирането на цитираните по-горе терени в т.нар. парк Бедечка.Помня и високотемпературните разговори около заседанието на ОбС – Стара Загора през 2003 г.Питам се , ако тогава не бе взето решението за промени в границите на парка и не бе изпълнено решението на съда за възстановяване на собствеността, дали тогавашния градоначалник нямаше да бъде обявен за…престъпник? Ако толкова се милееше за този “зелен бял дроб”, защо през последните поне 5 години общинската администрация не направи нищо за облагородяването на парковата среда, която си е публична общинска собственост?Защо и  до ден днешен стоят руините на някогашния младежки дом?Защо малкото останали на брой пейки пак в общинската част на парка “хванаха крачета”? Толкова ли бе трудно с минимални усилия да бъдат оформени алеи и цветни площи насред голата поляна, разделяща общинската от частната площ? Къде са минимално необходимите електрически осветителни тела? Струва ми се че воденето на т.нар. “политически дебат” за търсене вината в някогашния състав на колективния орган за местно самоуправление не е от полза за никого. Просто бяхме свидетели на “чесане на езиците”.Ако нещата се оставят така, както бяха и до сега – строителство в тези реституирани парцели поне в близките десетина години няма да има.Причината е в липсата на финансови възможности от общината да свърши своите задължения – направа на инфраструктура.Пак по същата причина парк в някогашните граници /отпреди реституцията/ няма да има – подръжката му ще глътне средства, които не вижадм откъде ще дойдат.Пиар-пушилката ще мине и ще замине, Стара Загора няма да има нито парк, нито кокетен квартал. Ще остане обидата ,че с “чужда пита” някой се пробва да направи “майчин помен”. Дано да греша, но го казвам като човек, който живее в Стара Загора от 1981 година.И който няма никакви имоти в тази част на града.

  • admin wrote on 1 февруари, 2013, 10:51

    Ицо, политически дебат в случая и според мен е ненужен. Но нека все пак да отбележим, че еконатискът, който се развива в страната и вече дойде и в Стара Загора, сам по себе си е остър политически акт в контекста на наближаващите парламентарни избори. Той си има своите сериозни обективни основания, но въпросът е алтруистични цели ли го движат точно сега, спонтанен ли е или е замислен като инструмент за политическо въздействие.

  • PRONTO wrote on 2 февруари, 2013, 15:33

    За един брадва, за друг сватба! Казал го е народът много точно… Така че да има и да няма дебати, истината е една – ще има застрояване! Другото е ала-бала. А иначе се задават правилни въпроси, който обаче ще си останат без отговор. Кога, кой и защо даде зелен семафор за цялата процедура по реституция в тази част на града? Защо няма реакции цели 10 години? Кой или колко човека се облажиха от тази реституция? Това поне може да се провери!Защото няма как такова апетитно място да бъде ей така просто върнато по закона… и хоп – осъмваме милионери! Мнооого пари са раздавани, или ако не пари – в натура. Нека се публикуват данните кой, аджеба, има парцели там, на каква цена е закупувано или продавано, плащани ли са данъци и върху каква стойност и ако не… Ето как може да се намали стойността на земята и да се върне отново на общината и да си остане парк!!! Като се направи оценка към момента на придобиване и следва да се платят адекватни данъци… и ще има оле, оле…! Ха сега де… блажени са вярващите!!!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн