Защитниците на парк “Бедечка” до кмета: “Проверете дали собствениците не са обезщетявани вече, както и дали сред тях има хора от властта!”

STZAGORA.NET

Във “Фейсбук” бе публикуван следният текст от защитниците на парк “Бедечка” (можете да проследите линка само ако сте логнати във Фейсбук-акаунта си):

Да припомним: преди дни всесохме десет искания, сред които: запазване на максимално възможното от зелната площ на парк “Бедечка”, спиране на сечта северно от езерото “Загорка”, спиране на строителството в междублокови пространства, спиране на обгазяването, заличаване на срамното строително петно на върха на “Аязмото” и др. – това са човешки и логични искания, зад които стои всеки разумен старозагорец!

Предложенията ни към кмета от 18 януари

Защитници на парк „Бедечка” към Общината: Да намерим решение, но и проверете дали всичко по казуса е било редно!

Защитници на парк „Бедечка” в Стара Загора отново поискаха бързо решение по казуса с отредения за застрояване парк. В писмо до кмета те настояват и за спешна проверка по казуса в годините, която обаче да не бави решението.

„Видяхте, че и в случая с несебърските дюни, и в случая с Иракли, проверките показаха нарушения, скрити зад привидна законност. Представете си какво може да излезе в десетилетната сага „Бедечка”!”, пишат в писмото си старозагорци.

Те започват срещи с ръководството на общината и искат среща с кмета, след като той вече заяви, че е готов да ги приеме. Гражданите ще изложат исканията си и ще предложат промени в устройствените планове и други варианти за запзване на парка.

Природозащитниците призовават общината да обмисли много внимателно евентуално отчуждаване на имотите в парка и заплащане на собственици. „Ако сред собствениците на имоти в парка има представители на предишната или сегашната власт или свързани с тях бизнесмени или други лица, ще се окаже, че с общински пари ще се плаща на хора на властта, които години наред са придвижвали казуса към изгодна за себе си развръзка”, пишат в писмото до кмета гражданите.

Пълен текст на писмото:

Уважаеми господин Тодоров,

В свое интервю в ефира на БНР заявихте, че ще търсите варианти за парк „Бедечка” и сте готов на среща с гражданите, които искат запазването на парка. Предлагаме Ви да обсъдим варианти на среща в идните дни.

Заедно с вземането на решение, би следвало да се направи и проверка за процеса през годините. Тя обаче не бива да бави решението!

Буди съмнение самата промяна на предназначението на част от парка, която е настъпила с решение от септември 2007 г. – само месеци след влизането в сила на разпоредбите на чл. 62 а от ЗУТ – (1) Не може да се променя предназначението на съществуващите озеленени площи или на части от тях в урбанизираните територии, реализирани съгласно предвижданията на устройствените планове.

Нужно е да се провери и едно от основанията, които са споменавани в споровете досега – че мероприятието, заради което навремето са отчуждни имотите, не е реализирано, т.е. парк няма.

Следва да се провери също дали собствениците на някогашните имоти на това място не са били вече обезщетени.

Господин Тодоров, ние приемаме, че е справедливо общината да се опита да овъзмезди собственици на имоти, за да запази парка. Но ако сред тези собственици има представители на предишната или сегашната власт или свързани с тях бизнесмени или други лица, ще се окаже, че с общински пари ще се плаща на хора на властта, които години наред са придвижвали казуса към изгодна за себе си развръзка.

В различни градове на страната подобни казуси са решени с промяна на предназначението на въпросните площи – от зони за застрояване в зони за озеленяване.

Видяхте, че и в случая с несебърските дюни, и в случая с Иракли, проверките показаха нарушения, скрити зад привидна законност. Представете си какво може да излезе в десетилетната сага „Бедечка”!

*  *  *
В отделна публикация, озаглавена “Исканията към управата на града, които внесохме през януари” природозащитниците отправят следните искания към общинската администрация (можете да проследите линка само ако сте логнати във Фейсбук-акаунта си):

Уважаеми госпожи и господа,

Отправяме към вас своите искания за инфраструктурата и за зелената система на Стара Загора, за които вие да намерите законова и административна форма според задълженията си и обществения интерес. Настояваме исканията ни да бъдат удовлетворени във всички документи и актове, които засягат развитието на градската среда в Стара Загора, устройствени планове, стратегии, решения на общинския съвет и на администрацията и т.н. Разчитаме, че ще намерите подходящата форма за налагането им, тъй като те отразяват интереса на живеещите в общината:

1. Да се намерят ефективни и евтини варианти, според които съществуващата зелена площ от двете страни на река Бедечка да бъде в максималната възможна степен запазена, както и да бъде почистена и облагородена. Преди всякакви решения, да се направят пълни и бързи проверки на казуса в годините назад, за да се създаде възможност общината да спести средства в оптимална степен и за да се отнеме възможността да бъде изнудвана.

Макар и законово решен, казусът „Бедечка” представлява очевидно посегателство върху обществения интерес. Това е един от случаите, в които формална законност и справедливост се разминават. Смущаващо е някогашното наличие на земеделски земи днес да дава основание за застрояване на стотици декари парк.

Парадоксалното е, че за общината може да се окаже дори по-евтино да обезщети собствениците на имотите, отколкото да вложи пари за изграждането на инфраструктурата на новия квартал. Ако пък общината реши да строи инфраструктурата на квартал „Бедечка” и вложи там десетки милиони лева, това ще е пример на толериране на една малка част от гражданите на града за сметка на целия град – отдавна построени квартали и райони на града са в плачевно състояние.

Община Стара Загора, заедно със собствениците на терени и инвеститорите, е длъжна да намери ново решение, което по-добре да защити интересите и на собствениците, и на общността – с ясен приоритет върху максималното запазване на съществуващата зелена площ и върху евтините за общинския бюджет варианти.

Обратното ще бъде безпрецедентно по рода си отстъпление от обществения интерес и притеснителен пример за невиждана по своите размери загуба на публична територия.

При евентуална необходимост от компенсиране общинският бюджет трябва в максимална степен да бъде облекчен – за да не се окаже, че старозагорци плащат скъпо за нечие нехайство в годините или заради нечии интереси.

Вместо да се оправдава с грешките на предишни ръководства, настоящото управление на общината трабва да ги поправи, да направи обстойна проверка и ако е необходимо да потърси отговорност от предшествениците си за това, че са допуснали интересите на общината да не бъдат адекватно защитени в годините.

2. До две седмици да започнат реални дейности по почистването и облагородяването на цялата зелената площ на парк „Бедечка”, включително и всички територии, които в момента нямат формален статут на парк. Да се санкционират виновните за занемаряването на зелената площ лица и интституции.

До три месеца паркът трябва да “светне” – да бъдат отстранени диворастящата растителност и боклуците; да бъдат поставени кошчета и скамейки по алеите. След това – да бъде направено залесяване.

Дейностите следва да започнат от алеята, която свързва кварталите „Самара” с района около т. нар. „Зелен клин” и ул. „Августа Траяна”. По тази алея традиционно се придвижват най-много хора.

За целта трябва да бъдат заделени достатъчно средства в новия бюджет на общината и да бъдат пренасочени по-голяма част от ресурсите, предвидени за подобни дейности.

Сигнал с искания в тази посока беше отправен с подписите на 79 граждани още на 18. 12. 2012 г. до ДНСК, РЗИ – Стара Загора, Община Стара Загора, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на околната среда и водите. До момента няма информация за предприети действия.

Става дума за силно замърсени територии, които представляват опасност от зарази и пречка за развитието на приемлива среда за живеене в района.

На 1. 12. 2012 г. група граждани направиха опит да почистят въпросните места, но бяха възпрепятствани от лица, представящи се за собственици. Бяха поставени и табели “Частна собственост. Влизането забранено!”. Това създава опасна ситуация, в която върху частни терени в град се намират на практика нерегламентирани сметища, които няма как да бъдат почистени.

3. Незабавно да се спре сечта в района северно от езерото „Загорка”, а на мястото да се постави горска охрана. Да се предприемат действия за установяване на виновните за сечта, както и за окаяното положение на сградата на ресторант „Лешника” и околностите й. Да се започне със засаждане на дървета край пътя, минаващ покрай коритото на реката, за да не се свлече. Да се осигури развитието на този район като пълноценна част от парка.

Сигнал за това беше подаден още на 14.12.2012 г. Възможното обяснение на случилата се сеч е прочистване на речното корито. Сечта обаче видимо е била поголовна и включва пораснали дървета около пътя. Проверка на място преди време показа, че боклуците остават непочистени, а отсечените храсти са събрани на купчини и не са изнесени.

Междувременно мястото се е превърнало в незаконно сечище за отоплителни нужди на старозагорци. Достъпът на коли е лесен и унищожаването на растителност продължава. Поредната кола беше засечена на 20 януари. Тази практика трябва веднага да се прекрати, а мястото да бъде под контрола на патрули поне до края на отоплителния сезон.

Атрактивното до неотдавна заведение „Лешника” днес е изтърбушено. Ценните резбовани елементи на интериора са окончателно погубени – без никаква толерантност към авторите им.

Още от времето на легендарния кмет на Стара Загора Йордан Капсамунов районът северно от езерото е мислен като зона за озеленяване и за развлечения. Непоследователната политика на поредица общински ръководства обаче засега обрича на мизерен вид северния вход на града.

4. Предотвратяване на строителството и отстраняване на незаконни постройки, съоръжения, огради и т.н. във всички съществуващи зелени площи в града.

Застрашени са парк „Митрополит Методий Кусев”, парк „Българско опълчение”, парк „Борова гора” и други зелени площи. Нужно е те да бъдат разглеждани в техните възможно най-широки граници.

Околностите на Аязмото по склоновете на Средна гора са обект на безконтролно и безпланово застрояване, което ще доведе до тежки градоустройствени проблеми. В същото време постройки и от страната на квартал „Лозенец” заплашват зелената площ.

Всичко това се случва заради формалното разглеждане на границите на паркове. Вместо това, нужна е защита на всички територии, които са на практика зелена площ. Сега е моментът всички фактически зелени площи да бъдат веднъж завинаги защитени.

5. Превръщане на мястото на съборения ресторант „Аязмото” отново в територия с публичен достъп.

Старозагорци са принудени да живеят с този „замразен” проблем повече от десетилетие. Видими мерки не се предприемат. Недопустимо е символното за Стара Загора място да е отцепено със строителна ограда.

6. Забрана за строителство в междублоковите пространства и детските площадки.

София вече има опит с мораториум за строителство в междублоковите пространства. Стара Загора следва да се разширява, а не да се уплътнява.

7. На местата на съборени обществени сгради, приоритет да има изграждането на нови зелени площи, площади, паркинги, спортни съоръжения и т.н. Ново отношение към зелената система, архитектурната среда, инфраструктурата и публичните пространства на града с приоритет върху озеленяването, безконфликтното преминаване и паркиране, придвижването пеша и по велоалеи.

Наличната инфраструктура скоро няма да издържа на необходимостите на трафика и паркирането, градът постепенно губи възможността си да „диша”.

Обсъжданата промяна в облика на територията северно от универсалния магазин, например, трябва да доведе до увеличаване на свободните публични пространства, а не до ново строителство със съмнителни естетически качества – каквото се случи, например, с териториите западно от сградата на Общината.

Стара Загора продължава да не се възползва пълноценно от прекрасния си културен център. В същото време малкото останали сгради със специфичен архитектурен облик са застрашени – стари къщи, дворове, емблематични сгради са пред заплаха от събаряне и заличаване.

Въпреки даденостите си, градът няма реално действаща велоалея.

Нормално ли е в град с население от близо 150 000 жители да няма маркировка и разделителни линии по булеварди и главни улици? Голяма част от пешеходните пътеки са изтрити от автомобилите. Не е ли това предпоставка за ПТП и нови жертви по пътищата?

В последните години в града ни на практика не се засаждат нови дървета. В опасно състояние са дори дърветата по централния булевард „Цар Симеон Велики” (с изключение на пешеходната зона) – изсъхнали или борещи се за живот.

Нужна е по-ясна регулация докъде са паркинги, докъде – междублокови зелени площи, докъде – детски площадки и т.н.

8. Военните терени, които Община Стара Загора следва да получи от държавата, трябва да се развиват преимуществено като зелени площи.

Тези територии са естествен резерв на града, които в момента са застрашени от строителни апетити. Казармите в квартал „Казански”, например, представляват силно залесена територия и част от тях може да се превърне в парк за този гъстонаселен район, който до момента не разполага с достатъчно мащабна зелена площ.

В същото време евентуално плътно застрояване на тази територия ще осуети идеите за възможен „пробив” на булевард „Христо Ботев”, за нова спортна зала и т.н.

9. Да се положат усилия за още една връзка на Стара Загора с магистрала „Тракия”, да се търсят перспективи за летището.

Още една отбивка от магистралата е обещание на настоящия кмет на града, което той дори представи в рекламния си видеоклип като кандидат за народен представител. Недопустимо е Стара Загора, в която управлението е в ръцете на пратията, която управлява и страната, досега да не повдига въпроса за втора отбивка. При това – във времена на усилино инфрасктруктурно строителство. Недопустимо е също летището в Горна Оряховица да има по-ясни перспективи за развитие в сравнение със старозагорското.

10. Да се даде ясна информация за причините за обгазяване на града.

Обидно за старозагорци е прикриването на информацията за обгазяването на града. Какъвто и да е източникът, недопустимо е той да не се назовава години наред и обгазяването да продължава.

Госпожи и господа, още веднъж настояваме за намиране на адекватната форма за прилагане на исканията ни. Готови сме да ви съдействаме за всяко едно от тях. Няма да позволим и този път гласът ни да е глас в пустиня!

Граждани за запазване на парк „Бедечка”
*vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн