Ексдиректор на АЕЦ “Козлодуй”: Бъдещето на ядрената енергетика е в навлизащите малки и безопасни модулни реактори

STZAGORA.NET
Агенция “Фокус”

Йордан Йорданов. Снимка http://e-vestnik.bg.

Бъдещето на ядрената енергетика в България е в малките модулни реактори. Това заяви в студиото на „Денят он ер” с Веселин Дремджиев по телевизия „България он ер“ Йордан Йорданов – бивш изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”. По думите на Йорданов в големите реактори е заложена много силна опасност от ядрена авария. В Америка, Русия, Китай, Япония, Южна Корея малките модулни реактори с мощност до 350 мегавата вече навлизат в промишлеността. За тях е характерна много по-голяма безопасност.

Според Йорданов големият проблем на ядрената енергетика в страната ни е липсата на дългосрочна енергийна стратегия. Йорданов изтъкна, че стратегията е променяна многократно с промяната на властта. За АЕЦ „Белене“ възвръщаемостта на инвестицията ще е 30 години. Йорданов посочи, че докато е бил изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй“, комисия от специалисти е излязла със становище, че по-безопасно, по-икономично и по-надеждно е изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”.
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн