Европейската асоциация за въглища и лигнити EURACOAL избра нов президент и вицепрезиденти

STZAGORA.NET
Европейската асоциация за въглища и лигнити (EURACOAL) избра Павел Смолен за свой нов президент. Той е приемник на д-р инж. Хартмут Цайс от Vattenfall, който заемаше този пост от началото на 2011 година. С двадесетгодишния си опит в енергийния сектор г-н Смолен, полски гражданин и вицепрезидент на Управителния съвет за операциите на полската ютилити компания Polska Grupa Energetyczna SA (PGE), ще допринесе за работата на Асоциацията, която действа като „гласа на въглищата“ в Европа.

Проф. Франц-Йозеф Водопиа, представител на немския сектор за антрацитни въглища, бе преизбран за вицепрезидент, а другите вицепрезиденти са новоизбраният г-н Пьотр Рикала, представляващ фирмите за добив на антрацитни въглища в Полша, и г-н Найджъл Яксли, който представлява вносителите на въглища в Обединеното кралство.

След заседанието на Изпълнителния си комитет членовете на EURACOAL и гостите, включително г-жа Силвия Байер от името на г-н Кейсуке Садамори, директор енергийни пазари и сигурност към Международната агенция по енергетика, чуха благодарствените слова, които г-н Смолен отправи към д-р Цайс за ръководенето на Асоциацията в продължение на две години и за упоритата му работа за популяризиране на въглищната промишленост в Европа. Г-н Смолен се възползва от възможността да изложи своите възгледи за предстоящите предизвикателства. Като отбеляза, че въглищата са сигурно и конкурентоспособно гориво за производството на електроенергия, той посочи, че „ако искаме да избегнем по-високи цени на електроенергията, модернизацията на електроцентралите, работещи с въглища, е крайно необходима“. Той предупреди, че ЕС не може сам да се справи с предизвикателството на климатичните промени и настойчиво призова политиците да „спрат да дават невъзможни обещания, а вместо това да предприемат практически стъпки днес, от които може да има непосредствени ползи – например повишена енергийна ефективност в електроцентралите, докато се инвестира в редица нови технологии в бъдеще“. Като президент на EURACOAL г-н Смолен обеща да насърчава рационална и прагматична политика в областта на климата и енергетиката в Брюксел, която да балансира понякога конкуриращите се цели, свързани със създаването на богатство, трудовата заетост, енергийната сигурност и намалените емисии.

Г-н Павел Смолен е вицепрезидент на Управителния съвет за операциите в полската електрическа ютилити компания Polska Grupa Energetyczna SA (PGE). Завършил е инженерство във Варшавския университет, а след това има следдипломна квалификация по маркетинг и анализ на пазара във Варшавската школа по икономика. Той е експерт-счетоводител в Полша (KIBR) и Обединеното кралство (ACCA) и от 1992 до 2001 година е работил като партньор в Atrhur Andersen с отговорности в енергийния сектор. След заемането на няколко други ръководни поста с отговорности в Централна Европа, той доскоро е работил в Германия като член на Управителния съвет на Vattenfall Group, отговарящ за производствените активи. От 2008 до 2012 година г-н Смолен е бил президент на Асоциацията на частните работодатели в полския енергиен сектор. В момента е вицепрезидент на Полската конфедерация на частните работодатели (PKPP Lewiatan) и член на Съвета на Конфедерацията на полските производители на лигнитни въглища (PPWB – Porozumienie Producetow Wegla Brunatnego).

Г-н Пьотр Рикала е вицепредседател на Kompania Weglowa SA – най-големия производител на антрацитни въглища в Полша, в която отговаря за човешките ресурси. След завършване на Факултета по право и администрация в Университета „Николай Коперник“ в Торун, той е започнал кариерата си в големия въглищен рудник „Бориния“, където е работил от 1981 до 1999 година. От 1999 до 2003 година е бил вицепредседател на Съвета на въглищна компания Rybnik. През 2003 година е назначен за председател на Съвета, а след това и за вицепредседател на Kompania Weglowa SA. От 2003 до 2005 година е бил президент на Полската асоциация на работодателите в промишлеността за добив на антрацитни въглища (ZPGWK – Zwiazek Pracodawcow Gornictwa Wegla Kamiennego). През 2012 година той е преизбран за президент на Асоциацията.

Проф. д-р Франц-Йозеф Водопиа е роден през 1957 година в Хайделберг, Германия. Квалифициран икономист, първоначално е заемал различни длъжности в областта на енергетиката и науката, а след това става професор в Университета в Бохум, Германия. В Промишления съюз по минно дело, химическа промишленост и енергетика (IG BCE) проф. Водопиа е ръководил отдел „Минна и енергийна промишленост“. В средата на 2005 година той става управляващ директор на Gesamtverband Steinkohle (Немска асоциация за антрацитни въглища), където е член на Съвета.

Г-н Найджъл Яксли е управляващ директор на CoalImp – Асоциацията на вносителите на въглища в Обединеното кралство. Той също така е ръководител развитие (Централна и Източна Европа) в RecyCoal Ltd., партньор в Energy Edge Ltd., както и частен консултант. През 1977 година, след като завършва физика в Университета в Кеймбридж, г-н Яксли започва работа в национализираната тогава въглищна промишленост в Обединеното кралство. При приватизацията на промишлеността през 1995 година той се присъединява към UK Coal plc, където става директор маркетинг. От 2005 до 2007 година е президент на EURACOAL и председател на Комитета по пазара на Асоциацията. Г-н Яксли има голям опит във всички аспекти на въглищната промишленост и е бил вещо лице в редица случаи по въпроси, свързани с ценообразуването на въглищата и договорите за тях.

* Европейската асоциация за въглища и лигнити (EURACOAL) представлява в Брюксел интересите на производителите, вносителите и консуматорите на въглища. Асоциацията има 35 членове от 20 страни. Освен представената наскоро „Стратегия за чисти въглища“, Асоциацията също така публикува „Въглищната промишленост в Европа“ – подробен преглед на европейската въглищна промишленост с раздели за световния пазар на въглища и климатичната политика (www.euracoal.org).

* „Мини Марица-изток” ЕАД е член основател на европейската асоциация за въглища и лигнити (EURACOAL) от създаването й през 2002 г. За периода си на членство, дружеството е изградило авторитет и репутация на динамичен, коректен и сигурен партньор на останалите членове. До януари 2010 г. въгледобивното дружество разработващо източно-маришкото въглищно находище беше единствената българска фирма членуваща в престижната европейска организация. От 2010 г. български член е и „Въгледобив Бобов дол” ЕООД.

* През ноември 2006 г., г-н Наджъл Яксли (президент на асоциацията 2005-2007г.) бе на посещение в „Мини Марица-изток” ЕАД.

* През септември 2010 г., на посещение в дружеството разработващо най-голямото открито находище на лигнитни въглища в България, беше и настоящият генерален секретар на асоциацията г-н Брайън Рикетс.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн