Преглед на печата – в.”Старозагорски новини” – петък, 25 януари

STZAGORA.NET
Агенция “Фокус”
Не ядрена енергетика, а комплекс “Марица-изток” гарантира енергийната независимост на България, това е мнението на Иван Арсениев, главен проектант на “Мини Марица-изток”, което може да се прочете в днешния брой на вестник “Старозагорски новини”. В интервюто за вестника той казва, че е безкрайно учуден от факта, че през последните години постоянно се говори на тема ядрена енергетика и се забравя комплекс “Марица-изток”. Трябва да е ясно на всеки, че към настоящия момент, а и в следващите години, от комплекса се добиват и ще се добиват над 40% от електроенергията в държавата. За сведение, в момента от ядрено гориво се добиват около 30-33%. В този контекст е много неприятен фактът, че през цялото време говорим за “светлото бъдеще” на ядрената енергетика, а забравяме за комплекс “Марица-изток”, който доставя основните количества енергия в държавата. Според него ние ще бъдем изключително енергийнозависими, защото над 60% от електроенергията ще се произвежда от ядрена централа, а от нея нищо не е българско.

От ДПС приканват членовете си да не се поддават на провокации, продължава вестникът по темата за нападението срещу лидера Доган. “Апелираме към нашите членове и симпатизанти да не се поддават на провокации, защото случилото се (б.р. – нападението срещу Ахмед Доган) не може и не бива да бъде повод за противоречие и насаждане на омраза. Ние винаги сме живели много добре с останалите общности, благодарни сме за толерантността им и ще отвърнем със същото”, заяви областният председател на ДПС в Стара Загора Халил Лятифов. Апелът е част от приетата декларация по време на областното заседание на ДПС в сряда.

В днешното издание може да се пречете и за трите глоби, наложени на бившия кмет на Стара Загора проф.Светлин Танчев, от Агенцията за държавна финансова инспекция отмени Старозагорският районен съд. Танчев води около 40 съдебни дела за обжалване на подобни санкции. По три от тях съдиите вече се произнесоха с решения и ги отмениха като незаконосъобразни.

По първото дело с наказателно постановление на проф.Танчев е наложено административно наказание – глоба в размер на 200 лв. за това, че в качеството си на кмет на община Стара Загора и лице по смисъла на чл.8, ал.3 от Закона за обществените поръчки (ЗОП) е одобрил документация за участие в процедура за възлагане на обществена поръчка за: “Допълнителни строително-монтажни работи за ново строителство, основен ремонт, рехабилитация, реконструкция, текущ ремонт на уличната мрежа, общинските пътища, републикански пътища, асфалтови тротоарни настилки на територията на община Стара Загора”, която обаче не е съдържала изискващи се инвестиционни проекти. Съдът намира, че жалбоподателят (Светлин Танчев) не е допуснал виновно нарушението, тъй като не е знаел, че е необходимо изготвяне на инвестиционен проект.

Има голямо текучество в СИК, четем още във вестника. Политическите партии, регистрирани за участие в референдума за ядрената енергетика, непрекъснато сменят членовете си в секционните избирателни комисии (СИК) в Старозагорска област, съобщиха вчера от РИК. Средно на ден се подменят по 20-30 имена.

Предполага се, че основната причина е ниското заплащане на членовете на СИК, както и недостигът на електорат на отделни партии в областния град. Не е тайна, че по време на избори дадени партии допълвали квотата си за членове на СИК със студенти от Тракийския университет, като към утвърденото държавно заплащане им давали по някой лев отгоре. Референдумът обаче съвпада с редовната изпитна сесия, затова нямало много студенти, мераклии за участие в СИК. Общият брой на секционните избирателни комисии в областта е 479, а членовете им, плюс председатели, зам.-председатели и секретари – над 3000. Заявка за подвижна СИК е подадена само за Николаево. Традиционно в Стара Загора ще има избирателни секции в Затвора, Следствения арест, в МБАЛ “Киркович” и Тубдиспансера.

И още коментар по интересната тема за предложението Стара Загора да купи парцел на Луната. Вчера на заседание на Председателския съвет на Общински съвет – Стара Загора, с резултат 5:9 не се прие предложението за “Придобиване на парцел до 50 дка на лунната повърхност”, чийто вносител е старейшината от “Нова сила” Тихомир Томов.

Разискванията по атрактивната точка 18 са се обособили в две позиции. Едната е, че се търси шоу и се прави предизборна PR-кампания, а другата – че няма реален продавач и съответно купувач.

Рамо на предложението на Томов са дали представителите на “Съюз Стара Загора” Методи Пенчев – Мария Динева. Войводата от ВМРО Кристиян Петков дори е поискал Стара Загора да закупи не 50, а 500 декара и е гласувал с две ръце за идеята. Юсни Ибрям от ДПС е задал конкретен въпрос: “Ще има ли на Луната циганска махала?!” След като са му обещали, той също е гласувал твърдо “за”.

В “противниковия” лагер зам.-председателят на старейшините и председател на Постоянната комисия по общинска собственост и стопанска политика Тенчо Руканов доста категорично е заявил, че предложението е несериозно, дори обидно и затова няма да го подкрепи.

Но смелият воин Тихомир Томов не се предава. Той вече е подготвил Декларация от името на местния парламент до Министерския съвет на Република България, която ще внесе за гласуване на предстоящата сесия на 31 януари 2013 г. С нея се цели да се прикани правителството да плати годишната такса от 1 200 000 евро на Европейската Космическа Агенция (ЕКА), с което България ще придобие право да участва в европейските космически програми и да очаква съответните дивиденти. Тихомир Томов разказа за читателите на “Старозагорски новини” действителния случай със съветниците на португалския крал Жуал II. През 1484 година те блокирали проекта на Христофор Колумб за експедицията му около Земята. Затова пък трезво и перспективно мислещите търговци и “бизнесмени” от Кастилия са му повярвали, спонсорирали са го и са записали името на Испания в световната енциклопедия на откритията.
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн